Ανάλυση Ολλανδία – Κόστα Ρίκα

Τέταρτο και τελευταίο παιχνίδι για τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. ΗΟλλανδία κοντράρεται με την Κόστα Ρίκα, στην παρθενική εμφάνιση της δεύτερης στη φάση των “8” της διοργάνωσης. Ο αγώνας θα διεξαχθεί στην Arena Fonte Nova στο Salvador και θα μεταδοθεί ζωντανά από τη ΝΕΡΙΤ (23:00, 5/7). Η ομάδα που θα προκριθεί θα αντιμετωπίσει τον νικητή του ζευγαριού Αργεντινή – Βέλγιο.
Στοιχημα Μουντιαλ

Προϊστορία:
Δεν υπάρχει προϊστορία ανάμεσα στις 2 ομάδες, καθώς αυτή είναι η πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση.

Πως προκρίθηκαν:
Έφτασε 6 λεπτά μακριά από τον αποκλεισμό η Ολλανδία, αλλά από το 88′ μέχρι το 94′ πραγματοποίησε την ανατροπή του Μουντιάλ και προκρίθηκε με σκορ 2-1 στα προημιτελικά. “Ηρωική” πρόκριση για τους Κοσταρικανούς στα πέναλτι, χάρη σε έναν εξαιρετικό Νάβας, που δήλωσε παρόν όποτε τον χρειάστηκε η ομάδα. Με σκορ 5-3 στα πέναλτι απέκλεισε την Ελλάδα και πήρε αυτή το εισιτήριο για την φάση των “8”.

Ολλανδία 
Την ανατροπή του Μουντιάλ πέτυχε η Ολλανδία στο παιχνίδι κόντρα στο Μεξικό και πέρασε αυτή στους “8” της διοργάνωσης. Το παιχνίδι κόντρα στους Μεξικανούς ήταν δυσκολότερο από ότι θα περίμεναν οι “οράνιε”. Το Μεξικό δεν περιορίστηκε σε παθητικό ρόλο και μπήκε με σκοπό να αποδώσει επιθετικό ποδόσφαιρο. Η ομάδα του Ερέρα πίεζε ψηλά σε όλο το πρώτο μέρος, ενώ είχε και τις περισσότερες ευκαιρίες για γκολ. Η προσπάθεια των “αζτέκων” ανταμείφθηκε με τις αρχές του δευτέρου μέρους, όταν ο Ντος Σάντος με εκπληκτικό σουτ έξω από την περιοχή έγραψε το 1-0. Οι Ολλανδοί αναγκάστηκαν να ανέβουν στο γήπεδο, αφήνοντας αρκετούς ανοιχτούς χώρους πίσω. Και όσο το Μεξικό δεν εκμεταλλεύτηκε τις ευκαιρίες που του δόθηκαν, τόσο το 1-0 ήταν εύθραυστο. Τελικά η πίεση των Ολλανδών απέδωσε καρπούς στο 88′ με τον Σνάιντερ να κάνει το 1-1 και να στέλνει το ματς στην παράταση. Ή μάλλον όλα έτσι έδειχναν, αλλά οι “οράνιε” είχαν ακόμα ένα γκολ πριν το τελευταίο σφύριγμα. Ο Ρόμπεν στο 92′ κέρδισε πέναλτι (μάλλον ήταν βουτιά), ο Χούντελαρ εκτέλεσε εύστοχα και έτσι η ομάδα του Φαν Χάαλ ολοκλήρωσε τη μεγάλη ανατροπή και πέρασε στους 8 της διοργάνωσης.
Αγωνιστικά νέα: 
Κύμα αντιδράσεων ξεσήκωσε το πέναλτι που κέρδισε ο Ρόμπεν, με τον ίδιο τον πρωταγωνιστή να ζητάει συγνώμη για τη βουτιά που έκανε, αλλά σε μια φάση στο πρώτο μέρος. Συνέχισε λέγοντας ότι το πέναλτι που έκρινε τον αγώνα ήταν ξεκάθαρο. Χαμηλούς τόνους κράτησε ο Φαν Πέρσι παρά την πρόκριση στα προημιτελικά, αναγνωρίζοντας τη δυσκολία της κατάστασης που αντιμετώπισε η ομάδα του. “Ήμασταν τυχεροί. Πρέπει από δω και στο εξής να βελτιωθούμε. Όταν μένεις πίσω στο σκορ πρέπει να επιτεθείς, αλλά αφήνεις πίσω ανοιχτούς χώρους. Ήταν και το κλίμα στη Φορταλέζα κακό και δεν μας βοήθησε”, ήταν τα λόγια του επιθετικού της Γιουνάιτεντ. Από την άλλη ο Χούντελαρ δήλωσε, “Ένιωσα πίεση τη στιγμή του πέναλτι. Την τελευταία φορά που εκτέλεσα πέναλτι το είχα χάσει. Τελικά μπήκε, οπότε τέλος καλό, όλα καλά”. Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Φαν Χάαλ θα στερηθεί τις υπηρεσίες του Ντε Γιονγκ, αφού ο τελευταίος δεν έχει ξεπεράσει το πρόβλημα τραυματισμού που τον ταλαιπωρεί. Ο Βερχάε δεν ήταν καλός στο ματς με το Μεξικό και ο Γιάανματ θα επιστρέψει στο αρχικό σχήμα. Η απουσία πάντως του Ντε Γιονκ προβληματίζει τον Φαν Χάαλ, καθώς οι αλχημίες με τον Κάουτ και τον Βαινάλντουμ στο κέντρο, σε θέση κόφτη δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη.
Απουσίες: Ντε Γιονκ (Μ, 75/1)
Κόστα Ρίκα

 

Ιστορική πρόκριση για την Κόστα Ρίκα, καθώς η ομάδα από την Καραϊβική βρίσκεται για πρώτη φορά στους “8” του Μουντιάλ. Η ομάδα του Πίντο δεν ήταν καλύτερη στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα στο ματς κόντρα στην Ελλάδα. Μέχρι το 30′ είχε μια ανούσια κατοχή στο χώρο του κέντρου, αλλά έκτοτε περιορίστηκε σε παιχνίδι αντεπιθέσεων. Σε μια από αυτές στο δεύτερο μέρος, ο Ρουίς βρέθηκε σε θέση βολής και με τυχερό πλασέ άνοιξε το σκορ για την ομάδα του. Οι Έλληνες προσπάθησαν να δημιουργήσουν κινδύνους στα καρέ του Νάβας, αλλά η άμυνα των Κοσταρικανών ήταν πολύ συμπαγής. Ο Ντουάρτε στο 60′ άφησε την ομάδα του με 10 παίχτες (δεύτερη κίτρινη), αλλά ακόμα και έτσι η άμυνα των Κοσταρικανών ήταν δύσκολο να διασπαστεί. Σε ένα από τα πολλά γεμίσματα όμως στην άμυνα των “Τίκος”, ο Παπασταθόπουλος βρέθηκε σε θέση βολής και έκανε το 1-1. Ο Μήτρογλου μάλιστα έπιασε εξαιρετική κεφαλιά στο 94′ με τον απίστευτο Νάβας να διώχνει εντυπωσιακά σε κόρνερ. Στην παράταση που ακολούθησε η παρέα του Καμπελ αγωνίστηκε με “νύχια και με δόντια” να στείλει το ματς στα πέναλτι. Κάτι που κατάφερε και με τη συμβολή του εξαιρετικού Νάβας. Στην ψυχοφθόρο διαδικασία, ο γκολκίπερ της Λεβάντε με μεγάλη ψυχολογία από τις αποκρούσεις που είχε κάνει κατά τη διάρκεια του ματς, “διάβασε” καλά το πέναλτι του Γκέκα και το εύστοχο πέναλτι του Ουμάνια (το 5ο) έστειλε τους Κοσταρικανους στον 7ο ουρανό.
Αγωνιστικά νέα: 
“Γράψαμε όλοι μαζί ιστορία”, ήταν τα πρώτα λόγια του Πίντο, που συνέχισε λέγοντας, “Στα τελευταία λεπτά, τα παιδιά τα έδωσαν όλα και αυτό φάνηκε στο τέλος. Μετά την αποβολή ξέραμε ότι δε θα είναι εύκολο, αλλά εν τέλει τα καταφέραμε”. Μεγάλο μέρος των συγχαρητηρίων πήγε όπως είναι φυσικό, στον Νάβας, μιας και ο γκολκίπερ της ομάδας είναι ο ήρωας του “θαύματος” των Κοσταρικανών. Συγκεκριμένα ο Μπόρζες είπε για αυτόν, “Ο τύπος πρέπει να γεννήθηκε στον Άρη, στην Αφροδίτη ή γενικά σε κάποιον άλλο πλανήτη. Είναι ένας πραγματικός ηγέτης στο γήπεδο. Χάρη στις επεμβάσεις του, έχουμε μια δεύτερη ευκαιρία στο ματς”. Λάτρης του Μουρίνιο (όπως αποκάλυψε) ο Πίντο, δεν πρόκειται να αλλάξει το αμυντικογενές 5-4-1 που έχει φέρει την ομάδα του μέχρι τους 8 του Μουντιάλ. Τη θέση του τιμωρημένου Ντουάρτε στο αρχικό σχήμα θα πάρει ο Ακόστα. Στις υπόλοιπες θέσεις δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή σε σχέση με το ματς των “16”.
Aπουσίες: Ντουάρτε (Α, 15/1)
Betting Tips:
* Η Ολλανδία έχει την καλύτερη επίθεση του Μουντιάλ με απολογισμό 12 τέρματα
* Την καλύτερη άμυνα του Μουντιάλ (από τις ομάδες που συνεχίζουν) έχει η Κόστα Ρίκα, με 2 γκολ παθητικό
Εκτίμηση:
Μπορεί να πήρε την πρόκριση με πολύ άγχος, αλλά αυτή η ανατροπή δείχνει ότι η Ολλανδία έχει το μέταλλο του νικητή και θέλει να φτάσει όσο πιο ψηλά γίνεται φέτος. Από την άλλη η Κόστα Ρίκα, μπορεί να έκανε το θαύμα και να βρίσκεται στις 8 καλύτερες ομάδες του κόσμου, αλλά σίγουρα παραμένει μια από τις “χειρότερες” ομάδες του Μουντιάλ, που στηρίζεται στην συμπαγής άμυνα της και δημιουργικά σε 2-3 παίχτες. Δεν νομίζω ότι οι Ολλανδοί θα αφήσουν την ευκαιρία να χαθεί και θα φροντίσουν να περάσουν για τα ημιτελικά της διοργάνωσης, από το 90λεπτο. Αν προηγηθούν μάλιστα, ίσως ανοίξουν την άμυνα της Κόστα Ρίκα κάτι που θα τους βοηθήσει να σκοράρουν περισσότερα του ενός τέρματα.