Η Λακωνία τα τελευταία χρόνια ζει το δικό της «2004»! Στο χέρι μας είναι αν θα το εκμεταλλευτούμε

Η Αθλητική Ένωση Σπάρτης κατάφερε με μία σπουδαία ανατροπή να κερδίσει την άνοδο στη Γ’ Εθνική. Και να βγάλει μια ολόκληρη πόλη στους δρόμους. Ξέφρενα πανηγύρια κυριάρχησαν για μέρες με αποκορύφωμα το βράδυ μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα, όπου στην κατάμεστη κεντρική πλατεία της λακωνικής πρωτεύουσας είχε στηθεί ένα τεράστιο γλέντι. Πρόκειται για μία άνοδο που πολλοί περίμεναν για χρόνια. Η ομάδα της Σπάρτης είχε να αγωνιστεί περίπου μία 20ετία σε εθνικό επίπεδο, ενώ περίπου για δέκα χρόνια είχε να αγωνιστεί εκπρόσωπος του νομού στο ίδιο επίπεδο. 

 
Και μπορεί ο κορμός της ομάδας κατά κόρον να μην αποτελείτο από Λάκωνες, αλλά αδιαμφισβήτητα πρόκειται για μία σημαντική επιτυχία του λακωνικού αθλητισμού. Η τελευταία -μέχρι στιγμής- μεγάλη αθλητική επιτυχία που ήρθε να προστεθεί σε ένα μπαράζ επιτυχιών που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία 2-3 χρόνια. 
 
Είχε νωρίτερα προηγηθεί η αθόρυβη επιτυχία του μπασκετικού τμήματος του Σπαρτιατικού Γ.Σ. όπου με σκορ 3-2 στη σειρά των νικών κατάφερε να πάρει μέσα στην Καλαμάτα την άνοδο στην Γ’ Εθνική. Και μπορεί το μπάσκετ να μην είναι τόσο λαοφιλές όσο το ποδόσφαιρο, όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν μειώνει την ούτε την προσπάθεια των αθλητών και των διοικούντων, ούτε το μέγεθος της επιτυχίας. Μια επιτυχία που ήρθε να δηλώσει πως το λακωνικό μπάσκετ είναι παρόν και αξίζει της προσοχής μας.
 
Λίγο μακρύτερα από την πρωτεύουσα, στο Γύθειο, την ίδια περίοδο με την επιτυχία του Σπαρτιατικού, και περίπου το ίδιο αθόρυβα, μια νεοσύστατη ομάδα beach soccer αναχωρούσε στα τέλη Μαΐου για την Κατάνια της Ιταλίας όπου διεξήχθη το Euro Winners Cup. Ο Αθλητικός Σύλλογος Αθλημάτων Άμμου «Μάνη» ιδρύθηκε το 2013 και μέσα σε δύο χρόνια κατάφερε να στεφθεί πρωταθλητής Ελλάδος [2014] και να συμμετάσχει στο αντίστοιχο «Champions League» ποδοσφαίρου άμμου [2015].
 
Μη λησμονούμε, επίσης, τη μαθητιώσα νεολαία, η οποία έχει να επιδείξει σπουδαία αθλητικά κατορθώματα. Στο βόλεϊ οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ Σπάρτης πραγματοποιώντας σπουδαίες εμφανίσεις τα τελευταία δύο χρόνια έχουν καταφέρει να φιγουράρουν για δύο συναπτά έτη στις καλύτερες ομάδες της Πελοποννήσου και της χώρας. Συνάμα, τη φετινή σχολική χρονιά, οι μαθήτριες του 1ου ΓΕΛ Σπάρτης κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα αξιόμαχο ποδοσφαιρικό σύνολο και να φτάσουν έως τις τέσσερεις καλύτερες σχολικές ομάδες της Ελλάδας, κατακτώντας τελικά την τρίτη θέση. 
 
Σημαντικές επιτυχίες έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, και σε ατομικά αθλήματα από Λάκωνες αθλητές. 
 
Πρόσφατα, ο Λυκούργος Τσάκωνας από το Βλαχιώτη «τρέλανε» τα χρονόμετρα  στο Diamond League της Ρώμης, όντας ο νικητής της κούρσας των 200 μ. με χρόνο 20.09, επίδοση που τον έκανε τον 2ο καλύτερο Έλληνα όλων των εποχών στο συγκεκριμένο αγώνισμα πίσω από τον Κεντέρη! Ο Λάκωνας σπρίντερ, που αφιέρωσε ώρες προπονήσεων στους τοπικούς στίβους, βρίσκεται σε διαρκή αγωνιστική άνοδο τα τελευταία χρόνια και δείχνει πως έχει όλα τα φόντα να διαπρέψει φτάνοντας σε ακόμη μεγαλύτερες διακρίσεις.
 
Στα μαχητικά αθλήματα, όπως το Boxe Savvate, παρατηρείται επίσης αγωνιστική άνοδος χρόνο με το χρόνο. Γερές θεμελιώδεις βάσεις έχουν θέσει οι προπονητές Λυκούργος και Γιώργος Δρίτσας του συλλόγου «Lykourgos Spartan Fighters» που μέσα από τη δουλειά τους κατάφεραν να αναρριχηθούν και να φτάσουν στη θέση των ομοσπονδιακών προπονητών. Με αφετηρία την περιοχή μας οι δύο Λάκωνες προπονητές δημιούργησαν μία δυνατή Εθνική ομάδα με ντόπιο κορμό που κατάφερε να διακριθεί και να πανηγυρίσει τα πρώτα της μετάλλια σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
 
Ταυτόχρονα, αξιοπρόσεκτη είναι η ραγδαία αύξηση των δρομέων αθλητών. Μέχρι πριν ελάχιστα χρόνια υπήρχε μόνο ένας Λακεδαιμόνιος που είχε καταφέρει να τερματίσει στο δημοφιλές Σπάρταθλον˙ την τελευταία τριετία, όμως, πέντε Λάκωνες κατάφεραν να ολοκληρώσουν τον σπουδαίο αυτό άθλο. Και αν αναφερθούμε και στον νεοεμφανισθέντα «Φιδιππίδειο Δρόμο» ο αριθμός συμπολιτών μας που κατάφεραν μία παρόμοια σημαντική διάκριση αυξάνεται. Παράλληλα, νέοι αγώνες άρχισαν να διοργανώνονται σε όλα τα μήκη και πλάτη του νομού, ενώ παρατηρείται μια κατακόρυφα αυξανόμενη εμφάνιση νέων δρομέων που λαμβάνουν μέρος σε δρομικούς αγώνες εντός κι εκτός των ορίων του νομού. Μάλιστα, υπό ίδρυση βρίσκεται το σωματείο «Σπαρτιάτες Δρομείς» γεγονός που μαρτυρά τη θεαματική αύξηση του αριθμού των δρομέων στην περιοχή μας.
 
Το αρχαιότερο, τέλος, αθλητικό σωματείο της Λακωνίας, ο Σπαρτιατικός Γ.Σ., μπορεί να περηφανεύεται -πέραν της καλαθοσφαίρισης- για ένα ακόμη τμήμα του˙ εκείνο της ποδηλασίας, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στα κορυφαία της Ελλάδας, κατέχοντας σήμερα την 4η θέση πανελληνίως. Μάλιστα, έχει καταφέρει να χτίσει μια ισχυρή παράδοση ποδηλατικών επιτυχιών γράφοντας, σε βάθος πολλών ετών, ένδοξες αθλητικές σελίδες ιστορίας τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η πιο πρόσφατη μεγάλη διάκρισή του εκτός συνόρων ήταν η πρώτη θέση του νεαρού Δημ. Χριστάκου στο Βαλκανικό πρωτάθλημα δρόμου της Σερβίας το 2014.
 
Φαίνεται, λοιπόν, από τα παραπάνω παραδείγματα -που σίγουρα υπάρχουν κι άλλα και μου έχουν διαφύγει τούτη την στιγμή- πως ο αθλητισμός στο νομό μας έχει αρχίσει να θέτει τις βάσεις πάνω στις οποίες μπορεί να σταθεί ένα υγειές οικοδόμημα. Κι αθλητισμός όχι μονόπλευρος -π.χ. μόνο ποδόσφαιρο- αλλά πολυδιάστατος! Οι τοπικοί φορείς αυτοδιοίκησης οφείλουν να μην αρκεστούν στις φιέστες και τις βραβεύσεις (απόρροια μόνο του αποτελέσματος και όχι της προσπάθειας), αλλά να σταθούν ουσιαστικά δίπλα στους ανθρώπους του αθλητισμού. Να τεντώσουν τα αυτιά τους και να αφουγκραστούν προβλήματα, ανάγκες, αγωνίες και προβληματισμούς προσπαθώντας να είναι παρόντες σε σημαντικές προσπάθειες είτε τους έχει ζητηθεί, είτε όχι.
 
Η κρίση λειτούργησε τόσο θετικά, όσο και αρνητικά στον τομέα του αθλητισμού. Επαναπροσδιόρισε αξίες, ιδέες και ανάγκες όπως το αθλητικό ιδεώδες και ίσως έστρεψε περισσότερο κόσμο κάθε ηλικίας να ασχοληθεί -έστω λίγο παραπάνω- με τον αθλητισμό. Ξεγύμνωσε όμως την ένδειά μας σε εγκαταστάσεις και υποδομές (και νοοτροπίες ενίοτε!) καθιστώντας εκ των πραγμάτων δύσκολη την δημιουργία νέων ή τη συντήρηση υπαρχόντων αθλητικών εγκαταστάσεων, τη διεξαγωγή νέων αθλητικών διοργανώσεων κ.ο.κ. λόγω, κυρίως, της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας.
 
Ωστόσο, οι τοπικοί πολιτειακοί άρχοντες οφείλουν πέραν των αναπτυξιακών έργων, απαραίτητων για την πρόοδο της κοινωνίας, να αναπροσαρμόσουν τα πλάνα και τα σχέδια τους στοχεύοντας στην περαιτέρω πρόοδο και ανάπτυξη του αθλητισμού στην περιοχή μας. Οι πρόσφατες επιτυχίες έχουν ήδη δείξει το δρόμο…
 
Η Λακωνία τα τελευταία 2-3 χρόνια ζει το δικό της «2004»! Στο χέρι μας, λοιπόν, είναι αν θα το εκμεταλλευτούμε ή θα μιλούμε ξανά για χαμένες ευκαιρίες στο μέλλον. Δήμοι, Περιφερειακή Ενότητα και Περιφέρεια στέκονται μπροστά σε μία σπουδαία ευκαιρία την οποία και οφείλουν να αδράξουν.
 
             Νίκος Ι. Καρμοίρης  –  24/6/2015 @ Εφημερίδα «Παρατηρητής»