Β΄εθνική, μια κατηγορία μαγική… Με την ΑΕΚ, μαγικότερη;

Για τους παραδοσιακούς Β΄Εθνική. Για τους σύγχρονους Football League! Ο Μιχάλης Τσαμπάς γράφει για ένα πρωτάθλημα που όπως κι αν το λένε πάντα μας… μαγνητίζει για διάφορους λόγους!

 

Συνήθως έμενε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας… Μόνο όταν η μεγάλη κατηγορία είχε διακοπή για εθνικές ομάδες, μας έκανε να ασχοληθούμε περισσότερο με αυτή. Οι «εραστές» της παλιότερα περίμεναν το… δίλεπτο της «Αθλητικής Κυριακής». Στην συνέχεια την λύση την έδωσε η «αείμνηστη» ΕΤ3 με ένα ματς την εβδομάδα. Τελικά μπήκε στην ζωή μας ο ΟΤΕ ΤV και η κατηγορία έγινε πιο «λαμπερή».

 

 

Η Β΄εθνική για τους παραδοσιακούς ή η Football League για τους νεότερους (αλλά και για εμπορικούς λόγους) είναι μια κατηγορία μαγική. Την συγκεκριμένη λέξη μπορεί ο καθένας να της δώσει την ερμηνεία που θέλει. Θετική ή αρνητική. Γιατί τα έχει όλα. Και τα θετικά της και τα αρνητικά της που δυστυχώς είναι περισσότερα και τα τελευταία χρόνια είδαν το φως της δημοσιότητας με κάθε τρόπο. Μέσα από κασσέτες της ΕΥΠ ή άλλες «κυνικές» ομολογίες για… σκιές σε αγώνες. Όπως κι αν έχει όμως όποιος έχει βιώσει από οποιοδήποτε πόστο (παίκτης, παράγοντας, προπονητής, φίλαθλος, δημοσιογράφος, οπαδός) την Β’ εθνική δεν μπορεί παρά να έχει… δεθεί μαζί της.

 

 

Αυτό το «κάτι διαφορετικό» που βγάζει. Από τα γήπεδα που συνήθως θυμίζουν χωράφια, μέχρι και τους παίκτες που δίνουν αγώνα επιβίωσης. Με την τεχνική να απουσιάζει έχοντας δώσει σκυτάλη στην δύναμη, το πάθος, ακόμη και το αντιαθλητικό παιχνίδι. Με παίκτες που κάθε αγωνιστική ψάχνουν τα δικά τους «δέκα λεπτά δημοσιότητας» προκειμένου να ξεχωρίσουν και να κάνουν το βήμα παραπάνω. Η φιλοδοξία δεν λείπει. Έστω κι αν συνήθως η τσέπη είναι άδεια.

 

 

Είπαμε η κατηγορία μένει μακριά από τα πολλά φλας και μικρόφωνα, οπότε δεν μαθαίνουμε και εύκολα για τους παίκτες που τους πετάνε έξω από το σπίτι γιατί δεν έχουν να πληρώσουν το ενοίκιο, γι’ αυτούς που δεν έχουν να βάλουν βενζίνη να πάνε για προπόνηση, για τους προέδρους που απειλούν, για ομάδες που έχουν φεσώσει ξενοδοχεία, για ομάδες που πάνε αυθημερόν για αγώνα ώστε να γλιτώσουν έξοδα, για ομάδες που δεν αντέχουν και στα… μισά αποχωρούν. Πιθανότατα πολλά από τα παραπάνω θα δούμε και φέτος στο πρωτάθλημα που αρχίζει σήμερα. Σε δύο ομίλους και πάλι.

 

 

Οι εκπρόσωποι του Νότου κι αυτοί που έρχονται από τον Βορρά. Ένα πρωτάθλημα με πολλές ιδιαιτερότητες, μεγαλύτερη όλων η παρουσία της ΑΕΚ. Η Ένωση που τα τελευταία χρόνια… τσαλακώθηκε με αποκορύφωμα την περσινή της παρουσία στην Γ΄εθνική θέλει να είναι περαστική από την κατηγορία. Να κάνει το… αγροτικό της και να γυρίσει εκεί που ανήκει. Ως τότε όμως, μέσα σε όλη την χρονιά θα δώσει την απαιτούμενη λάμψη στο πρωτάθλημα, αλλά θα δώσει και πολλές μάχες σε δύσκολες έδρες. Με αντιπάλους που φυσικά θα θέλουν να της κλέψουν την δόξα με κάθε τρόπο. Με ρόστερ… Σούπερ Λίγκας, η ΑΕΚ θέλει να φτάσει πρώτη ως το φινάλε και μέσα από την διαδικασία των πλέι οφ να πάρει την άνοδο. Στον μαραθώνιο αυτό όμως δεν θα τρέχει μόνη της.

 

 

Στους δύο ομίλους της κατηγορίας θα… τρέξουν κι άλλα ιστορικά ονόματα. Όπως ο Ηρακλής που εδώ και μια πενταετία χωρίς αποτέλεσμα ψάχνει την χαμένη του αίγλη, αλλά φέτος με νέα διοίκηση ελπίζει ότι έφτασε η ώρα. Η ΑΕΛ των τίτλων και του ένδοξου παρελθόντος θέλει κι αυτή να βρεθεί ψηλά. Ο Απόλλων Σμύρνης που πέρσι παρά την επένδυση δεν κατάφερε να μείνει στην Σούπερ Λίγκα φέτος θα προσπαθήσει για την άνοδο, ο Ολυμπιακός Βόλου που την περασμένη χρονιά είχε πορεία… τρένου στην κανονική σεζόν, όμως εκτροχιάστηκε στα πλέι οφ και χάθηκε το εισιτήριο στο μπαράζ με την Ξάνθη, αλλά και η φιλόδοξη Παναχαϊκή που στο πρόσφατο ματς Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό έδειξε ότι είναι υπολογίσιμη δύναμη.

 

 

Από κει και πέρα στόχο έχουν κι άλλες ομάδες. Θα προσπαθήσουν να μπουν σφήνα στους «μεγάλους» της Football League κι όσο αντέξουν. Έκαναν τις κινήσεις τους όλοι, ενισχύθηκαν όλοι και είναι έτοιμοι να ριχτούν στην μάχη που αρχίζει με καθυστέρηση μερικών εβδομάδων. Τουλάχιστον αρχίζει και όπως είπαμε στην αρχή οι εραστές της κατηγορίας που περιμένουν και φέτος να την ζήσουν είναι πολλοί… Καλή αρχή σε ένα πρωτάθλημα που έχει ανάγκη και τα «ευχολόγια», αλλά κυρίως έχει ανάγκη την προβολή του (σ.σ που και φέτος θα υπάρχει μέσω του OTE tv, αλλά και του gazzetta).
Μιχάλης Τσαμπάς


πηγη: gazzetta.gr