Μια μαγική βραδυά στις βουνοπλαγιές του Ταϋγέτου (φωτογραφίες)

????????????????????????????????????

Γράφει η Άννα Λοΐζου 

Ο κύκλος των Πολιτιστικών εκδηλώσεων ΥΑΚΙΝΘΕΙΑ 2018, έκλεισε το Σάββατο 18 Αυγούστου 2018 με την τρίτη και τελευταία για το φετινό καλοκαίρι – εκδήλωση. Είναι η δεύτερη χρονιά, που ο Σπαρτιάτης γιατρός και καθηγητής Δημήτριος Α. Σπαντίδος, τιμά τη γενέτειρά του, σ’ ένα επιβλητικό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει ο ίδιος, ως τόπο συνάντησης φίλων και γνωστών, με την ένδοξη ιστορία της Λακεδαίμονος και όχι μόνο. Το κτήμα «Σπαντίδου» βρίσκεται μεταξύ Γεωργιτσίου και Αγίου Κωνσταντίνου, στην «Ομηρική Λακεδαίμονα» και στην καρδιά των «Βορείων Δήμων» του Δήμου Σπάρτης. Κάθε καλοκαίρι ο ιδιοκτήτης του το διαθέτει στη μύηση στον πολιτισμό, τις τέχνες και την ιστορία, μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων με  το όνομα ΥΑΚΙΝΘΕΙΑ.

Το πανέμορφο κτήμα βγαλμένο λες, από τις σελίδες της  Ελληνικής Ιστορίας, σκαρφαλωμένο στον Ταΰγετο, είναι για τους επισκέπτες, η καταλληλότερη εισαγωγή στο πνεύμα της εκδήλωσης που ακολουθεί, στο πετρόκτιστο «Σπαντίδου Αμφιθέατρο», με απέραντη θέα στην πανάρχαιη γη των Λακεδαιμονίων.

Περισσότερα από 600 άτομα συγκεντρώθηκαν για να θαυμάσουν την ομορφιά του χώρου και να απολαύσουν μια θαυμάσια βραδυά.

Την εκδήλωση προλόγισε η Σπαρτιάτισσα ηθοποιός Μαρία Αλιφέρη, η οποία μνημόνευσε το κλέος της Ελληνικής φυλής και τόνισε την ανάγκη ομόνοιας.

Ο Δημήτρης Σπαντίδος καλωσόρισε κι ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους.

Στη συνέχεια, ο συγγραφέας – σκηνοθέτης κ. Μπάμπης Πλαϊτάκης, σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ομιλία, ανέπτυξε τη ζωή του Αλκιβιάδη, Αθηναίου πολιτικού φυγάδα, που βρήκε καταφύγιο στην Σπάρτη και κατάφερε με ραδιουργίες να ενσωματωθεί στη Σπαρτιάτικη κοινωνία. Οι ιστορικές αναφορές τις οποίες ανέπτυξε ο Συγγραφέας, περιέχονται στο βιβλίο του «Αλκιβιάδης» έκδοση του 2008.

Λίγο πριν ξεκινήσει η συναυλία, η Μαρία Αλιφέρη, με την ευκαιρία της παρουσίας των τοπικών αρχόντων, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα κατασκευής ενός σύντομου δρόμου, που θα οδηγεί στο Σπαντίδειο και έλαβε την ευχάριστη απάντηση του Αντιδημάρχου Σπάρτης κ. Βασίλη Σκρουμπέλου ότι ο νέος περιφερειακός δρόμος Πελλάνας – Γεωργιτσίου έχει εγκριθεί, με κόστος περίπου 260.000 ευρώ, οπότε ο χώρος των εκδηλώσεων  θα αποκτήσει έναν νέο συντομότερο δρόμο. Το ηχηρό χειροκρότημα του ακροατηρίου, που ακολούθησε, ήταν η καλύτερη επιβεβαίωση ότι αυτό το έργο ήταν άκρως απαραίτητο για την περιοχή.

Και καθώς ό ήλιος έγειρε στη δύση, σκορπίζοντας χίλια χρώματα στον απέραντο ορίζοντα, οι πρώτες μουσικές νότες μάγεψαν το ακροατήριο, που έμεινε εκστατικό, για να ακούσει τον μάγο τραγουδοποιό της Αγάπης, τον μοναδικό Λουδοβίκο των Ανωγείων, που ήρθε από την Κρήτη φέρνοντας μαζί του ένα υπέροχο τραγούδι για την Ωραία Ελένη, που έγραψε για να το χαρίσει στον φίλο του Δημήτρη Σπαντίδο και όπως είπε ο ίδιος «αυτό το τραγούδι ακούγεται για πρώτη φορά στο Πανελλήνιο, το χαρίζω σ’ αυτόν τον πανέμορφο τόπο και το έφερα για να το αφήσω εδώ, στην πατρίδα της Ωραίας Ελένης».

Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν τη μαγεία της μουσικής βραδυάς. Τα τραγούδια διαδέχονταν το ένα το άλλο, με τον Λουδοβίκο να προλογίζει το καθένα ξεχωριστά για να βάλει το ακροατήριο στο πνεύμα του κάθε τραγουδιού. Ένας μοναδικός συνδυασμός φιλοσοφίας και μουσικής. Υπέροχη η φωνή και η παρουσία της Ειρήνης Μπαρδάνη, ένα αηδόνι η φυσαρμόνικα του Μανώλη Μπαρδάνη, μια γλύκα η κιθάρα του Αντώνη Μυτακίδη και το βιολί του Κώστα Λώλου.  Το χειροκρότημα του κόσμου ασταμάτητο. Η Ωραία Ελένη σίγουρα ευχαριστήθηκε με την καρδιά της, παρακολουθώντας από ψηλά αυτό το υπέροχο αφιέρωμα στη μνήμη της…

Ανάμεσα σε αυτούς που τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους, ήταν ο Αντιδήμαρχος Σπάρτης κ. Βασίλης Σκρουμπέλος, ο Διοικητής Κ.Ε.Ε.Μ. Ταξίαρχος Ιορδάνης Χατζηνικολάου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης κ. Σπύρος Μοιράγιας, ο κ. Παναγιώτης Τσαγγάρης ως Εκπρόσωπος των Ελληνικών Συλλόγων του Καναδά και Εκπρόσωπος του Ελληνικού Κογκρέσου του Καναδά και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Σπάρτης κ. Θεόδωρος Τσαγκαρούλης και κ. Γιώργος Κανελλόπουλος.

Την εκδήλωση κάλυψε ο ηχολήπτης και μουσικός παραγωγός Άκης Κουλογεωργίου και συντονιστής ήταν ο Νίκος Μπακής.

Η είσοδος για το κοινό ήταν ελεύθερη και η βραδυά έκλεισε με έκθεση ζωγραφικής του καλλιτέχνη Λευτέρη Ρούμπου και με δεξίωση στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Αμφιθεάτρου, με πλούσια εδέσματα, ποτά και εποικοδομητικές συζητήσεις μεταξύ των παρευρισκομένων.

Το Σπαντίδου Αμφιθέατρο, με τις εκδηλώσεις ΥΑΚΙΝΘΕΙΑ εξελίσσεται σε έναν  ισχυρό πυλώνα πολιτισμού για την περιοχή της Λακεδαίμονος, που θα πρέπει να αισθάνεται πολύ περήφανη γι’ αυτό και να αξιοποιήσει την ευκαιρία στη γνώση, τιμώντας ταυτόχρονα, τον εξαιρετικό επιστήμονα και άνθρωπο Δημήτρη Σπαντίδο.

Σε λίγες μέρες θα προβληθεί και το βίντεο από την υπέροχη συναυλία του Λουδοβίκου των Ανωγείων.

 Φωτογραφίες: Νίκος Μπακής                                                                                                                                                                                                  Video: Παναγιώτης Μπανταλάκης «ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»    

Πηγή: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ