Ξεσηκωμός στην Κρήτη, άρχισε η υδρόλυση των χημικών της Συρίας νότια του νησιού

Την επίσημη έναρξη της καταστροφής των χημικών της Συρίας με την πειραματική μέθοδο της υδρόλυσης εν πλω ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου μιλώντας στο δίκτυο CBS.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις τοπικών – και όχι μόνο- φορέων και επιστημόνων, η καταστροφή των χημικών στη Μεσόγειο στα ανοικτά της Κρήτης είναι γεγονός.

To στίγμα πάντως του αμερικανικού πλοίου «Cape Ray» παραμένει κρυφό και η ακριβής τοποθεσία όπου πραγματοποιείται η υδρόλυση δεν αποκαλύπτεται. 

Το σκάφος, το οποίο πλέει σε διεθνή ύδατα στη Μεσόγειο Θάλασσα, άρχισε τη διαδικασία επεξεργασίας των 600 μετρικών τόνων χημικών όπλων και πρώτων υλών για την παρασκευή τους, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Στιβ Ουόρεν.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι στα υλικά προς καταστροφή περιλαμβάνονται αέριο μουστάρδας καθώς και συστατικά στοιχεία με τα οποία μπορεί να παρασκευαστεί το νευροτοξικό αέριο σαρίν.Τα υλικά παραδόθηκαν στο «Cape Ray» στις αρχές του Ιουλίου από ένα άλλο σκάφος, το οποίο τα μετέφερε εκτός Συρίας. Ο Άσαντ συμφώνησε πέρυσι να παραδώσει το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας στο πλαίσιο μιας συμφωνίας αφοπλισμού.

Ο Ουόρεν επισήμανε ότι θα χρειαστούν περίπου 60 ημέρες για την επεξεργασία των υλών.

Το πλοίο είναι εξοπλισμένο με ένα σύστημα υδρόλυσης, το οποίο χρησιμοποιεί ουσίες όπως νερό, υποχλωριώδες νάτριο και υδροξείδιο του νατρίου, ώστε να καταστήσει τα χημικά όπλα αρκετά ασφαλή για την εξουδετέρωσή τους.

Ο Ουόρεν ανέφερε ότι τα επεξεργασμένα υλικά θα μεταφερθούν κατόπιν στη Φινλανδία και στη Γερμανία για τελική καταστροφή.Αποκλεισμός της Σούδας


Την ίδια ώρα, το Ανοιχτό Συντονιστικό Χανίων ενάντια στα χημικά οργανώνει σήμερα, στις 20.30, συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Στην ανακοίνωση που έστειλε στα ΜΜΕ τονίζει:

«Με βάση τις φειδωλές πληροφορίες που λαμβάνουμε, καθώς όλοι οι επίσημοι φορείς και η κυβέρνηση παίζουν κρυφτό με τους πολίτες, το πείραμα της υδρόλυσης των χημικών του πολέμου στη Συρία μπαίνει στην τελευταία φάση του, με την άμεση φόρτωσή τους στο Cape Ray από την Ιταλία και τον απόπλου του από το λιμάνι της Καλαβρίας σε λίγες ημέρες. Στη διαδικασία αυτή, που θα συμμετέχει το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ καθώς και ένα ελληνικό υποβρύχιο, ενεργό ρόλο θα παίξει και η ΝΑΤΟϊκή βάση της Σούδας.

»Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στην οριστική υποβάθμιση της κλειστής θάλασσας της Μεσογείου και στη μελλοντική νομιμοποίηση τέτοιου είδους πειραμάτων. Προτείνουμε άμεση κινητοποίηση στη βάση της Σούδας την προσεχή εβδομάδα. Η φύση της κινητοποίησης θα καθοριστεί από τη συμμετοχή και τη διάθεση του κόσμου. Γι αυτό, καλούμε την επόμενη Τρίτη 8 Ιουλίου στις 8:30 μμ σε ανοιχτή συνέλευση όλους τους κατοίκους, τα κινήματα και τους φορείς των Χανίων να προσέλθουν στο Εργατικό Κέντρο Χανίων με αντικείμενο τη συνδιοργάνωση και συντονισμό της κινητοποίησης αυτής στη ΝΑΤΟϊκή βάση της Σούδας.

»Η κινητοποίηση αυτή προτείνεται να γίνει άμεσα μετά τη συνέλευση. Το συντονιστικό Χανίων προτείνει τον αποκλεισμό της στρατιωτικής βάσης, έως ότου το πείραμα εις βάρος της υγείας και της οικονομίας όλης της Μεσογείου σταματήσει.

»Καλούμε όλους τους φορείς, συντονιστικά και κινήματα της Κρήτης είτε να παραβρεθούν είτε να διοργανώσουν σχετική συζήτηση στην πόλη τους, προκειμένου να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους σε αυτήν την κινητοποίηση.

»Καλούμε επίσης σε πανελλαδική συστράτευση και ενεργό συμμετοχή στην κινητοποίηση αυτή, η οποία τονίζουμε θα πρέπει να είναι άμεση μετά τη συνάντηση της Τρίτης».

Το Συντονιστικό θεωρεί ότι «ο αγώνας αυτός θα πρέπει να πάρει πανευρωπαϊκή διάσταση, και συνεπώς το κέντρο του αγώνα αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να είναι άλλο από το κέντρο των επιχειρήσεων». Για αυτόν τον λόγο προτείνει «τον αποκλεισμό της βάσης στη Σούδα σε αυτήν την κρίσιμη καμπή του αγώνα προκειμένου να αποτρέψουμε τον απόπλου του Cape Ray και να σταματήσουμε το πείραμα της υδρόλυσης». Τέλος, το Συντονιστικό αναφέρει ότι θα στηρίξει «την εν πλω διαμαρτυρία που σχεδιάζεται από συναγωνιστές μας όταν αυτή πραγματοποιηθεί».

Συνέλευση στο Ρέθυμνο για τα χημικά της Συρίας


Λαϊκή συνέλευση, με σκοπό τον συντονισμό δράσεων «για την αποτροπή της καταστροφής των χημικών του πολέμου στη Μεσόγειο», πραγματοποιείται στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι «ο λαός της Κρήτης έχει βροντοφωνάξει την αντίθεσή του σε αυτήν τη μεθόδευση με κινητοποιήσεις σε όλο το νησί, που κορυφώθηκαν στη μεγαλειώδη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Αρκάδι».

Πηγή: haniotika-nea.gr – cretapost.gr