Bράβευση των Ελληνών NBAers. Χορηγός η Super League Athletic Academy

Τους τέσσερις Έλληνες διεθνείς καλαθοσφαιριστές που αγωνίζονται στο NBA, Γιάννη Αντετοκούνμπο, Νικ Καλάθη, Κώστα Κουφό και Κώστα Παπανικολάου, θα τιμήσει για την προσφορά τους στον Ελληνικό Αθλητισμό η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (Ε.Ο.Κ.), σε μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα, στο Σπίτι του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Στην τελετή θα δώσουν το παρόν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, ο ομοσπονδιακός προπονητής, Φώτης Κατσικάρης και ο βετεράνος καλαθοσφαιριστής, Παναγιώτης Φασούλας, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για παρουσία σημαντικών παλαίμαχων αθλητών, που έγραψαν την δική τους Ιστορία στις “χρυσές εποχές” του ελληνικού μπάσκετ.

Όπως τονίζεται από την Ομοσπονδία, εκτός από την επιβράβευση των τεσσάρων καλαθοσφαιριστών, η εκδήλωση έχει ως στόχο την προβολή της Ιστορίας της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ, αλλά και των εξαιρετικών επιδόσεών της, που κάνουν περήφανο τον ελληνισμό σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Παράλληλα, οι παρευρισκόμενοι αναμένεται να ενημερωθούν και για την επικείμενη λειτουργία ενός μη κερδοσκοπικού ιδρύματος με τίτλο “The Hellenic Academic Athletic Fasoulas Foundation”, το οποίο θα προσφέρει αθλητικές υποτροφίες σε Έλληνες μαθητές από την Ελλάδα, ενώ θα στηρίζει τις προσπάθειες Ελλήνων που σπουδάζουν και αγωνίζονται στο εξωτερικό.

Πάντως, η εκδήλωση δεν θα είναι ανοικτή για το ευρύ κοινό, αλλά σε συγκεκριμένους εκλεκτούς προσκεκλημένους, που θα προέρχονται κυρίως από τον κοινωνικό, επιχειρηματικό και αθλητικό χώρο, της ομογένειας και όχι μόνο.

Χορηγοί του event είναι η Super League Athletic Academy, η ελληνική Ταβέρνα “Κελάρι” και το New Greek TV.

Το “παρών” στην εκδήλωση θα δώσει και ο Παναγιώτης Φασούλας, ο οποίος δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τη βοήθεια των παιδιών που θέλουν να συνδυάσουν τις σπουδές με το μπάσκετ, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Γι αυτόν τον σκοπό μάλιστα επίκειται η λειτουργία ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού με τίτλο “The Hellenic Academic Athletic Fasoulas Foundation”, ο οποίος θα επιβραβεύει με αθλητικές υποτροφίες Έλληνες μαθητές από την Ελλάδα, ενώ θα αποτελεί έναν φορέα στήριξης για τους Έλληνες που αγωνίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

1. Γιάννης Αντετοκούνμπο (Μιλγουόκι Μπακς)

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1994, έχει ύψος 2,11 μ. και αγωνίζεται στη θέση Σμολ φόργουορντ και Σούτινγκ γκαρντ. Ξεκίνησε την καριέρα από τον Φιλαθλητικό, στην Α2 κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης. Το μεγάλο άλμα στην καριέρα του ήρθε όταν συμπεριλήφθηκε στο NBA Draft 2013, στη θέση 15, από τους Μιλγουόκι Μπακς. Διανύει την δεύτερη χρονιά του στο NBA και, παρά το νεαρό της ηλικίας του, θεωρείται ένας από τους παίκτες – “κλειδιά” της ομάδας του, ενώ πραγματοποίησε πολύ καλές εμφανίσεις με την Εθνική Ομάδα Μπάσκετ, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ισπανίας (2014).  Είναι αδελφός του Θανάση Αντετοκούνμπο, που έγινε επιλογή στα ντραφτ (νούμερο 41) από τους Νιου Υορκ Νικς (2014).

2. Νικ Καλάθης (Μέμφις Γκρίζλις)

Ο Νίκολας Ουίλιαμ Καλάθης είναι Ελληνοαμερικανός καλαθοσφαιριστής, προερχόμενος από οικογένεια Ελλήνων ομογενών της Φλόριδα.  Ξεκίνησε την καριέρα του από το Κολλεγιακό Πρωτάθλημα των ΗΠΑ και τους Φλόριδα Γκέιτορς (NCAA), όπου και ξεχώρισε για τις ικανότητές του στην θέση του πόιντ γκαρντ.  Το 2009 πήρε μεταγραφή στον τότε Πρωταθλητή Ευρώπης Παναθηναϊκό, όπου “ωρίμασε” αγωνιστικά, κερδίζοντας δυο Πρωταθλήματα Ελλάδος, ένα Κύπελλο και ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Το 2012 τον βρίσκει στην Ρωσία και την Λοκομοτίβ Κουμπάν, πριν κάνει το μεγάλο βήμα για το NBA με την ένταξή του στους Μέμφις Γκρίζλις (2013).  Είναι εν ενεργεία διεθνής με την Εθνική Ανδρών, ενώ έχει αγωνιστεί και στην Εθνική Νέων.

3. Κώστας Κουφός (Μέμφις Γκρίζλις)

Ο Κωνσταντίνος – Δημήτριος Κουφός είναι γεννημένος στο Κάντον του Οχάιο και έλκει την ελληνική καταγωγή του από την Μεσσηνία και την Κόρινθο.  Έχει ύψος 2.13 και αγωνίζεται στην θέση του σέντερ.  Η πρώτη γνωριμία με το ελληνικό κοινό έγινε το 2007, όταν πραγματοποίησε εκπληκτικές εμφανίσεις με την Εθνική Εφήβων, όντας ο βασικότερος συντελεστής της κατάκτησης του αργυρού μεταλλίου. Μετά από μια πολύ καλή κολεγιακή χρονιά με τους Buckeyes, έγινε ντραφτ (νούμερο 23) από τους Γιούτα Τζαζ.  Όμως, οι ικανότητές του στον μαγικό κόσμο του NBA φάνηκαν περισσότερο στους Ντένβερ Νάγκετς (2011), όπου και έδειξε μέρος του πλούσιου ταλέντου του.  Από το 2013 αγωνίζεται στους Μέμφις Γκρίζλις, μαζί με τον έτερο ομογενή, Νικ Καλάθη.  Καλύτερη παρουσία του στην Εθνική Ανδρών ήταν το 2009, όταν βοήθησε στην κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Ευρωμπάσκετ.

4. Κώστας Παπανικολάου (Χιούστον Ρόκετς)

Ο Κώστας Παπανικολάου, γεννημένος στις 31 Ιουλίου 1990 στα Τρίκαλα, συστήθηκε στους φίλους του επαγγελματικού μπάσκετ το 2008, με την φανέλα του Άρη. Το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του προκάλεσε το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού, που τον απέκτησε με μεταγραφή το 2009.  Με τους «ερυθρόλευκους» κατέκτησε δυο Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, ένα Πρωτάθλημα Ελλάδος και δυο Κύπελλα, ενώ το 2014 αγωνίστηκε στην Μπαρτσελόνα, κατακτώντας το Πρωτάθλημα Ισπανίας.  Η πρώτη ομάδα που διέκρινε τις ικανότητές του στο NBA ήταν οι Νιου Υορκ Νικς, που τον επέλεξαν στο νούμερο 48 του ντραφτ (2012).  Όμως, η ομάδα που ενσάρκωσε τελικά το «αμερικανικό όνειρό» του ήταν οι Χιούστον Ρόκετς, με τους οποίους υπέγραψε το καλοκαίρι του 2014.  Είναι βασικό στέλεχος της Εθνικής Ανδρών από το 2011.

πηγές: http://www.newgreektv.com/ και sport24.gr