Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1o Φεστιβάλ Αναρρίχησης στο Κυπαρίσσι (βίντεο)


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία
το 1o Φεστιβάλ Αναρρίχησης στο Κυπαρίσσι Λακωνίας,
2-4 Οκτωβρίου 2015

Το 1ο Αναρριχητικό Φεστιβάλ στο Κυπαρίσσι ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, ‘εγκαινιάζοντας’ έτσι το Κυπαρίσσι ως νέο αναρριχητικό προορισμό και τοποθετώντας το σε περίοπτη θέση στο χάρτη της παγκόσμιας αναρρίχησης. Περίπου 100 εγγεγραμμένοι αναρριχητές συμμετείχαν στο φεστιβάλ, ενώ συνολικά στην εορταστική βραδιά στο ξενοδοχείο Cavo Kortiaπαραβρέθηκαν περισσότερα από 400 άτομα, μεταξύ των οποίων κάτοικοι του Κυπαρισσίου,  μέλη ορειβατικών συλλόγων της Πελοποννήσου και μέλη Κυπριακών ορειβατικών συλλόγων.
Το Κυπαρίσσι είναι ένας μικρός παραδοσιακός οικισμός σε μια από τις πιο απομονωμένες, αλλά άγρια όμορφες παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας. Περιστοιχισμένο από βράχια εξαιρετικής ποιότητας για αναρρίχηση, περίμενε πολλά χρόνια ώστε φέτος, τελικώς, να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα διάνοιξης αναρριχητικών διαδρομών με επικεφαλής τον Άρη Θεοδωρόπουλο. Στην ομάδα διάνοιξης διαδρομών συμμετείχαν οι Γιάννης Τορέλλι,  Claude και Christine Remy, Angy Eiter, Bernie Ruech, Claude Idoux, Γιάννης Μεταξωτός, και Κατερίνα Ρούσσου. Η διάνοιξη έγινε με μεράκι και μεγάλο ενθουσιασμό, δίνοντας πάντα το ‘κάτι παραπάνω’, και αξίζουν σε όλους συγχαρητήρια και θερμές ευχαριστίες εκ μέρους όλων των φίλων της σπορ αναρρίχησης.
Η αναρρίχηση, όπως είχε πει και ο μεγάλος ορειβάτης Lionel Terray, είναι ‘η κατάκτηση του ανώφελου’.  Είναι ένα άθλημα που μας γυμνάζει στη φύση, που άλλες φορές μας βοηθά να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά που επίσης ενίοτε υπερυψώνει σε υπέρμετρο βαθμό το εγώ μας. Ποτέ, ωστόσο, δεν προσφέρει κάποια πραγματική χρησιμότητα στην ευρύτερη κοινωνία. Αυτή τη φορά, όμως, νιώσαμε πως δόθηκε η ευκαιρία σε εμάς τους αναρριχητές να φανούμε πραγματικά χρήσιμοι μέσα από το άθλημά μας. Η σωστή ανάπτυξη του αναρριχητικού τουρισμού έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να δώσει ζωή σε έναν απομονωμένο τόπο σαν το Κυπαρίσσι, παρατείνοντας την τουριστική περίοδο στην άνοιξη και το φθινόπωρο και δημιουργώντας επαγγελματικές ευκαιρίες για τους κατοίκους, ίσως και ένα ισχυρό κίνητρο για τους νέους που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν το χωριό τους να επιστρέψουν. Το ευχόμαστε ολόψυχα.
Angy Eiter
Επίσημη καλεσμένη του Αναρριχητικού Φεστιβάλ Κυπαρισσίου ήταν μια από τις κορυφαίες αναρριχήτριες στον κόσμο, η εκπληκτική Angy Eiter. Παγκόσμια πρωταθλήτρια και κορυφαία αθλήτρια στη ιστορία της αγωνιστικής αναρρίχησης, η Angy είναι εξίσουκορυφαία και στο βράχο, με τρεις διαδρομές δυσκολίας 9a στο ενεργητικό της (Hades, Big Hammer και Era Vella).
Θαυμάσαμε όλοι την Angy να σκαρφαλώνει πάρα πολλές διαδρομές με σχοινοσύντροφο τον Αρίστο Θανόπουλο. Αξίζει να σημειώσουμε κάποια onsight που έκανε στα πεδία Νερόμυλος (Zarax 8a και Medusa’s Blood 8b, στο κέντρο της σπηλιάς με τους σταλακτίτες) και Μπαμπάλα (την εκπληκτική Λεοντόκαρδος 8a, ή αλλιώς τη ‘φωλιά όλων των κολονέτων’). Επίσης, η Angyσκαρφάλωσε ελεύθερα όλες τις διαδρομές τις οποίες η ίδια άνοιξε μαζί με τον φίλο της, Bernie Ruech, στο πεδίο Μπαμπάλα: Gloomof Triumph 8c, Mythos 8b/+, και Carpe Diem 8b+.
Η Μπαμπάλα, όπως δήλωσε και ο έμπειρος και κοσμογυρισμένος Αρίστος Θανόπουλος, είναι το καλύτερο σπορ πεδίο για υψηλές βαθμολογίες στην Ελλάδα, και ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως. Θα μπορούσε να το περιγράψει κανείς ως ένα Céüseστολισμένο με άπειρα επιμήκη κολονέτα!
Μαραθώνιος αναρρίχησης
Το Σάββατο έλαβε χώρα ένας μίνι-μαραθώνιος αναρρίχησης σε δυο κατηγορίες διαδρομών.
1η κατηγορία: διαδρομές μέχρι και 7a, 2η κατηγορία: διαδρομές από 7a και πάνω.
Πρώτοι στην 1η κατηγορία τερμάτισαν οι Βαγγέλης Μπάτσιος και Χρήστος Τζιουφέτας από τα Μετέωρα. Δεύτερη σχοινοσυντροφιά ήταν οι Σπύρος Ανατολιάνος και Ισιδώρα Ρουσκιόνι, ενώ τρίτοι οι νεαροί Αντώνης Τσουρέκας και Πασχάλης Αγγελόπουλος. Στη 2ηκατηγορία, πρώτοι τερμάτισαν οι Αντώνης Ανυφαντάκης και Κατερίνα Τουρίκη. Οι νικητές βραβεύθηκαν με δώρα από την χορηγό του φεστιβάλ εταιρεία The North Face, τοπικά παραδοσιακά προϊόντα από τους διοργανωτές, και αναρριχητικούς οδηγούς της Καλύμνου και της Ελλάδας από τον συγγραφέα Άρη Θεοδωρόπουλο.
 
Αναρριχητικές διαδρομές
Μέχρι σήμερα έχουν ανοιχτεί περίπου 130 διαδρομές στο Κυπαρίσσι, μοιρασμένες σε 6 πανέμορφα πεδία, με σκιά είτε το πρωί είτε το απόγευμα. Υπάρχουν διαδρομές και πεδία για όλα τα επίπεδα βαθμολογιών, ξεκινώντας από το εύκολο πεδίο Καστράκι (που βρίσκεται μέσα στον οικισμό) έως το πεδίο κορυφαίων δυσκολιών Μπαμπάλα.  Στη γραμματεία του φεστιβάλ υπήρχε διαθέσιμος δωρεάν έντυπος οδηγός. Πληροφορίες για τις νέες διαδρομές στο Κυπαρίσσι μπορείτε να βρίσκετε στις ιστοσελίδες vrahomania.gr(Ελληνικά) και climbgreece.com (Αγγλικά).
Εκδήλωση
Το Σάββατο 3/10 το βράδυ, στους φιλόξενους χώρους του ξενοδοχείου Cavo Kortia, έλαβε χώρα μια όμορφη γιορτή μέσα σε πολύ θερμό κλίμα. Οι περίπου 400 συμμετέχοντες απόλαυσαν δωρεάν πλούσιο μπουφέ με παραδοσιακά φαγητά και προϊόντα, τα περισσότερα από τα οποία ήταν ευγενική χορηγία των ιδιοκτητών του Cavo Kortia και ξεπερνούσαν κατά πολύ το λιτό προϋπολογισμό της εκδήλωσης.
Ο οικοδεσπότης και δήμαρχος Μονεμβασιάς κ. Ηρακλής Τριχείλης πρόσφερε τιμητική πλακέτα στην Angy Eiter, την επίσημη πια ‘πρέσβειρα’ του Κυπαρισσίου στην παγκόσμια αναρριχητική κοινότητα. Η Angy ερωτεύτηκε το Κυπαρίσσι και τα βράχια του με την πρώτη ματιά, και ήδη είναι η τέταρτη φορά μέσα σε ένα χρόνο που επισκέπτεται την περιοχή.
Στη συνέχεια πήρε συγκινημένος το λόγο ο αντιδήμαρχος για τη Δημοτική Ενότητα του Ζάρακα κ. Παναγιώτης Τραϊφόρος, ο άνθρωπος που οραματίστηκε και εργάστηκε σκληρά για την υλοποίηση του προγράμματος διάνοιξης διαδρομών και του φεστιβάλ αναρρίχησης, με απώτερο στόχο να επεκτείνει την τουριστική περίοδο και να δώσει ζωή στον τόπο του. Του αξίζουν θερμά συγχαρητήρια, όπως και στο συνεργάτη του Κωνσταντίνο Γαβρίλη, Πρόεδρο  Τοπικής κοινότητας Κυπαρισσίου.
Στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ συμμετείχαν επίσης: η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα, ο δήμαρχος Σπετσών Παναγιώτης Λυράκης, ο δήμαρχος Αμαρουσίου και Προέδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ) Δημήτρης Γεωργούλης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ορειβασίας Κύπρου (ΚΟΜΟΑΑ) κ. Παύλος Γεωργιάδης. Η βραδιά έκλεισε όμορφα με παραδοσιακούς χορούς από τον τοπικό Πολιτιστικό σύλλογο ‘Κύφαντα’.
Ευχαριστούμε θερμά το Ίδρυμα Μποδοσάκη και τον εκπρόσωπό του κ. Ιωάννη Χατζηνικολαΐδη για την υποστήριξη του έργου διάνοιξης των διαδρομών και τις προσπάθειές τους να τονώσουν την τοπική οικονομία. Επίσης, τις πιο θερμές ευχαριστίες μας στους ευεργέτες του χωριού Γ. Γαβρίλη και Γ. Γκιουζέλη, οι οποίοι με τα σημαντικά κληροδοτήματά τους έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στον εξωραϊσμό και την ανάπτυξη του τόπου τους, με τα αναρριχητικά πεδία να είναι ένα μέρος μόνο της συμβολής τους.
Την επίσημη φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση του φεστιβάλ επιμελήθηκε ο Χρήστος Μπουκώρος (chrisboukoros.com). Σύντομα θα δημοσιεύσουμε εκτενή photo gallery με φωτογραφίες από το φεστιβάλ και ένα όμορφο φιλμάκι που ετοιμάζει ο Χρήστος.
Γιάννης Τορέλλι
Στον Γιάννη απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης κ. Δημήτρη Γεωργούλη, βραβεύοντάς τον για τις κορυφαίες επιδόσεις του όλα αυτά τα χρόνια (μεταξύ άλλων, το πρώτο 8b από Έλληνα αναρριχητή το 1995), την τεράστια προσφορά του στην αναρρίχηση στην Ελλάδα, αλλά και για τη συμβολή του στη δημιουργία των αναρριχητικών πεδίων του Κυπαρισσίου.
The North Face
Η εταιρεία The North Face, επίσημη χορηγός του φεστιβάλ, επιβεβαιώνοντας το μότο της ‘Never Stop Exploring’ θέλησε να συνδέσει το όνομά της με τη δημιουργία ενός πολλά υποσχόμενου νέου αναρριχητικού προορισμού και δώρισε στους συμμετέχοντες αναμνηστικά Tshirt με το σήμα του φεστιβάλ. Παρών μάλιστα στις εκδηλώσεις ήταν και ο Brand Manager της εταιρείας, κ. Μανώλης Μαυροειδής.
Διοργάνωση
Δήμος Μονεμβασίας
Δημοτική Ενότητα Ζάρακα
Ίδρυμα Μποδοσάκη
Κληροδότημα G.Kellis
climbgreece.com
Επίσημος Χορηγός:
Υποστηρικτές: Rockit Cream
Χορηγοί επικοινωνίας:
Vrahomania.gr
Vertical-Life
Περιοδικό ‘Κορφές’
για περισσότερες φωτογραφίες ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ