Άρθρο του Χρήστου Πλειώτα για το γηπεδικό θέμα της Α.Ε. Σπάρτης

Επίκαιρο Άρθρο του Δικηγόρου και τέως προέδρου Δ.Σ Σπάρτης Χρήστου Πλειώτα για το γηπεδικό.

ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΓΝΩΜΗ:
«Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ Α.Ε. ΣΠΑΡΤΗ ΣΤΗΝ football League. ΑΠΟΚΑΡΔΙΩΤΙΚΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 05 – 05 – 2016».

Μετά από 27 ολόκληρα χρόνια, ο φίλαθλος κόσμος της Σπάρτης και της Λακωνίας ευρύτερα, πανηγύρισε την άνοδο της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας, από την Γ΄ Εθνική κατηγορία στην Β΄ Εθνική επαγγελματική κατηγορία (football league).
Η «Α.Ε. Σπάρτη» καθ’ όλη την διάρκεια της ποδοσφαιρικής περιόδου 2015 – 2016 – όπως είχα την τύχη προσωπικά ως φίλαθλος να παρακολουθήσω – πραγματοποίησε μία ζηλευτή, επίπονη και φιλόδοξη αγωνιστική πορεία –καθόλου εύκολη ομολογώ – που την οδήγησε μέσα από πολλές συγκινήσεις και αγωνίες στην επαγγελματική ποδοσφαιρική κατηγορία της «football league».
Ο φίλαθλος κόσμος της πόλεως, που διψά για ποδόσφαιρο, ενθέρμως συμπαραστάθηκε, ηθικά και οικονομικά στην ομάδα και με την ευπρεπή παρουσία του στο Δημοτικό στάδιο της πόλεως, αλλά και εκτός έδρας την ώθησε προς την τελική επιτυχία.
Με την εξασφάλιση της ανόδου, όλοι ευχηθήκαμε η ομάδα μας να εισέλθει με το «δεξί» στην Β΄ Εθνική επαγγελματική κατηγορία, ώστε η Σπάρτη μία μικρή επαρχιακή πόλη, μέσω και της ποδοσφαιρική της ομάδας, να προβληθεί ποικιλοτρόπως τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Ο Δήμαρχος Σπάρτης ορθώς, αμέσως μετά την είδηση της ανόδου της ομάδας εξέφρασε τα συγχαρητήριά του προς την Διοίκηση της ομάδος, τον προπονητή και τους παίκτες και σηματοδότησε με την ενέργειά του αυτή, ότι η όλη η πόλη συμπαρίσταται στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας.
Δυστυχώς όμως το Δημοτικό Συμβούλιο που επακολούθησε την 05 – 05 – 2016 ήταν κατ’ εμέ αδικαιολόγητα αποκαρδιωτικό.
Εις το σημείο αυτό θεωρώ δόκιμο, χάριν της αντικειμενικής ενημέρωσης να θέσω υπόψη Σας τα εξής: Όταν μιλάμε για «football league» εις την ουσία αναφερόμαστε στην Β΄ Εθνική κατηγορία Επαγγελματικού ποδοσφαίρου, τους αγώνες της οποίας διοργανώνει σε συγκεκριμένα πλαίσια και με βάση την κειμένη νομοθεσία, η διοργανώτρια αρχή υπό την επωνυμία «football league ΟΠΑΠ».
Η εν λόγω αρχή προκηρύσσει κάθε αγωνιστική χρονιά το πρωτάθλημα της αντίστοιχης περιόδου. Φέτος μιλάμε για το πρωτάθλημα 2016 – 2017 εις το οποίο καλείται να συμμετάσχει και η «ΠΑΕ Σπάρτη».
Η «football league» διέπεται από τις διατάξεις του καταστατικού της, από τις διατάξεις του καταστατικού της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε.Π.Ο.) απ’ τις διατάξεις του κανονισμού αγώνων ποδοσφαίρου (Κ.Α.Π.) καθώς και από τους κανόνες των παιχνιδιών όπως κάθε φορά ισχύουν. Επιπλέον διέπεται από τις διατάξεις του κανονισμού ιδιότητας και μεταγραφών ποδοσφαιριστών και της οικονομικής εγκυκλίου της «football league», όπως ισχύουν κάθε φορά.
Προκειμένου να συμμετάσχει μία ομάδα στους αγώνες ποδοσφαίρου της «football league» απαιτείται να μετουσιωθεί – από νομικής πλευράς – σε Π.Α.Ε. δηλαδή σε ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρία. Συνεπώς η ομάδα μας (Α.Ε. ΣΠΑΡΤΗ) θα πρέπει να γίνει επαγγελματική ποδοσφαιρική Ανώνυμη εταιρία (Π.Α.Ε.) και στο εξής να λέγεται «Π.Α.Ε. ΣΠΑΡΤΗ» ή «ΣΠΑΡΤΗ Π.Α.Ε.». Δέκα οκτώ συνολικά Π.Α.Ε. συμμετείχαν πέρυσι στο πρωτάθλημα της «football league».
Εάν μία ομάδα, είτε λόγο μη έγκαιρης δήλωσης συμμετοχής της, ή λόγο ανάκλησης της δήλωσης συμμετοχής της ή λόγο μη πληρώσεως των προϋποθέσεων του νόμου για την νόμιμη συμμετοχή της στην «football league» δεν προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε εγκαίρως να συμπληρώσει τον φάκελό της, τότε ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής επαγγελματικής κατηγορίας, το οποίο αρχίζει με τις άλλες ομάδες που έχουν τα νόμιμα προσόντα.
Κατά την προκήρυξη από την Ένωση Επαγγελματικού ποδοσφαίρου Β΄ Εθνικής Κατηγορίας του πρωταθλήματος 2016 – 2017 η ομάδα μας (Π.Α.Ε. ΣΠΑΡΤΗ) με μόνη την υπογραφή της προκήρυξης της Ένωσης, προσχωρεί ανεπιφύλακτα στους αγωνιστικούς, εμπορικούς και χορηγικούς όρους της και στις αντίστοιχες διατάξεις των κανονισμών που την διέπουν. Αποδοχή της προκήρυξης υπό επιφύλαξη δεν επιτρέπεται σε καμία ομάδα.
Η δήλωση συμμετοχής (στην προκήρυξη της Ένωσης Επαγγελματικών Σωματείων Β΄ Εθνικής κατηγορίας) δεσμεύει τους ποδοσφαιριστές, τους προπονητές και τα πάσης φύσεως μέλη όλων των Π.Α.Ε. της Β΄ Εθνικής, άνευ ιδιαιτέρας συμφωνίας μεταξύ αυτών και της διοργανώτριας αρχής. Παραλλήλως πέραν της προκηρύξεως είναι υποχρεωτική και η προσχώρηση όλων των Π.Α.Ε συνεπώς και της «Π.Α.Ε Σπάρτη» στις εν ισχύ συμβάσεις κεντρικής διαχείρισης τηλεοπτικών δικαιωμάτων τους, από την συμμετοχή τους στους αγώνες της «football league» αλλά και σ’ όλες τις υποστηρικτικές αυτών συνοδευτικές συμβάσεις.
Όλες οι Π.Α.Ε. που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της «football league» υποχρεωτικά πρέπει να συμμετέχουν με αντίστοιχες ομάδες και στο πρωτάθλημα υποδομής που διεξάγεται με ευθύνη της διοργανώτριας αρχής. Σε αντίθετη περίπτωση απαγορεύεται η συμμετοχή τους στο επαγγελματικό πρωτάθλημα και αποβάλλονται από αυτό.
Συνήθως κάθε χρόνο έως τέλος Αυγούστου οι Π.Α.Ε. που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της αντίστοιχης περιόδου, εν προκειμένω 2016 – 2017, θα πρέπει με γραπτή δήλωσή τους, να καταθέσουν στην διοργανώτρια αρχή (βάσει σχετικής προκηρύξεως) δήλωση συμμετοχής τους, συμπληρώνοντας σχετικό έντυπο που αποστέλλεται στις ομάδες (Π.Α.Ε.) με ευθύνη της «football league ΟΠΑΠ». Μαζί με το έντυπο αυτό θα πρέπει να καταθέσουν στην ίδια αρχή και το συνυποσχετικό Διαιτησίας.
Πριν την έναρξη του πρωταθλήματος οι Π.Α.Ε. υποχρεώνονται να υποβάλουν στην διοργανώτρια αρχή: α/ Αναλυτική κατάσταση δύναμης – υγείας των ποδοσφαιριστών τους, φέρουσα ιατρική θεώρηση υγείας όλου του ποδοσφαιρικού δυναμικού της ομάδας. β/ Έγγραφη συγκατάθεση του Νομικού προσώπου στο οποίο ανήκουν τα γήπεδα τα οποία δηλώνονται ως έδρες (κυρία και εναλλακτική) της κάθε Π.Α.Ε., καθώς επίσης και την ρητή παραχώρηση του γηπέδου προς χρήση για τους αγώνες της Π.Α.Ε. στο πρωτάθλημα 2016 – 2017. γ/ Γνήσιο αντίγραφο θεωρημένο από την αστυνομία, της σύμβασης μεταξύ Π.Α.Ε. και της ιατροφαρμακευτικής ή ασφαλιστικής εταιρίας για την παροχή υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ποδοσφαιριστές και τις οικογένειές τους. Όσες Π.Α.Ε. δεν συμμετέχουν στην κεντρική ασφαλιστική διαχείριση θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η ασφαλιστική σύμβαση που θα συνάψουν θα εφαρμοσθεί και θα εξοφληθεί έως τέλος της αγωνιστικής περιόδου.
Το παράβολο συμμετοχής της κάθε Π.Α.Ε. στους αγώνες πρωταθλήματος της Β΄ Εθνικής που θα πρέπει να καταβληθεί στην «football league» είτε σε μετρητά, είτε με επιταγές καθορίζεται απ’ την προκήρυξη (την περίοδο 2015 – 2016 ήταν 3.000 ευρώ). Το παράβολο καταβάλλεται μαζί με την δήλωση συμμετοχής.
Σχετικά με τα γήπεδα των αγώνων εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 8 του κανονισμού αγώνων ποδοσφαίρου (Κ.Α.Π.) όπως ισχύει κάθε φορά.
Σύμφωνα με την παρ. 3 άρθρου 82 του καταστατικού της Ε.Π.Ο. καμία ομάδα δεν μπορεί να αγωνίζεται σε γήπεδο εκτός των ορίων της Διοικητικής περιφερείας στην οποία βρίσκεται η έδρα της. Εάν όμως κατά την διάρκεια των αγώνων, από ενδεχόμενη αδυναμία της ομάδας, η οποία οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε λόγους ακαταλληλότητας των γηπέδων ή απαγόρευσης ή ανυπαίτιας αδυναμίας χρήσης τους ή εξαιτίας ανάκλησης της άδειας λειτουργίας των γηπέδων που έχουν από αυτήν δηλωθεί ότι θα κάνει χρήση τους και που της έχουν προς τούτο παραχωρηθεί, δεν δύναται να διεξάγει τους αγώνες του πρωταθλήματος στα δηλωθέντα απ’ αυτήν γήπεδα, τότε έχει την υποχρέωση να δεχθεί ως έδρα της, το γήπεδο που θα της ορίσει η διοργανώτρια αρχή.
Εφαρμόζονται φυσικά όλες οι διατάξεις νόμων σχετικά με τις άδειες καταλληλότητας των γηπέδων και την διεξαγωγή αγώνων ποδοσφαίρου. Γι’ αυτό και οι Π.Α.Ε. θα πρέπει εγκαίρως να καταθέσουν από πριν στην διοργανώτρια αρχή όλα τα σχετικά δικαιολογητικά, για να ελεγχθούν έγκαιρα οι αθλητικές εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιήσουν. Εάν δεν εκδοθούν οι άδειες αυτές δεν θα γίνεται ο αγώνας στο συγκεκριμένο γήπεδο.
Όλα τα γήπεδα κατά την ημέρα τέλεσης των αγώνων, παραχωρούνται από την κάθε Π.Α.Ε. στην διοργανώτρια αρχή («football league ΟΠΑΠ»), η οποία ορίζει το δικαίωμα αγωνιστικής εποπτείας και καθορίζει μόνη αυτή κατά περίπτωση τους όρους και τις προϋποθέσεις που διέπουν την διεξαγωγή των αγώνων. Τα γήπεδα των Π.Α.Ε. της «football league» πρέπει να διαθέτουν κατάλληλο φωτισμό για την διεξαγωγή νυκτερινών αγώνων άλλως απαγορεύονται οι αγώνες νύκτα, στα γήπεδα που δεν διαθέτουν τέτοιο φωτισμό. Οι Π.Α.Ε. για να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα οφείλουν να διαθέτουν κατ’ αποκλειστική κυριότητα ή χρήση γήπεδο με προβλεπόμενη άδεια λειτουργίας, με κατάλληλο χλοοτάπητα, με αποδυτήρια και επίσης να τηρούνται σ’ αυτό όλες οι προδιαγραφές του αθλητικού νόμου. Άλλως εάν δεν έχει τέτοιο γήπεδο μία Π.Α.Ε., ορίζει το γήπεδο των αγώνων της, η διοργανώτρια αρχή με την επιφύλαξη της παρ. 3 άρθρου 82 του καταστατικού της Ε.Π.Ο.
Στους αγώνες της Β΄ Εθνικής είναι υποχρεωτική η παρουσία ιατρού αγώνα που θα είναι άλλος από τους ιατρούς των δύο ομάδων. Σε αντίθετη περίπτωση ο αγώνας δεν διεξάγεται με ευθύνη της γηπεδούχου ομάδας, η οποία τον χάνει (στα χαρτιά) και της επιβάλλεται χρηματική ποινή από 7.000 ευρώ έως 40.000 ευρώ. Σε περίπτωση που μία Π.Α.Ε. αρνηθεί να διαθέσει το γήπεδο στην «football league» επιβάλλεται σ’ αυτήν πειθαρχική ποινή έως 15000 ευρώ.
Οι Π.Α.Ε. οφείλουν να αναρτούν σε ειδικό ιστό του γηπέδου κατά την διάρκεια διεξαγωγής των αγώνων της «football league» την επίσημη σημαία της football league. Η καταγραφή τυχόν ζημιών που θα προκληθούν στο γήπεδο, καθώς και ο υπολογισμός τους, εντός των αθλητικών εγκαταστάσεων θα πιστοποιείται απ’ την αρμόδια υπηρεσία της διοργανώτριας αρχής. Οι ζημιές από φιλάθλους καταλογίζονται στην Π.Α.Ε. οι φίλαθλοι της οποίας προκάλεσαν τα επεισόδια.
Οι αγώνες του πρωταθλήματος της Β΄ Εθνικής διεξάγονται Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή ή Δευτέρα η άλλη ημέρα που θα ορίζεται από το Δ.Σ. της «football league».
Όσον αφορά τις ραδιοτηλεοπτικές ηλεκτρονικές μεταδόσεις, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 29 του ΚΑΠ όπως ισχύουν κάθε φορά. Οι Π.Α.Ε. οφείλουν να σέβονται τις συμβατικές δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η «football league ΟΠΑΠ» έναντι των κατόχων τηλεοπτικών δικαιωμάτων άλλως είναι υποχρεωμένες, να αποζημιώσουν την διοργανώτρια αρχή για κάθε ζημία που θα της προκληθεί από την παραβίαση της σύμβασης. Οι Π.Α.Ε. υποχρεούνται επίσης να προβάλουν τους χορηγούς της «football league» κατά τους όρους της σύμβασης που έχει μαζί τους υπογράψει η διοργανώτρια αρχή.
Η κάθε Π.Α.Ε. έχει υποχρέωση να παρέχει κάθε είδους διευκόλυνση προς τους εντεταλμένους δημοσιογράφους για την απρόσκοπτη άσκηση του επαγγέλματος τους.
Παρέθεσα ενδεικτικά όλα τα ανωτέρω, για να γίνει αντιληπτό το λίαν απαιτητικό ποδοσφαιρικό περιβάλλον εις το οποίο μέλει να εισέλθει η «Π.Α.Ε. Σπάρτη» (εφόσον όλα πάνε καλά και συσταθεί νομίμως) την νέα σεζόν 2016 – 2017. Ένα περιβάλλον μακράν απέχον της πλέον αισιόδοξης ή και ονειροπόλας φαντασίας μας, πριν ελάχιστα χρόνια ή εδώ και 27 χρόνια.
Αντιλαμβάνεσθε ότι για να μπορέσουμε με επιτυχία να ανταπεξέλθουμε στις αυξημένες απαιτήσεις της Β΄ Εθνικής Επαγγελματικής κατηγορίας και να βρεθούμε στα σαλόνια της «super league» την νέα χρονιά (2017 – 2018) ως υπεσχέθη ο μεγαλομέτοχος της ομάδας, θα πρέπει όλοι μας φίλαθλοι, παράγοντες, Δημοτική αρχή, Περιφερειακή αρχή, Ε.Π.Σ. ΛΑΚΩΝΙΑΣ και τοπικοί βουλευτές, να σταθούμε εμπράκτως δίπλα στην ομάδα (Διοίκηση και Μεγαλομέτοχο αυτής) και μεθοδικά, υπεύθυνα και ουσιαστικά να συμβάλουμε στο σχεδιασμό του μέλλοντός της.
Όπως έχει αναδείξει έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης με θέμα το ελληνικό ποδόσφαιρο, οι μικρές κυρίως Π.Α.Ε. τόσο της «football league» όσο και της «super league» είναι ζημιογόνες, αφερέγγυες και απολύτως εξαρτημένες από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Δεν νομίζω ότι θέλουμε τέτοια τύχη να έχει η «Π.Α.Ε. Σπάρτη». Η μέριμνα όλων των αρμοδίων αλλά και ημών ως φιλάθλων, θα πρέπει να είναι από τώρα, προς την κατεύθυνση δημιουργίας μίας υγιούς οργανωτικά και χρηματοοικονομικά Π.Α.Ε. που θα συμβάλει περαιτέρω στην προβολή του Δήμου Σπάρτης και της Λακωνίας ευρύτερα.
Για να συμβεί αυτό απαιτείται: 1/ Έγκαιρη και υπεύθυνη συλλογική δέσμευση των αρμοδίων φορέων και τοπικών παραγόντων (Περιφέρειας, Δήμου, Ε.Π.Σ. ΛΑΚΩΝΙΑΣ, τοπικών Βουλευτών, Διοίκησης και μεγαλομετόχου) σχετικά με την εκπλήρωση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος δράσεων, με πρώτη την ανάληψη δράσης για την επίλυση του γηπεδικού θέματος της Π.Α.Ε. Σπάρτης.
2/ Σοβαρή χρηματοοικονομική μελέτη βιωσιμότητας της ομάδος, με άξονες προσανατολισμού της (ενδεικτικούς): την χωρητικότητα του γηπέδου, το ευελπιστούμενο ποσοστό πληρότητός του ανά αγώνα, τον μέσο όρο εισιτηρίων ανά αγώνα, τα συνολικά εισιτήρια διαρκείας, το ποσοστό εισιτηρίων διαρκείας ανταλλαγής, τα έσοδα των εισιτηρίων διαρκείας, τα προσδοκώμενα συνολικά έσοδα αγώνων, τα προσδοκώμενα έσοδα χορηγιών ΟΠΑΠ, τα έσοδα τηλεοπτικών δικαιωμάτων.
3/ Ανάγκη επένδυσης στην οργάνωση της «Π.Α.Ε. Σπάρτη» με επικέντρωση στις υποδομές αθλητικών εγκαταστάσεων και ακαδημίας ποδοσφαίρου.
4/ Στόχευση κατόπιν μελέτης σε συγκεκριμένο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της ομάδος και του Δήμου Σπάρτης ευρύτερα. Θέλουμε την ομάδα εκεί και ως έτυχε περαστική απ’ την Β΄ Εθνική, ή επιθυμούμε την μόνιμη παρουσία της στον επαγγελματικό ποδοσφαιρικό χώρο και την σύνδεση της πορείας της με το μέλλον και την προβολή της Σπάρτης ευρύτερα;
5/ Δράσεις μάρκετινγκ της «Π.Α.Ε. Σπάρτη» για την προώθηση των προϊόντων της (π.χ. μπουτίκ ομάδος). Παράλληλα εμπορική ενίσχυση της ομάδος με την εκμετάλλευση του «brand name» του ονόματός της σε αγορές εκτός Σπάρτης εσωτερικού και εξωτερικού (μέσα π.χ. από διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων με την συμμετοχή της ομάδας.
6/ Ανάγκη στελέχωσης της ομάδας με επιστημονικό προσωπικό του ελληνικού αθλητισμού. Εκμετάλλευση του εδώ Πανεπιστημίου Ανθρώπινης κίνησης, αθλητισμού και ποιότητας ζωής.
7/ Χρήση σύγχρονων εργαλείων Διοίκησης της ομάδος και διερεύνηση των «target groups» ώστε κάθε φορά να επιλέγονται νέοι στόχοι επωφελούς και υγιούς αθλητικής και επιχειρηματικής πορείας και διαδρομής της.
8/ Προγράμματα κοινωνικής ενσωμάτωσης, ώστε το ποδόσφαιρο στην πόλη μας να χρησιμοποιηθεί ευρύτερα μέσω της ομάδος, π.χ. για την μείωση της εγκληματικότητας και της αντικοινωνικής ευρύτερα συμπεριφοράς, καθώς και για την αύξηση της ενημέρωσης σχετικά με τους κινδύνους απ’ την μάστιγα των ναρκωτικών.
Συγχωρείστε μου να πω ότι η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της 05 – 05 – 2016 για το θέμα του γηπέδου της Σπάρτης και την διεξαγωγή σ’ αυτό αγώνων «football league» ήταν απροπαρασκεύαστη και εν τέλει «επικίνδυνη» για την ομάδα και τον Δήμο Σπάρτης.
Αυτό που πέρασε προς τα έξω είναι ότι ο Δήμος Σπάρτης από την πρώτη στιγμή άφησε μόνη της την ομάδα και «ένιψε τας χείρας του». Πέρα απ’ τις όποιες καλές προθέσεις το πρόβλημα της ομάδας δεν ήταν να ακουσθούν υποκειμενικές εκτιμήσεις Δημοτικών Συμβούλων και να διαπιστωθούν εγγενείς αδυναμίες και προβλήματα που είναι ήδη γνωστά.
Φρονώ ότι το θέμα θα πρέπει να έρθει εκ νέου και γρήγορα στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, με αίτημα του ιδίου του Δήμαρχου, αφού όμως προηγηθεί σε επίπεδο κορυφής, συνάντησή του με την Αντιπεφερειάρχη, τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της ομάδος, τον μεγαλομέτοχό της, τον Πρόεδρο της Ε.Π.Σ. Λακωνίας αλλά και τους τοπικούς βουλευτές, προκειμένου να αναληφθούν άμεσα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και να τεθούν στόχοι και χρονοδιαγράμματα που θα πρέπει ο κάθε φορέας να υλοποιήσει, ώστε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Σπάρτης και η Π.Α.Ε. Σπάρτης από τον Σεπτέμβριο του 2016 ΜΑΖΙ να πορευθούν, επ’ ωφελεία της ομάδας, του Δήμου Σπάρτης και της Λακωνίας ευρύτερα. Μόνο έτσι μέσω της πορείας της ομάδας θα τροχοδρομηθεί ένα καλύτερο μέλλον και για τον Δήμο Σπάρτης εάν πραγματικά το θέλει αυτό ο Δήμος. Διότι οι ευχές μόνον και οι ανέξοδες προθέσεις είναι εύκολες, αλλά δεν λύνουν προβλήματα.
Υ.Γ.: Δεν θα ήθελα να πιστέψω ότι διαβάζοντας το παρόν ο μεμψίμοιρος, αφελής ή κακοπροαίρετος αναγνώστης θα πει το γνωστό λαϊκίστικο και μακράν της πραγματικότητας επιχείρημα: «καλά σε περίοδο κρίσης η ομάδα μας μάρανε;».
Εάν όμως κάποιος το πει αυτό, του απαντώ με την γνωστή κινέζικη παροιμία: «Την ώρα που το δάκτυλο έδειχνε στο θεό ο ηλίθιος κοίταζε το δάκτυλο».
Χρήστος Α. Πλειώτας
Δικηγόρος