Aναβιώνουν το έπος του ’40 (φωτογραφίες, βίντεο)

Reenactment. Για το ευρύ κοινό η λέξη αυτή είναι εντελώς άγνωστη. Πρόκειται για μία μόδα ευρέως διαδεδομένη στο εξωτερικό και αφορά στην ιστορική αναβίωση διάφορων περιόδων, από τους αρχαϊκούς χρόνους μέχρι τη σύγχρονη εποχή.

Σήμερα, 74 χρόνια μετά το «ΟΧΙ», μία ομάδα 12 ανθρώπων θέλει να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμηΟι περισσότεροι από τους τελευταίους μαχητές που πολέμησαν στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας κατά των Ιταλών εισβολέων διανύουν πλέον την ένατη δεκαετία της ζωής τους.

Έντονες αναμνήσεις και ξεθωριασμένες ασπρόμαυρες φωτογραφίες αποτυπώνουν τις στιγμές που βίωσαν οι Έλληνες στρατιώτες που βρέθηκαν στο Μέτωπο και συνέτριψαν -με μεγάλες θυσίες- τις φασιστικές ομάδες του Μπενίτο Μουσολίνι, δίνοντας προς όλες τις πλευρές ένα μήνυμα αξιοπρέπειας και θάρρους.

Σήμερα, 74 χρόνια μετά το «ΟΧΙ», μία ομάδα 12 ανθρώπων θέλει να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη και να αποτυπώσει με ιστορική πιστότητα την περίοδο του 1940. Με δικά τους έξοδα -όπως αναφέρουν στον «Ελεύθερο Τύπο»- κατασκευάζουν τις στολές τους, τον εξοπλισμό κ.ά. Σύμφωνα με τους ίδιους, θα συμμετάσχουν στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης.


(WW2 Greek Army 1940 Reenacting)

 πηγή: zougla.gr