Aλέφαντος προς Μέσι: Έμπα και γαμ… τους!

Επική ομιλία Αλέφαντου στον Μέσι πριν τον τελικό με τη Γερμανία! “Ένα ματς έμεινε. Στο επόμενο Μουντιάλ θα είσαι 31, δεν θα είσαι ο ίδιος. Τώρα είναι η ευκαιρία της ζωής σου”.

Έπεσα έξω με τη Γερμανία. Δεν πίστευα ότι η ομάδα αυτή έτσι όπως την έβλεπα, με επιθετικούς που δεν είχαν σχέση με άλλες παλιές Γερμανίες, θα έκανε τόσο μεγάλη νίκη. Μόνο εκεί όμως έπεσα έξω. Δικαιώθηκα για το τρομερό χάλι της Βραζιλίας που την κοπάναγα από το πρώτο ματς που την είδα. Κανείς άλλος δεν έβγαινε από την αρχή να λέει κάθε τόσο -όπως εγώ- ότι είναι η χειρότερη Βραζιλία που θυμάμαι!

Επίσης έπεσα μέσα με την Αργεντινή που όταν οι δημοσιογράφοι έκαναν κριτική στον προπονητή αυτόν και τον γελοιοποιούσαν, εγώ τον υποστήριζα. Πίστευα ότι ήρθε η ώρα του Μέσι να γράψει ιστορία και με την εθνική του που δεν την είχε βοηθήσει ως τώρα, μου άρεσε επίσης ότι ο προπονητής αυτός προσέχει πολύ την άμυνα και έχει σκληροτράχηλη ομάδα.

Δικαιώθηκα και με την Ολλανδία για την οποία μίλαγα πολύ θετικά πριν καν αρχίσει το Μουντιάλ και την είχα ξεχωρίσει λόγω του 5-3-2 του Φαν Χάαλ. Όμως ο Φαν Χάαλ κλότσησε την καρδάρα με το γάλα στον ημιτελικό. Θα το αναλύσω παρακάτω.

Ο ίδιος ο Σκολάρι βγήκε και δήλωσε ότι ακόμα και να είχε τον Νεϊμάρ δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερο η Βραζιλία. Μιλάμε για χάλι. Οι Γερμανοί είχανε μελετήσει άριστα τους Βραζιλιάνους. Τους ξεβράκωσαν.

Ο Λεβ κατέβασε μία σύνθεση επιτέλους άριστη, όχι σαν άλλα ματς πριν που δεν τράβαγε η Γερμανία. Δεν μου άρεσε η Γερμανία πριν.

Τώρα η σύνθεση ήταν άριστη. Τερματοφύλακα έχουμε ξαναπεί ότι έχουν τον καλύτερο στο Μουντιάλ. Ο Νόιερ είναι τρομερός. Δεξί μπακ έπαιξε ο Λαμ, αυτή είναι η φυσική του θέση. Ο Χούμελς επίσης έχω πει ότι κάνει τρομερό Μουντιάλ. Έδεσε με τον Μπόαντεγκ. Όχι ο Μερτεσάκερ που τον έχουν διασύρει στο αγγλικό πρωτάθλημα. Ξέρει μπάλα αλλά πολύ αργός.

Το σημαντικότερο ήταν τα χαφ και μπροστά. Ο Κεντίρα με τη Ρεάλ δεν έπαιζε έτσι όπως παίζει με την εθνική. Καταπληκτικός. Μαζί με τον Σβάιστάιγκερ και μπροστά τους τον Κρόος έφτιαξαν μεγάλη τριάδα.

Ο Κρόος θα βοηθήσει πολύ τη Ρεάλ, μεγάλη μεταγραφή, είναι τεχνίτης, έχει καλά σωματικά προσόντα, έχει καλά πόδια για σουτ, και δίνει άριστα όχι μόνο την κοντινή πάσα αλλά και τις μεγάλες, διαγώνιες και κάθετες. Θα ταιριάξει με τον Ρονάλντο και τον Μπέιλ καλύτερα από τον Ίσκο.

Έξω αριστερά τύποις είχε τον Οζίλ ο οποίος έκλινε προς τα μέσα και γινόταν τέταρτος χαφ. Βοηθούσε πολύ ο μπακ ο αριστερός ανασταλτικά και δεν ανέβαινε, ο Χέβεντες είναι καλός από τη μέση και πίσω.

Και βάζει κλασικό φορ τον Κλόζε που τον ήθελα στον Ολυμπιακό πριν πάει στη Λάτσιο, τον πίστευα και το είχα πει πολλές φορές να τον πάρει ο Ολυμπιακός. Ποια ήταν η Λάτσιο που τον πήρε ελεύθερο. Και τον πλαισίωσε με τον Μίλερ να κλίνει προς τα μέσα.

Είχαν μελετήσει τον Ντάντε ο οποίος τους έχει δείξει στην Μπάγερν και τον ξέρουν στη Γερμανία ότι έχει πρόβλημα όταν του έρχεσαι με την μπάλα από τα 10 μέτρα πάνω του και είναι στημένος. Τον περνάς εύκολα.

Μεγάλη η απουσία του Τιάγκο Σίλβα που αυτός κρατούσε τη διάταξη πίσω, αυτός τους συμμάζευε. Ήταν σε αυτό το ματς μία άμυνα τσίρκο, μια ανοργανωσιά τρομερή, έκαναν πάσες μέσα στην καρδιά της περιοχής οι Γερμανοί και τους έπαιζαν κορόιδο.

Ο Μαρσέλο έβγαινε σε θέση φορ, για τέτοια αναρχία μιλάμε. Πίσω έβλεπες τον Γκουστάβο δίπλα στον Ντάντε! Για να καλύπτει τον Νταβίντ Λουίς που έφευγε μπροστά. Ο δε Μαϊκόν ανύπαρκτος πλέον ποδοσφαιριστής, πόσο άλλαξε που μεγάλωσε.

Για τον Φρεντ από το πρώτο ματς σας έλεγα ότι είναι φοβερή κατάντια για 180 εκατομμύρια χώρα με τόσους ποδοσφαιριστές να μην μπορεί να βρει ένα σέντερ φορ να πετάξει έξω τον Φρεντ. Φτάσαμε στο σημείο όλο το γήπεδο οι Βραζιλιάνοι να βρίζουν τον Φρεντ. Αντί να βρίζουν τον Σκολάρι που κάνει τις επιλογές.

Έκανε το καλύτερο παιχνίδι της η Γερμανία, έπαιξε ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο. Με ρωτάει ο Σινάνογλου για τον τελικό με την Αργεντινή. Θα σας πω παρακάτω. Πρώτα όμως να μιλήσω για τον άλλο ημιτελικό.

Στο Ολλανδία-Αργεντινή ο Φαν Χάαλ που ως τότε ήταν ο καλύτερος προπονητής του Μουντιάλ, στον ημιτελικό έκανε εγκλήματα. Δεν βγάζεις τον Φαν Πέρσι λίγα λεπτά πριν λήξει το ματς ενώ βλέπεις ότι πας για τα πέναλτι. Και είναι διπλό το λάθος. Πρώτον γιατί ο Φαν Πέρσι είναι πεναλντίστας και τον χάνεις. Δεύτερον γιατί καις τις αλλαγές σου και δεν μπορείς να ξανακάνεις αυτό που έκανες την προηγούμενη φορά και σου βγήκε. Να βάλεις τον αναπληρωματικό γκολκίπερ τον σπεσιαλίστα στα πέναλτι. Τον δίμετρο, το θηρίο. Και όχι να κρατάς αυτή τη …φτερούγα που είχες στο τέρμα. Αυτός ήταν …φτερούγα. Ό,τι πήγαινε μέσα έγραφε γκολ. Και του Αγκουέρο και του Ροντρίγκες τα πέναλτι μπορούσε να τα πιάσει.

Και επίσης βάζεις στο πρώτο πέναλτι να το χτυπήσει αυτός ο ξυλοκόπος, ο Φλάαρ. Μόλις τον είδα λέω το έχασε αυτός.

Ο καλύτερος παίκτης του γηπέδου ήταν ο Μασεράνο. Σε αυτό το ρόλο. Τον αδικούσαν πριν οι προπονητές στις ομάδες του. Έπαιξε σαν τρίτος στόπερ μπροστά από τους δύο στόπερ, στα 15 μέτρα απόσταση από αυτούς, σαν μπροστά-λίμπερο. Κάτι τάκλιν, τους καθάριζε σαν αβγό. Μου αρέσει πολύ ο στόπερ ο Γκαράι.

Τον Μέσι τον έπιαναν ωραία 4 Ολλανδοί. Στον τελικό θα γίνει σφαγή. Η Αργεντινή για να έχει ελπίδες, πρέπει να γίνουν τα εξής: Να κάνει τη διαφορά ο Μέσι. Να βοηθήσει επιτέλους ο Χιγκουαίν, ένα ματς έπαιξε μόνο. Να είναι υγιής ο Ντι Μαρία, να προλάβει. Βασικά όμως είναι θέμα Μέσι. Εγώ αν ήμουν προπονητής του θα του έλεγα από το πρωί μέχρι το βράδυ τα εξής:

“Ένα ματς είναι. Ένα ματς έμεινε για να σε γράψει η ιστορία και να σε θυμούνται οι γενιές ως τον μεγαλύτερο Αργεντινό όλων των εποχών, τον παίκτη που ξεπέρασε τον Μαραντόνα. Στο Τσάμπιονς Λιγκ τα έχεις σαρώσει όλα με την Μπαρτσελόνα. Ένα Μουντιάλ σου λείπει. Ένα ματς είναι, έμπα και γ… τους, εσύ μπορείς να σηκώσεις μόνος σου την Κούπα. Μια φορά να ξεφύγεις και να βρεις διάδρομο, να το καρφώσεις ή να βγάλεις την ασίστ-γκολ αφού θα έχουν πέσει οι αντίπαλοι πάνω σου. Εσύ είσαι ο ανατροπέας τακτικών και συστημάτων. Ένα ματς έμεινε. Στο επόμενο Μουντιάλ θα είσαι 31, δεν θα είσαι ο ίδιος τότε, ίσως δεν φτάσει κιόλας η Αργεντινή ξανά στον τελικό. Ένα ματς έμεινε, τώρα είναι η ευκαιρία της ζωής σου”.

Οι Γερμανοί δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. Ξέρουν πώς να παίξουν τον Μέσι. Εδώ τον έκλεισαν οι Βέλγοι και το είχα πει ότι με προβληματίζει πώς τον έκλεισαν οι Βέλγοι με 4 παίκτες πάνω του. Το ίδιο καλά τον έκλεισαν οι Ολλανδοί. Οι πολύ μεγάλοι παίκτες όμως όπως ο Πελέ, όπως ο Μαραντόνα, έμειναν στην ιστορία γιατί ενώ όλοι ήξεραν πώς πρέπει να παίξουν για να τους κλείσουν, στις μεγάλες στιγμές στα μεγάλα ματς εκείνοι έκαναν την ανατροπή.

Συντάκτης: Θέμης Σινάνογλου

πηγη: sport-dog.gr