Το όραμα για οικονομικό fair play στην Ευρωλίγκα

Οι σκέψεις της Ευρωλίγκας αναφέρουν το financial fair play από τη σεζόν 2015-16, κάτι με το οποίο συμφωνούν και οι ελληνικές ομάδες αρκεί να υπάρχουν λογικά δεδομένα.

 

Το πρώτο συνέδριο της Ευρωλίγκας με συμμετοχή των ομάδων και όχι μόνο, έκρυβε αρκετές ειδήσεις με τη σημαντικότερη όμως να είναι το περίφημο πλέον financial fair play. Οι σωστές διοικήσεις πρέπει αν επιβραβεύονται και στην Ευρωλίγκα σκέφτονται πολύ σοβαρά να θέσουν κανονισμούς για τον έλεγχο τω προϋπολογισμών των ομάδων καθώς επίσης και την γενικότερη εύρυθμη λειτουργία τους.

 

Στο σημερινό συνέδριο έγινε μία πρώτη κουβέντα πάνω σε αυτό θέμα και μάλιστα ο εκπρόσωπος της γερμανικής λίγκας, Γιαν Πόμερ υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι, «δε γίνεται οι ομάδες να ξοδεύουν περισσότερα από τα έσοδά τους. Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο και φυσικά είναι καλό να μη στηρίζονται μόνο στους ιδιοκτήτες τους».

 

Ο Αντρέα Ανιέλι (ποδοσφαιρική Γιουβέντους) με τη σειρά του τόνισε πως, «Δεν είναι εύκολο να υπάρξει το financial fair play. Προσπάθησε να συμβεί φέτος στο ποδόσφαιρο, αλλά τα πρόστιμα ήταν αντιμετωπίσιμα από διοικήσεις που έχουν μεγάλη οικονομική δυνατότητα. Απλά πλήρωναν το πρόστιμο και συνέχιζαν. Ίσως θα έπρεπε να υπάρξει και η αποπομπή από τη διοργάνωση σε ακρία φυσικά περίπτωση».

 

Οι ελληνικές ομάδες φυσικά και έδωσαν κανονικά το παρόν στη Βαρκελώνη. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανέφερε πως «δεν είναι δυνατόν να μιλάτε μόνο για τις ομάδες και να μην αναφέρεστε στην ίδια την Ευρωλίγκα. Τα χρήματα που παίρνουν οι ομάδες που συμμετέχουν είναι λίγα και σίγουρα πρέπει να αυξηθούν τα έσοδα. Η οικογένειά μου έχει ξοδέψει περισσότερα από 300.000.000 και χάνει ετησίως από 10 έως και 30 εκατομμύρια. Πρέπει κάτι να κάνει και η Ευρωλίγκα».

 

Νωρίτερα ο Σιμόν Μιζραχί (Μακάμπι Τελ Αβίβ) ως κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου είχε επικεντρωθεί στους συλλόγους τονίζοντας πως, «δε θα υπήρχε το μπάσκετ, αν δεν υπήρχαν οι ομάδες. Οι σύλλογοι είναι υπεράνω προσώπων. Οι σύλλογοι είναι αυτοί οι οποίοι εμπιστεύονται νέα παιδιά, δουλεύουν με αυτά και έτσι υπάρχει το μπάσκετ». Ο ισχυρός άνδρας της Μακάμπι μάλιστα έθιξε και το θέμα της ασφάλισης των διεθνών παικτών ενώ στη συνέχεια ρωτήθηκε από τον Ολυμπιακό για τη θέση του για το financial fair play κάτι το οποίο ουσιαστικά ήταν και το έναυσμα για να ξεκινήσει η κουβέντα στο συγκεκριμένο θέμα. Ο Σιμόν Μιζράχι απάντησε πως «είναι κάτι που πρέπει σίγουρα να εξεταστεί».

 

Το οικονομικό αυτό fair play λογικά θα ξεκινήσει από τη σεζόν 2015-16 με τους Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό να συμφωνούν στην ύπαρξή του αρκεί τα δεδομένα να βασίζονται στη λογική.


πηγη: gazzetta.gr