«Η Εθνική είναι τιμή για όποιον το νιώθει!»

phΟ αντικαταστάτης του Κώστα Κουφού στην Εθνική ομάδα, Ανδρέας Γλυνιαδάκης, μιλάει στο gazzetta.gr για τη νέα «αντάμωση» με τον coach Κατσικάρη, σχολιάζει τις εφετινές απουσίες και δηλώνει έτοιμος για σκληρές μάχες μέσα στη ρακέτα.

Έκανε τα πρώτα του βήματα στον Κύδωνα Χανίων και οι πρώτες καλές του εμφανίσεις με τις μικρές Εθνικές ομάδες, τον έφεραν στο κλειστό του ΟΑΚΑ, όπου πριν καλά-καλά κλείσει τα 18 του χρόνια, προπονούνταν με τον Ντίνο Ράντζα, τον Μπάϊρον Σκοτ και τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα! Ο λόγος για τον κρητικό γίγαντα των 2,16, Ανδρέα Γλυνιαδάκη, που το 2003, υπό τις οδηγίες του Φώτη Κατσικάρη, έκανε το ντεμπούτο στην Ευρωλίγκα (με τη φανέλα της ΑΕΚ) και το καλοκαίρι του ίδιου έτους, επελέγη στο νο58 του ντραφτ από τους Σιάτλ Σουπερσόνικς!

Πρωταθλητής Ευρώπης με τον Παναθηναϊκό το 2000 και τον Ολυμπιακό το 2012, πέρασε τη χρονιά που μας πέρασε, μεταξύ Βίλνιους (Λιέτουβος Ρίτας) και Λευκωσίας (ΑΠΟΕΛ), ενώ είναι ίσως ο πιο “πολυταξιδεμένος” Έλληνας μπασκετμπολίστας, αφού στα 33 του, έχει προλάβει να παίξει από το Καζακστάν (Αστάνα) μέχρι το ΝΒΑ! Έχει φορέσει τη φανέλα έξι ελληνικών ομάδων (ΠΑΟ, Πανελλήνιος, Περιστέρι, ΑΕΚ, Μαρούσι και Ολυμπιακός), έχει κατακτήσει πέντε πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα Ελλάδας και δύο χάλκινα μετάλλια με την Εθνική εφήβων (στο Ευρωμπάσκετ του 1998) και την ανδρών (στο Ευρωμπάσκετ του 2009). Το 2008, ήταν μέλος του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος που κατέλαβε την 5η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Η αιφνιδιαστική άρνηση του Κώστα Κουφού να ενισχύσει την Ελλάδα στο Mundobasket της Ισπανίας (30 Αυγούστου – 14 Σεπτεμβρίου), του έδωσε την ευκαιρία να διεκδικήσει μία θέση στην τελική 12άδα που θα επιλέξει ο ομοσπονδιακός τεχνικός και ο ίδιος μιλώντας στο gazzetta.gr, δήλωσε ανυπόμονος για μία ακόμη μεγάλη πρόκληση.

– Το θέμα που προέκυψε με τον Κουφό και η είδηση της απόσυρσης του από την προετοιμασία της Εθνικής ομάδας, άνοιξε μία θέση για έναν ψηλό. Σου πέρασε καθόλου από το μυαλό, ότι μπορεί να βρεθείς στα υπ’ όψιν του ομοσπονδιακού τεχνικού;

«Να σου πω την αλήθεια, υποψιάστηκα ότι μπορεί να μου τηλεφωνήσουν, άλλωστε δεν υπάρχουν και πολλοί Έλληνες σέντερ! Αλλά, επειδή όλο το καλοκαίρι γυμνάζομαι και γενικά από αθλητικής άποψης, είμαι έτοιμος να αρχίσω δυνατές προπονήσεις, δεν αγχώθηκα κι άφησα τα πράγματα να έρθουν όπως έρθουν… Επομένως, το είχα βάλει στο μυαλό μου και όταν ήρθε η πρόσκληση δεν ήμουν απροετοίμαστος!»

– Και ξαφνικά χτύπησε το τηλέφωνο και στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο Φώτης Κατσικάρης;

«Ναι, στην αρχή με πήρε ο coach και στη συνέχεια ο team manager της Εθνικής ομάδας (σ.σ.: Κώστας Κώτσης), για τις διαδικαστικές λεπτομέρειες. Έστω κι αν αυτό το ενδεχόμενο είχε περάσει από το μυαλό μου, ενθουσιάστηκα πολύ μ’ αυτή την εξέλιξη και πραγματικά έχω πολύ θετική ενέργεια για ένα ακόμη “ταξίδι” με τα εθνικά χρώματα! Ανυπομονώ να αρχίσουμε προπονήσεις…»

– Φέτος, πάντως, ήταν η χρονιά των αρνήσεων (σ.σ.: Σπανούλης, Σχορτσανίτης, Μαυροκεφαλίδης, Κουφός και Περπέρογλου) δικαιολογημένων ή όχι και είναι προφανές ότι η Εθνική ομάδα δεν αντιπροσωπεύει για όλους την ύψιστη τιμή… Εσύ που έχεις συμμετάσχει και στο παρελθόν, πως εισέπραξες την πρόσκλησή που δέχθηκες;

«Κοίτα, το να παίζεις στην Εθνική ομάδας και να εκπροσωπείς την χώρα σου σε μία διεθνή διοργάνωση, είναι πολύ όμορφο συναίσθημα και συνιστά μεγάλη τιμή, αρκεί βέβαια να το αισθάνεται κανείς και όχι να το λέει για να γίνεται αρεστός. Εμένα προσωπικά με “γεμίζει” πολύ και το κάνω με όλη μου την καρδιά.»

– Με τον Κουφό είσαστε μαζί στην Εθνική ομάδα, το 2009 στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας. Σε εξέπληξε ο τρόπος που έθεσε αυτόν εκτός ομάδας;

«Η αλήθεια είναι ότι παραξενεύτηκα, επειδή θεώρησα ότι θα είχε μιλήσει με τον coach και θα του είχε επιβεβαιώσει ότι θα έρθει, όπως και είχε γίνει! Περίμενα ότι από τη στιγμή που κλήθηκε, η συμμετοχή του θα ήταν και επιθυμία δική του, παρά μία απλή πρόσκληση! Γι’ αυτό και δεν περίμενα τέτοια εξέλιξη…»

– Πως βλέπεις την εφετινή προσπάθεια καθώς και το γεγονός ότι στο τιμόνι της Εθνικής ομάδας επιστρέψει ένας Έλληνας και καταξιωμένος στο εξωτερικό, προπονητής; Με τον Φώτη Κατσικάρη, άλλωστε, συνεργαστήκατε στην ΑΕΚ πριν από 11 χρόνια, όταν έκανε το ντεμπούτο του σαν head-coach…

«Για μένα είναι πολύ οικείο να συνεργαστώ ξανά με τον coach, με τον οποίο, ουσιαστικά, πέρασα τα δύο πρώτα μου χρόνια στην Α1 Κατηγορία, μετά από έναν χρόνο με τον Πανελλήνιο στην Α2! Είναι πολύ σημαντικό ο προπονητής της Εθνικής ομάδας, να είναι Έλληνας γιατί πέρα από την ελληνική νοοτροπία, γνωρίζει καλύτερα τους παίκτες και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να επικοινωνήσει μαζί τους, καθώς και τις απαιτήσεις που υπάρχουν! Στην προκειμένη περίπτωση, ο Φώτης Κατσικάρης αναλαμβάνει τις τύχες του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, σε πολύ καλό timing,έχοντας αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στο εξωτερικό και έχοντας καταγράψει στο ενεργητικό του, επιτυχημένες πορείες που δικαίως τον κατατάσσουν ως έναν από τους πιο καταξιωμένους τεχνικούς στην Ευρώπη. Έμαθα πολλά πράγματα απ’ αυτό και το κατάλαβα, τα επόμενα χρόνια όταν οι δρόμοι μας χώρισαν και τον παρακολουθούσα να προοδεύει και τις ομάδες του να παίζουν τόσο καλό μπάσκετ…»

– Την ομάδα πως την βλέπεις;

«Μου αρέσει πολύ που υπάρχει πολύ νεανικό στοιχείο, που “παντρεύεται” με την εμπειρία και το πιο σημαντικό είναι ότι ο βασικός κορμός της Εθνικής ομάδας, αγωνίζεται σε μεγάλους συλλόγους και στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης. Νομίζω ότι αυτό είναι μεγάλο ατού και σε συνδυασμό με το ταλέντο και την διάθεση που έχουν όλα τα παιδιά να κρατήσουν ψηλά το επίπεδο του ελληνικού μπάσκετ, αποτελούν σημαντικό εχέγγυα για ένα καλό αποτέλεσμα.»

πηγη: gazzetta.gr