Χάνεται η κρατική επιχορήγηση στα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία

Επιστολή Ανδριανού

«Με έκπληξη, δεδομένης της ρητής δέσμευσης της ΕΠΟ στην απαντητική, από 28-11-2014 επιστολή σας ότι ‘η υποχρέωση παρακράτησης του 30% της επιχορήγησης προς τα ερασιτεχνικά σωματεία θα εκπληρωθεί εκ μέρους της Ομοσπονδίας από ίδια έσοδα έτσι ώστε να διατεθεί το συντομότερο δυνατόν η επιχορήγηση προς το ερασιτεχνικό κομμάτι του ποδοσφαίρου’, μου κοινοποιήθηκε σήμερα το υπ’ αριθμό πρωτοκόλλου 310616/17-12-2014 έγγραφο της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σύμφωνα με το οποίο η καθ’ ύλην αρμόδια ΙΒ’ ΔΟΥ γνωρίζει στην ΥΔΕ ότι η ΕΠΟ συνεχίζει να οφείλει ρυθμισμένα χρέη ύψους 418.423,11 ευρώ πλέον των προσαυξήσεων αυτών και παραμένει φορολογικά μη ενήμερη, γεγονός που καθιστά αδύνατη την εκταμίευση του ποσού της επιχορήγησης αφού αυτή δεν μπορεί να διατεθεί εις ολόκληρο για τον σκοπό για τον οποίο αυτή έχει εγκριθεί.

Κατόπιν αυτού, με πλήρη και αποκλειστική υπαιτιότητα της Ομοσπονδίας, χάνεται η δυνατότητα εκταμίευσης εκ μέρους σας της κρατικής επιχορήγησης για το 2014 στα ποδοσφαιρικά Σωματεία μέσω των ΕΠΣ ύψους 1.434.100 ευρώ».

 

 

Η απάντηση της ΕΠΟ:

«Η απόφαση αυτή του κ. Ανδριανού έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που είχε καταστεί σαφές εδώ και πολύ καιρό στη συνείδηση όλων: Ότι δεν ήθελε να δώσει ούτε ένα ευρώ στα ερασιτεχνικά σωματεία ευθύς εξ’ αρχής. Το μόνο που έπραττε όλο αυτό το διάστημα με την παρελκυστική του τακτική και τις διαρκείς προφάσεις για τη μη εκταμίευση των χρημάτων, ήταν να εμπαίζει τα ερασιτεχνικά σωματεία.

Στη σημερινή του επιστολή ο κ. Ανδριανός μάς γνωρίζει ότι «…μου κοινοποιήθηκε σήμερα έγγραφο σύμφωνα με το οποίο η καθ’ ύλην αρμόδια ΙΒ’ Δ.Ο.Υ. γνωρίζει στην Υ.Δ.Ε. ότι η ΕΠΟ συνεχίζει να οφείλει ρυθμισμένα χρέη» και γι’ αυτόν τον λόγο παραμένει φορολογικά μη ενήμερη. Ο κ. Ανδριανός θα νιώσει μεγαλύτερη έκπληξη όταν διαπιστώσει ότι η ΕΠΟ έχει ήδη καταβάλει το ποσοστό 30% που προβλέπεται από ίδια έσοδα και έχει πάρει καθαρή φορολογική ενημερότητα από την αρμόδια ΙΖ’ Δ.Ο.Υ., στην οποία ανήκει το Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α.

Σ’ αυτό το σημείο γεννάται ένα πολύ απλό ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν ένας οργανισμός να έχει ρυθμίσει τα χρέη του με την έγκριση της αρμόδιας ΔΟΥ, η οποία μάλιστα του έχει χορηγήσει και καθαρή φορολογική ενημερότητα, να θεωρείται φορολογικά μη ενήμερος;

Τελικά, αποδεικνύεται ότι η απόφαση του κ. Ανδριανού είναι άλλη μια προσπάθεια εκδίκησης του παρακράτους που λειτουργεί στο εσωτερικό της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, υπό την πλήρη ανοχή του κ. Ανδριανού, και το οποίο μισεί το ποδόσφαιρο στο σύνολό του.

Αν ο κ. Ανδριανός και όλοι αυτοί που καλύπτει πιστεύουν ότι θα τρομάξουν το ποδόσφαιρο, επειδή εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα με το νομοθετικό έκτρωμα που παρουσίασαν πρόσφατα ως… νέο αθλητικό νόμο, αλλά αποδοκιμάστηκαν από το σύνολο του ελληνικού αθλητισμού, πλανώνται πλάνη οικτρά. Σύντομα τα ερασιτεχνικά σωματεία θα απαντήσουν σε όλους όσοι τους γεμίζουν φρούδες ελπίδες και τους τάζουν ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.

Και για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία η ΕΠΟ δημοσιοποιεί όλη την αλληλογραφία με τον κ. Ανδριανό αλλά και τα έγγραφα της αρμόδιας ΙΖ’ Δ.Ο.Υ., που αποδεικνύουν ότι είναι φορολογικά ενήμερη.

Τέλος, καλούμε τον κ. Ανδριανό έστω και την ύστατη στιγμή να συναισθανθεί που τον οδηγούν οι συμβουλάτορές του, τούς οποίους ανέχεται ακόμη, και να επιλύσει άμεσα την εκκρεμότητα που έχει προκληθεί με ευθύνη των υπηρεσιών του».