Δεν θα έχει ξαναγίνει στην ιστορία !

Ο Γιώργος Μαζιάς γράφει για το απίθανο ρεκόρ που μπορεί να πετύχει η εθνική μας ομάδα με πρόκριση στους 16 του Μουντιάλ.

Το πώς προκρίνεται η εθνική μας ομάδα στους 16 του Μουντιάλ, πλέον το ξέρουμε. Θέλει νίκη επί της Ακτής και παράλληλα την ίδια ώρα να μην νικήσει η Ιαπωνία την Κολομβία. Μια νίκη με 1-0 αρκεί. Αν το καταφέρει αυτό η «γαλανόλευκη» θα πετύχει αυτό που κανείς άλλος δεν έχει πετύχει στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων από το 1930 που ξεκίνησε η διοργάνωση. 

Ποιο είναι αυτό; Να προκριθεί έχοντας σκοράρει μόλις μια φορά και παράλληλα να έχει αρνητικό συντελεστή τερμάτων. Στα χρονικά μόνο άλλη μια περίπτωση συναντά κανείς με ένα γκολ ενεργητικό και πρόκριση. 

Ηταν η Ιταλία το 1970 στο Μουντιάλ του Μεξικού. Τότε η «σκουάντρα ατζούρα» προκρίθηκε έχοντας βάλει ένα γκολ. Συγκεκριμένα νίκησε 1-0 τη Σουηδία και έμεινε στο 0-0 τόσο με την Ουρουγουάη όσο και με το Ισραήλ του Γιτζάκ Σουμ. Τερμάτισε πρώτη στον όμιλό της με τέρματα… 1-0. Στο φινάλε μάλιστα έφτασε στον τελικό της διοργάνωσης όπου έχασε 4-1 από τη Βραζιλία. 

Αυτή είναι η μοναδική περίπτωση πρόκρισης με ένα γκολ επίθεση. Η Ελλάδα όμως θα είναι η πρώτη (στο σενάριο που αναφέρουμε) που θα βάλει ένα γκολ και με τρία γκολ παθητικό θα προκριθεί. Αν το καταφέρει, θα μείνει στην ιστορία. 

Κακό δεν είναι. Ένα γκολ, μπορεί να αποδειχθεί αρκετό. Μια νίκη – χρυσάφι, όπως έγινε και το 2012 κόντρα στη Ρωσία (τότε βέβαια είχαμε σκοράρει και στα δυο πρώτα ματς, αλλά θέλαμε και νίκη στο τελευταίο για να προκριθούμε). Η αποστολή δεν είναι εύκολο. Κάθε άλλο. Σημασία έχει η πρόκριση. Ανεξάρτητα από το πώς θα έρθει. Όλα τα παραπάνω τα σημειώνουμε για στατιστικούς και ιστορικούς λόγους. Από τα περίεργα των Μουντιάλ στα οποία με θετικό τρόπο μπορεί να πάρει θέση η «γαλανόλευκη». 1-0; Ναι, 1-0. Με αυτό το 1-0 δεν πήραμε το πανευρωπαϊκό στην Πορτογαλία. Ένα γκολ και φύγαμε για τους 16… 

Γ. Μαζιάς

πηγή: sport-fm.gr