Σαν σήμερα: Όταν ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε τη Σάντος

Όταν ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε τη Σάντος του Πελέ, δεν γράφτηκε απλώς ένα κομμάτι από τον ύμνο του συλλόγου, αλλά μια νέα σελίδα στην ιστορία του. 

Κάθε σύλλογος αφήνει το σημάδι του στον ποδοσφαιρικό χάρτη, όχι μόνο μέσα από τους τίτλους και τις επιτυχίες του, αλλά και από τις ξεχωριστές ιστορίες που αποτελούν σημείο αναφοράς στην ιστορία του. 

Μια τέτοια για τον Ολυμπιακό ήταν η συνάντηση με την θρυλική Σάντος που είχε τότε στις τάξεις της, τον Πελέ, που μετέπειτα θα εξελισσόταν στον καλύτερο ποδοσφαιριστή της εποχής του. 

Κάτι πολύ παραπάνω από ένα φιλικό για την ομάδα που είχε κερδίσει το προσωνύμιο «θρύλος» από τη δεκαετία του 50, ωστόσο ακόμα το όνομα μια ελληνικής ομάδας δεν είχε ακουστεί πιο πέρα από τα εγχώρια σύνορα. 

Το καλοκαίρι του 1961 η Σάντος στο πλαίσιο της περιοδείας της στην Ευρώπη, πέρασε και από την Ελλάδα, έχοντας κλείσει φιλικά με τους τρεις μεγάλους εκείνη της περιόδου. Η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός γνώρισαν την ήττα, μια φυσιολογική εξέλιξη απέναντι σε μια ποδοσφαιρική υπερδύναμη της εποχής, όπως η Σάντος που ήταν αήττητη στη Γηραιά Ήπειρο. Και έφτασε η σειρά του Ολυμπιακού να την αντιμετωπίσει. Στις 4 Ιουλίου παρά το «τσουχτερό» εισιτήριο, 25.000 φίλαθλοι γέμισαν το «Απόστολος Νικολαΐδης». 

Στο 10ο λεπτό ο Σιδέρης τροφοδότησε τον Ποσειδώνα κι αυτός στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα πέτυχε το 1-0! Το δεύτερο τέρμα ήταν και το πιο εντυπωσιακό, με δυνατό σουτ του Σουρούνη (αντικαταστάτη του τραυματία Θ. Μπέμπη) στο 43’! Οι Βραζιλιάνοι σάστισαν αφού δεν περίμεναν να συναντήσουν τέτοια αντίσταση. Νωρίς στο δεύτερο ημίχρονο (50′) μείωσαν με φάουλ του Ζίτο, αφού βρήκε στο σώμα του Μίμη Στεφανάκου (εκ των κορυφαίων του Ολυμπιακού) αλλάζοντας πορεία. 

Οι «ερυθρόλευκοι» διαχειρίστηκαν το προβάδισμα ενώ θα μπορούσαν να είχαν πετύχει και τρίτο τέρμα με προσπάθεια του Σιδέρη να σταματάει στο δοκάρι στο 75’, ενώ όσο περνούσε η ώρα οι παίκτες της Σάντος άρχισαν να χάνουν την ψυχραιμία τους και να επιδίδονται σε πολύ σκληρά μαρκαρίσματα. 

Το τελευταίο σφύριγμα έφερε παραλήρημα στην εξέδρα και πολύ κόσμο στους δρόμους του Πειραιά και της Αθήνας να πανηγυρίζουν μια μεγάλη νίκη. 

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων: 

Ολυμπιακός: Θεοδωρίδης, Καμπόλης, Στεφανάκος, Σημαντήρης, Πολυχρονίου Κοτρίδης, Γκαβέτσος, Κ. Παπάζογλου, Μπέμπης (Σουρούνης), Σιδέρης, Ποσειδών. 

Σάντος: Λαέρτσιο, Τζετούλιο, Μάουρο, Ντάλμο, Ζίτο, Λίμα, Ντόρφαλ (Φόρμανι), Μαντάλβι, Καουτίνιο, Πελέ, Πέπε. 

Παναγιώτης Σγαρδέλης