Ο μέγας Γιάννης Μαρκόπουλος στην Καστροπολιτεία του Μυστρά

Διαβάστε το άρθρο του Δημήτρη Κονιδάρη για την συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο Μυστρά

Την Κυριακή 26 Αυγούστου στον πανέμορφο χώρο του  Κάστρου του Μυστρά  πραγματοποιήθηκε συναυλία του μεγάλου μας συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου που  διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του εορτασμού της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου.

Στη συναυλία ακούστηκαν, περισσότερο ή λιγότερο, γνωστά τραγούδια του εμβληματικού συνθέτη όπως:

  • «Αχ, πλάτανέ μου» σε στίχους Γ. Μαρκόπουλου από το δίσκο Εντεύθεν
  • «Ο Στράτης θαλασσινός ανάμεσα στους αγάπανθους» σε στίχους Γ. Σεφέρη από τον ομώνυμο δίσκο
  • «Λίγο ακόμα» σε στίχους Γ. Σεφέρη από το δίσκο Ο Στράτης θαλασσινός ανάμεσα στους αγάπανθους
  • «Ποιος άκουσε καταμεσήμερα» σε στίχους Γ. Σεφέρη από το δίσκο Ανα-γέννηση, Κρήτη ανάμεσα σε Βενετιά και Πόλη
  • «Who pays the ferryman», ορχηστρικό από την ομώνυμη σειρά του BBC
  • «Τα λόγια και τα χρόνια» σε στίχους Μ. Ελευθερίου από το δίσκο Θητεία
  • Μαλαματένια λόγια σε στίχους Μ. Ελευθερίου από το δίσκο Θητεία
  • «Κάτω στης Μαργαρίτας τ’ αλωνάκι» σε στίχους Οδ. Ελύτη από το δίσκο Ήλιος ο πρώτος
  • «Μιλώ για παιδιά μου» σε στίχους Γ. Σκούρτη από τους Μετανάστες
  • «Η φάμπρικα» σε στίχους Γ. Σκούρτη από τους Μετανάστες
  • «Χίλια μύρια κύματα» σε στίχους Κ.Χ. Μύρη (σ.σ. Κώστα Γεωργουσόπουλου) από το δίσκο Ιθαγένεια
  • «Οι οχτροί» σε στίχους Γ. Σκούρτη από τ’ Ανεξάρτητα
  • «Την εικόνα σου» σε στίχους Μ. Κατσαρού από το δίσκο Τα τραγούδια του νέου πατέρα
  • «Η μάνα του Αλέξανδρου» σε στίχους Π. Θεοδωρίδη από το Σεργιάνι στον κόσμο
  • «Παραπονεμένα λόγια» σε στίχους Μ. Ελευθερίου από το Σεργιάνι στον κόσμο
  • «Η Ελλάδα» (Λένγκω) σε στίχους Γ. Μαρκόπουλου από τ’ Ανεξάρτητα.

 

Όσον αφορά τους ερμηνευτές μπορούμε να ισχυριστούμε ανενδοιάστως ότι στάθηκαν  στο ύψος των αριστουργημάτων του Μαρκόπουλου. Η διάσημη σοπράνο (υψίφωνος)  Έλενα Κελεσίδη, με αξιοθαύμαστη διεθνή καριέρα στις Λυρικές Σκηνές,  έδειξε μέρος των τεράστιων φωνητικών της δυνατοτήτων κυρίως στον Στράτη το θαλασσινό ενώ οι νεότεροι Δάφνη Ζουρνατζή και  Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης απέδειξαν ότι αξίως επελέγησαν από τον ιδιοφυή συνθέτη για να συμμετέχουν στις συναυλίες του. Οι δύο νέοι ερμηνευτές σήκωσαν επιτυχημένα το βάρος πασίγνωστων  επιτυχιών όπως «Μιλώ για τα παιδιά μου» και «Χίλια μύρια κύματα» που είχαν πρωτοτραγουδήσει η Βίκυ Μοσχολιού και ο Νίκος Ξυλούρης αντίστοιχα. Ο δε Λάκης Χαλκιάς, από τους σπουδαιότερους και σεμνότερους τραγουδιστές της τελευταίας πεντηκονταετίας στη χώρα μας, ήταν εξαιρετικός έχοντας βρει μάλλον το ελιξίριο της νεότητας αφού η υπέροχη και καθάρια φωνή του παραμένει σχεδόν αναλλοίωτη μετά από τόσα χρόνια λαμπρής καριέρας.

 

Στη συναυλία συμμετείχαν η ορχήστρα «Παλίντονος αρμονία» καθώς και το φωνητικό σύνολο «Libro Coro» σε διδασκαλία Ανθής Γουρουντή. Στη  διεύθυνση ήταν βέβαια ο συνθέτης.

 

Κορυφαία σημεία της βραδιάς ήταν τα «Μαλαματένια λόγια» του προσφάτως αποθανόντος Μάνου Ελευθερίου και «Η φάμπρικα» του Γιώργου Σκούρτη, κομμάτια που ακούσαμε από τον ιστορικό πρώτο ερμηνευτή Λάκη Χαλκιά, κάτι που  συνιστά αναμφισβήτητα ένα ξεχωριστό γεγονός το οποίο μένει εύκολα χαραγμένο στο μυαλό και στην καρδιά των τυχερών παρισταμένων.

 

Οπωσδήποτε το βράδυ της 26ης Αυγούστου βιώσαμε ένα μαγικό δίωρο που ομόρφυνε ακόμα περισσότερο από  το φως της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου  στον εκπληκτικής ωραιότητας χώρο της περίφημης Βυζαντινής Καστροπολιτείας. Φυσικά το κυρίαρχο στοιχείο ήταν η απαράμιλλης αισθητικής μουσική του συνθέτη που είναι αναμφίβολα ένας από τους σημαντικότερους στη Νεότερη ιστορία της χώρας μας και ένα από τα «φωτεινότερα πρόσωπα του Ελληνικού Πολιτισμού» όπως είχε πει πριν λίγα χρόνια ο Λευτέρης Παπαδόπουλος. Άλλωστε οι εξαίσιες μελωδίες που ακούστηκαν, προερχόμενες από την αδιαμφισβήτητη δημιουργική δύναμη και το αστείρευτο ταλέντο του συνθέτη, κατέκλυσαν το χώρο του Κάστρου του Μυστρά χαρίζοντας στους τυχερούς θεατές μια ανεπανάληπτη εμπειρία.  Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου ήταν το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού στη Λακωνία και γι’ αυτό αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές και τους διοργανωτές.

 

Για το τέλος αφήνουμε τον απολαυστικό  διάλογο Μαρκόπουλου-Χαλκιά με το συνθέτη να λέει για το φίλο του και συνεργάτη του «Τώρα τελευταία μου έχεις κάνει αρκετές απουσίες» και τον τραγουδιστή να απευθύνεται στον κόσμο λέγοντας «Τον τυραννάω…».