Ανδριανός: Αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας να ενισχύει τον αθλητισμό των ατόμων με αναπηρία

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιάννης Ανδριανός παρευρέθηκε στην εκδήλωση της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε, ο κ. Ανδριανός επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Θέλω πρώτα απ’ όλα να συγχαρώ την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή για την διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης, αλλά και για το σημαντικό της έργο και τις διακρίσεις τις οποίες σταθερά προσφέρουν οι Έλληνες αθλητές με αναπηρία στον αθλητισμό μας.

Η σημερινή ημέρα, η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, πάνω απ’ όλα υπογραμμίζει την αυτονόητη υποχρέωση κάθε ευνομούμενης και δημοκρατικής πολιτείας να διασφαλίζει σε όλους τους πολίτες της τα συνταγματικά τους κατοχυρωμένα δικαιώματα, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς.

Το κίνημα των πολιτών με Αναπηρία είναι υπό αυτό το πρίσμα μια υπόθεση που αφορά τον καθένα, καθώς εντέλει θέτει επί τάπητος θεμελιώδη ζητήματα ισονομίας και δημοκρατίας.

Και βεβαίως, ανάμεσα σ’ αυτά τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων πολιτών, διακριτή θέση κατέχει το κοινωνικό αγαθό του αθλητισμού.

 

Είναι αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας, να στηρίζει έμπρακτα γενικά τον αθλητισμό, και ειδικότερα εν προκειμένω τον αθλητισμό των ατόμων με αναπηρία που αποτελεί οργανικό, αναπόσπαστο μέρος του ευρύτερου αθλητικού κινήματος.

Σ’ αυτό ακριβώς το πλαίσιο, όπως άλλωστε είχα δεσμευθεί, υπέγραψα, μαζί με τον αν. Υπουργό Οικονομικών, τον κ. Σταϊκούρα την ΚΥΑ για τις οικονομικές επιβραβεύσεις για τους διακριθέντες αθλητές με αναπηρία και τους προπονητές, και στο αμέσως προσεχές διάστημα, μπορεί και μέσα στην ημέρα, η απόφαση θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ώστε η χρηματοδότηση να εκταμιευθεί και να διατεθεί στους δικαιούχους.

Παράλληλα, στο σχέδιο του νέου αθλητικού νόμου, που βρίσκεται στη φάση της δημόσιας διαβούλευσης, ενισχύεται ο αθλητισμός των ατόμων με αναπηρία με προβλέψεις όπως η υπαγωγή κατηγοριών αναπηρίας που έως σήμερα δεν προβλέπονταν και η εκλογή των μελών της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής αντί του έως τώρα ορισμού τους από τον αρμόδιο Υπουργό. Παρά λοιπόν τα δύσκολα δημοσιονομικά δεδομένα, η πολιτεία ανταποκρίνεται έμπρακτα στο χρέος της.

Μ’ αυτές τις σκέψεις λοιπόν, εύχομαι ολόψυχα οι Έλληνες αθλητές με αναπηρία να συνεχίσουν με την ίδια δυναμική να μας χαρίζουν διακρίσεις, να μας κάνουν όλους υπερήφανους, και ταυτόχρονα να στέλνουν σε όλη την κοινωνία μας το ηχηρό και αποφασιστικό μήνυμα της ισονομίας και της άρσης του κάθε μορφής αποκλεισμού».