Γιατί το ματς με το Ιράν… πονά τους Αργεντινούς

Για τους περισσότερους είναι απλά ένας ποδοσφαιρικός αγώνας. Για κάποιους όμως, η αναμέτρηση ανάμεσα στην Αργεντινή και το Ιράν (19:00)… προκαλεί πόνο.
Οι δύο ομάδες θα αναμετρηθούν σήμερα και πολλοί Αργεντινοί φέρνουν στη μνήμη τους, όπως αναφέρει το περιoδικό TIME, την βομβιστική ενέργεια στο Μπουένος Άιρες, το 1994, κατά την οποία σκοτώθηκαν 85 άνθρωποι. Για την ενέργεια είχαν κατηγορηθεί ιρανοί τρομοκράτες.

Σύμφωνα με το TIME, οι αγώνες ποδοσφαίρου γίνονται πιο… συναρπαστικοί και έχουν μεγαλύτερη ένταση όταν οι αντίπαλοι συνδέονται λόγω εξωποδοσφαιρικών ζητημάτων.

Αγωνστικά θεωρούν ότι το ματς θα είναι ένας… χορός για τον Μέσι και την παρέα του. ¨ομως κάποιοι θα σκεφτούν τι είχε συμβεί στις 18 Ιουλίου του 1994, όταν τρομοκράτες βομβάρδισαν την Mutual Association στο κέντρο της Ισραηλινής κοινότητας στο Μπουένος Άιρες, σκοτώνοντας 85 άτομα. Σχεδόν 200.000 Εβραίοι ζουν στην Αργεντινή. Πρόκειται για την χώρα μς τον έβδομο μεγαλύτερο εβραϊκό πληθυσμό στον κόσμο, πίσω από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία. Τότε, οι εισαγγελείς είχαν βγάλει το συμπέρασμα ότι το Ιράν έφερε την ευθύνη για την επιθέση. Μάλιστα το 2007, η Ιντερπόλ εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας τη σύλληψη και την πιθανή έκδοση πέντε Ιρανών ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του Ahmad Vahidi, πρώην υπουργού Άμυνας της χώρας υπό τον πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

«Βλέποντας το παιχνίδι είναι δεδομένο ότι θα έρθουν στο μυαλό οδυνηρές αναμνήσεις για πολλούς από εμάς», λέει ο Claudio Epelman, εκτελεστικός διευθυντής του Εβραϊκού Κογκρέσου της Λατινικής Αμερικής, ο οποίος γνώριζε δύο άτομα που έχασαν τη ζωή τους στις βομβιστικές επιθέσεις.

«Αγαπώ το ποδόσφαιρο, και προσπαθώ να θέσει την πολιτική έξω από αυτό το ματς», λέει ο Ariel Isaak, ο οποίος ως μαθητής του γυμνασίου έσπευσε το 1994 στα συντρίμμια για να βοηθήσει στην προσπάθεια διάσωσης.
Η τότε φίλη του Ισαάκ -και τώρα σύζυγός του- έχασε την καλύτερη της φίλη στην επιθέση. «Φυσικά και ξέρω ότι οι Ιρανοί ποδοσφαιριστές δεν είναι αυτοί που έβαλαν τη βόμβα», λέει ο Ισαάκ, ο οποίος κατέχει πλέον μια ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας στο Μπουένος Άιρες: «Απλά θέλω να δω δικαιοσύνη».

Στις αρχές του περασμένου Ιουνίου, το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο έστειλε μια επιστολή προς τον επικεφαλής της ΦΙΦΑ, Ζεπ Μπλάτερ, ζητώντας ενός λεπτού σιγή πριν από το παιχνίδι Αργεντινής-Ιράν στη μνήμη των ογδόντα πέντε θυμάτων.  Όμως, η οργάνωση αναφέρει ότι δεν έχει λάβει απάντηση από τη FIFA, ενώ εκπρόσωπος της FIFA δεν απάντησε στο αίτημα του περιδικού TIME για σχόλιο.  πηγή: pamesports.gr