Κρίμα ρε Ελλαδάρα! (βίντεο)

Ποιος θα μας έλεγε ότι θα παίρναμε ισοπαλία στο Βέλγιο και θα στεναχωριόμασταν; Παίζοντας με 10 από το 65′ η ηρωική Εθνική έχασε τεράστια νίκη, αλλά κέρδισε τον σεβασμό όλης της Ευρώπης (1-1).

Ποιος θα το έλεγε ότι η Εθνική θα έπαιρνε ισοπαλία εκτός έδρας με το Βέλγιο, παίζοντας και με 10 παίκτες για περίπου μισή ώρα και θα έφευγε με ένα μεγάλο… γιατί.

Κι όμως αυτό συνέβη…

Η ομάδα του Μίκαελ Σκίμπε υπηρετώντας στο 100% το αμυντικό πλάνο εξολόθρευσης των Βέλγων επιθετικών και με τον… killer Μήτρογλου να χτυπά στη πρώτη υποψία ευκαιρίας της Εθνικής (46′), κρατούσε στα χέρια της μια σπουδαία νίκη στις Βρυξέλλες, αλλά μίλησε η κλάση του Λουκάκου.

Ο θηριώδης επιθετικός της Έβερτον με ένα γκολ που μπορούσε να βάλει μόνο αυτός στην Ευρώπη, έσωσε την ομάδα του στο 89′ και παράλληλα στέρησε ένα σπουδαίο αποτέλεσμα για την Ελλάδα που έπαιζε με παίκτη λιγότερο από το 65′ λόγω αποβολή του Ταχτσίδη.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα σε μια έδρα που δύσκολα θα σταθεί άλλη ομάδα, πήρε ένα βαθμό-χρυσάφι, παρέμεινε αήττητη στον όμιλό της και παράλληλα στη 2η θέση που αποτελεί και… προίκα για τη συνέχεια των προκριματικών. Πραγματικό κέρδος, πέραν του βαθμού, είναι η εμφάνιση των παικτών του Σκίμπε, αφού πλέον φαίνεται ξεκάθαρα ότι το μέταλλο της νικήτριας ομάδας έχει επανέλθει, με το μαύρο παρελθόν να αποτελεί επί της ουσίας παρελθόν.

Η βαθμολογία μετά από 5 αγώνες

Βέλγιο 13 (22-2)
Ελλάδα 11 (10-3)
Βοσνία 10 (13-5)
Κύπρος 4 (3-8)
Εσθονία 4 (5-15)
Γιβραλτάρ 0 (2-22)

Πώς έπαιξαν

Μία μεγάλη έκπληξη ετοίμασε γαι την Εθνική ομάδα ο Μίκαελ Σκίμπε, αφού σε σχέση με τα αναμενόμενα, άφησε εκτός ενδεκάδας τον Γιάννη Μανιάτη στον άξονα της μεσαίας γραμμής και επέλεξε τον Παναγιώτη Ταχτσίδη, που δεν φαινόταν μέχρι την ανακοίνωση της ενδεκάδας ότι είχε πιθανότητες να αρχίσει το ματς.

Από την άλλη πλευρά, το Βέλγιο είχε σημαντικές απουσίες, αφού αγωνιζόταν χωρίς τους Αζάρ και Ντε Μπρούινε, γεγονός που έδωσε χώρο στους Καράσκο και Τσαντλί και παράλληλα άλλαξε το δημιουργικό προφίλ των γηπεδούχων, αφού βασίζονταν περισσότερο στην ομαδική λειτουργία και λιγότερο στις εμπνεύσεις των μεσοεπιθετικών του.

Το ματς

Απόλυτα προετοιμασμένη, διαβασμένη και… ξεψαρωμένη παρουσιάστηκε η Ελλάδα από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης στις Βρυξέλλες, αφού παρά την ώθηση της έδρας, η μεσοαμυντική λειτουργία των παικτών του Μίκαελ Σκίμπε ήταν υποδειγματική και δεν ανησυχούσαν από τη φλύαρη υπεροχή των Βέλγων.

Παρ’ όλα αυτά, η ποιότητα των γηπεδούχων είναι τέτοια που τους επέτρεψε την πρώτη απερισκεψία της Εθνικής να δημιουργήσουν ευκαιρίες προς την εστία του Καπίνο. Αυτό έγινε αρχικά στο 13′, όταν ο Μέρτενς έβγαλε τη σέντρα στον αμαρκάριστο Φελαϊνί (τον έχασε ο Τοροσίδης), αλλά η σκαστή κεφαλιά του τελευταίου πέρασε άουτ.

Φάση-καρμπόν δημιουργήθηκε στο 31′, αλλά από την αριστερή πτέρυγα του Βελγίου, με τον Καράσκο να γίνεται… Μέρτενς και τον Φελαϊνί εκ νέου αποδέκτης, με το τακουνάκι του τελευταίου να αποκρούεται από τον Καπίνο σε κόρνερ.

Η τελευταία μοναδική αξιόλογη φάση για τους Βέλγους στο πρώτο ημίχρονο σημειώθηκε στο 36′ με ένα σουτ του Ναϊνγκολάν από το ύψος της μεγάλης περιοχής να φεύγει άουτ υπό την πίεση των Ελλήνων αμυντικών.

Το κείμενο ανανεώνεται…

Το γκολ του Μήτρογλου

 

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Βέλγιο (Ρομπέρτο Μαρτίνεθ): Κουρτουά, Αλντερβέιρελντ, Σιμάν, Βερτόνγχεν, Τσαντλί, Βίτσελ, Φελαϊνί, Καράσκο, Ναϊνγκολάν, Μέρτενς, Λουκάκου

Ελλάδα (Μίκαελ Σκίμπε) : Καπίνο – Τοροσίδης, Τζαβέλλας, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος – Σάμαρης, Ταχτσίδης – Σταφυλίδης, Φορτούνης, Μάνταλος – Μήτρογλου

Διαιτητής: Φέλιξ Μπριχ
Α’ βοηθός: Μαρκ Μπορς
Β’ βοηθός: Στέφαν Λουπ
Τέταρτος: Μάρκο Φριτζ

ΠΗΓΗ: sport-fm.gr