Κύργιος: “Μπορώ να νικήσω τον Rafa”

Λίγος ενθουσιασμός δεν έβλαψε ποτέ κανέναν και ο Νικ Κύργιος είναι έτοιμος για τον σημαντικότερο αγώνα της ζωής του, πιο αισιόδοξος από ποτέ. Ο 19χρονος Ελληνοαυστραλός θα αντιμετωπίσει την Τρίτη τον Rafael Nadal στα πλαίσια του 4ου γύρου του Wimbledon και όπως δηλώνει ευθαρσώς μπορεί να τα καταφέρει.

Πιο έτοιμος από ποτέ για τη σημαντικότερη πρόκληση της καριέρας του είναι ο Νικ Κύργιος, ο οποίος θα αγωνιστεί για πρώτη φορά σε 4ο γύρο Grand Slam διοργάνωσης. Ο 19χρονος κέρδισε τον Jiri Vesely με 3-1 σετ χθες και έκλεισε ραντεβού με τον κάτοχο 14 Grand Slam τίτλων, έναν ενεργό θρύλο, τον Rafael Nadal.

Kyrgios-Vesely

Η ψυχολογία του νεαρού είναι στα ύψη και οι φιλοδοξίες του το ίδιο. Είχε βάλει για στόχο να μπει στο Top100 τη φετινή σεζόν και θα τα καταφέρει από τις αρχές του Ιουλίου. Η 3η νίκη του στο Λονδίνο του εξασφάλισε από τώρα αυτόν τον στόχο, αφού αναμένεται ακόμα και αν χάσει από τον Nadal, να αφήσει πίσω του 51 θέσεις και να βρεθεί στο Νο93 του κόσμου!

“Είμαι πολύ ενθουσιασμένος”, τόνισε ο Κύργιος μετά από τη σημαντικότερη πρόκριση της ζωής του, εις βάρος του Vesely. “Μας χωρίζουν 14 Grand Slams προφανώς, αλλά θα είναι ένα καλό παιχνίδι”, συνέχισε χαριτολογώντας. “Είμαι πολύ χαρούμενος που προκρίθηκα στον 4ο γύρο ενός Grand Slam και θα έχω την ευκαιρία να παίξω με τον Rafa, ελπίζω στο Centre Court. Είναι μια ευκαιρία που σκοπεύω να αγκαλιάσω.”

Στη συνέχεια, ο Κύργιος εξήγησε ότι αν χρησιμοποιήσει το σερβίς του μπορεί να εξαντλήσει τις πιθανότητές του για τη μεγάλη έκπληξη: “Νομίζω ότι το σερβίς μου θα παίξει τεράστιο ρόλο στο παιχνίδι μου. Αν το χρησιμοποιήσω σωστά, θα είναι το βασικότερο όπλο μου. Ναι, μπορώ να κερδίσω.”

Ο Nadal είναι σίγουρα το μεγάλο φαβορί της αναμέτρησης, αλλά όπως υποστήριξε τα πάντα είναι ανοιχτά: “Είναι ένας νέος παίκτης. Οι νέοι παίκτες είναι πάντα επικίνδυνοι γιατί έχουν κάτι ξεχωριστό. Είναι σε θέση να αγωνίζονται χωρίς την παραμικρή πίεση και είναι φρέσκοι”, είπε ο Ισπανός.

Κάτι παρόμοιο είπε και ο πρωταθλητής του Wimbledon το 1987, Pat Cash: “Δεν έχει τίποτα να χάσει. Έχει αυτή τη φλόγα που χρειάζεται για να δημιουργήσει τη ζημιά. Είναι ένα μεγάλο ερώτημα το αν θα καταφέρει να κερδίσει ή έστω να πάρει σετ, αλλά ποτέ δεν ξέρεις”, είπε ο Αυστραλός.

O Κύργιος μέχρι στιγμής είχε για όπλο του το εξαιρετικό του σερβίς. Χάρη σε αυτό έσωσε 9 match points και τελικά νίκησε τον Richard Gasquet, χάρη σε αυτό κέρδισε τον Vesely, ο οποίος είδε να περνάνε από δίπλα του 26 άσοι. Συνολικά ο Ελληνοαυστραλός έφτασε τους 76 άσους στο τουρνουά και πέρασε στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης. Ακολουθεί ο Alexandr Dolgpolov (που αποκλείστηκε) με 75 και ο κορυφαίος server αυτή τη στιγμή στον κόσμο, Milos Raonic, με 73.

 

Τα άλλα δύο ζευγάρια της προημιτελικής φάσης των ανδρών θα βγουν σήμερα απ’τους τέσσερις εναπομείναντες αγώνες του 4ου γύρου στο Wimbledon, με τους Ράφαελ Ναδάλ και Ρότζερ Φέντερερ να έχουν υπολογίσιμα εμπόδια στην προσπάθεια που κάνουν για να επιβεβαιώσουν τον μεταξύ τους ημιτελικό, κόντρα σε Νικ Κύργιο και Τόμι Ρομπρέδο αντίστοιχα.

Tέσσερις αγώνες για τον 4ο γύρο των ανδρών, τρεις για τον αντίστοιχο των γυναικών και τους δύο πρώτους γυναικείους προημιτελικούς, περιλαμβάνει το σημερινό πρόγραμμα της 8ης ημέρας στο Λονδίνο.

Η βροχή των προηγούμενων ημερών, άλλαξε τα σχέδια των διοργανωτών, αφού υποτίθεται ότι θα είχε ολοκληρωθεί ο 4ος γύρος των ανδρών και σήμερα θα είχαμε μόνο τους προημιτελικούς των γυναικών.

Παρόλαυτά, Ναδάλ και Φέντερερ, τα δύο μεγάλα φαβορί απ’το κάτω μέρος του ταμπλό, ετοιμάζονται για ένα δύσκολο διήμερο αφού αν καταφέρουν να κερδίσουν σήμερα τους Κύργιο και Ρομπρέδο, θα επιστρέψουν την Τετάρτη στο court για την προημιτελική φάση, αντιμετωπίζοντας τους νικητές των ζευγαριών Νισικόρι-Ράονιτς και Βαβρίνκα-Λόπεζ αντίστοιχα.

Ο Ράφαελ Ναδάλ, στα τρία προηγούμενα παιχνίδια του στο Wimbledon, έχει χάσει το εναρκτήριο σετ, παρουσιάζοντας νωθρότητα στο ξεκίνημα κάθε αγώνα, γεγονός που καλείται να εκμεταλλευτεί ο Νικ Κύργιος ο οποίος θα συναντήσει για πρώτη φορά το σπουδαίο Ισπανό.

Το καλό νέο για τον 19χρονο Ελληνοαυστραλό που αγωνίζεται με wild card στο τουρνουά, είναι ότι η πρώτη τους συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη λιγότερο αγαπημένη επιφάνεια του Ναδάλ, το χορτάρι, έχοντας τα όπλα να απειλήσει ουσιαστικά τον 28χρονο αριστερόχειρα.

Η σπουδαία αναμέτρηση θα διεξαχθεί στο κεντρικό court (17:00GR-Novasports) και συγκεντρώνει τα βλέμματα όλων, ανάμεσα στο Νο1 της κατάταξης και τον πλέον ανερχόμενο τενίστα που μετά την εξαιρετική του πορεία την πρώτη εβδομάδα στο Λονδίνο, την ερχόμενη Δευτέρα θα βρίσκεται ανάμεσα στους 100 καλύτερους της κατάταξης.

Λίγο νωρίτερα, στο Court 1 (15:00GR) ο Ρότζερ Φέντερερ θα έχει την ευκαιρία να πάρει εκδίκηση απ’τον Τόμι Ρομπρέδο, με τον 32χρονο Ισπανό να ήταν ο νικητής του τελευταίου ραντεβού τους, στην αντίστοιχη φάση του US Open 2013 κερδίζοντας στα τρία σετ τον Ελβετό.

Ήταν η μοναδική νίκη του Ρομπρέδο επί του Φέντερερ, σε σύνολο 11 αναμετρήσεων.

Στο Court 2 στις 15:30GR θα διεξαχθεί το σπουδαίο ντέρμπι της φάσης των “16”, ανάμεσα σε Στάνισλας Βαβρίνκα και Φελιτσιάνο Λόπεζ, οι οποίοι θα συναντηθούν για 6η φορά, με τον Ελβετό να προηγείται 3-2 στις νίκες. Αυτή θα είναι η πρώτη αναμέτρησή τους στο χόρτο.

Τέλος, δύο απ’τα νέα κανόνια της ATP, Μίλος Ράονιτς και Κέι Νισικόρι, θα διεκδικήσουν την παρθενική της πρόκριση στα προημιτελικά του Wimbledon, διασταυρώνοντας τις ρακέτες τους στο Court 3 (15:30GR). Στα δύο προηγούμενα ραντεβού τους, ο Ιάπωας είχε νικήσει τον Καναδό big server, το 2012 στον τελικό του Τόκιο και φέτος στο χώμα της Μαδρίτης.

Το πρόγραμμα στο κεντρικό court, θα ανοίξει η σπουδαία αναμέτρηση για τον 4ο γύρο των γυναικών, ανάμεσα στη Μαρία Σαράποβα και την Αντζέλικα Κέρμπερ, όπου η Γερμανίδα θα προσπαθήσει να βγάλει εκτός το μεγάλο φαβορί, μετά τον αποκλεισμό της Σερίνα, για τον τίτλο στο Λονδίνο.

Η Ευγενί Μπουσάρ περιμένει ήδη την αντίπαλό της στα προημιτελικά, η οποία θα προκύψει απ’τη συγκεκριμένη αναμέτρηση.

Ο Τσέχικος εμφύλιος στα προημιτελικά Κβίτοβα-Στρίτσοβα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα στο κεντρικό ενώ ο άλλος προημιτελικός της ημέρας θα διεξαχθεί στο Court 1 (18:00GR) μεταξύ της Εκατερίνα Μακάροβα και της Λούσι Σαφάροβα.

Τέλος, απ’τα ζευγάρια Χάλεπ-Ντίγιας και Λισίτσκι-Σβέντοβα, θα προκύψει το άλλο προημιτελικό ζευγάρι.

Το πρόγραμμα στα show courts

Centre Court (ώρα έναρξης 15:00GR-Νοvasports)
5-Maria Sharapova (Russia) v 9-Angelique Kerber (Germany)
2-Rafael Nadal (Spain) v Nick Kyrgios (Australia)
6-Petra Kvitova (Czech Republic) v Barbora Zahlavova Strycova (Czech Republic)

Court One (ώρα έναρξης 15:00GR)
4-Roger Federer (Switzerland) v 23-Tommy Robredo (Spain)
22-Ekaterina Makarova (Russia) v 23-Lucie Safarova (Czech Republic)

Court Two (ώρα έναρξης 13:30GR)
3-Simona Halep (Romania) v Zarina Diyas (Kazakhstan)
5-Stanislas Wawrinka (Switzerland) v 19-Feliciano Lopez (Spain)

Court Three (ώρα έναρξης 13:30GR)
19-Sabine Lisicki (Germany) v Yaroslava Shvedova (Kazakhstan)
8-Milos Raonic (Canada) v 10-Kei Nishikori (Japan)

πηγή: tennis24.gr, tennisnews.gr