Τραγουδώντας στην κορυφή του Ταϋγέτου, Προφήτης Ηλίας (βίντεο)

0
359

Στο ακόλουθο Link μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκπομπή ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

korifi

Στα πλαίσια της εκπομπής «ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» η Δημοσιογράφος ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ περιηγείται ένα τόπο που συνδυάζει εικόνες μεσογειακής ομορφιάς και έντονων αντιθέσεων, που βρίσκεται στους πρόποδες του ΤΑΫΓΕΤΟΥ, στην ευρύτερη περιοχή της ΚΑΡΔΑΜΥΛΗΣ. Η διάφανη θάλασσα του Μεσσηνιακού Κόλπου ενώνεται με το απότομο μεγαλείο του ΤΑΫΓΕΤΟΥ και ως τμήμα της ΜΑΝΗΣ έχει όλα τα χαρακτηριστικά αυτής της σπάνιας γης. Η Δημοσιογράφος μας ξεναγεί στη μαγική πόλη με το Κάστρο, τα πέτρινα ερείπια και την ιδιαίτερη Εκκλησία του Αγίου ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ, που βρίσκεται σκαρφαλωμένη στην πλαγιά, ενώνεται με την νέα πόλη, διατηρώντας κάτι από την ατμόσφαιρα των νησιών στο γραφικό λιμανάκι και στα καλντερίμια της. Φωλιασμένο σε μια απαλή πλαγιά ακριβώς πίσω από τον κεντρικό δρόμο του σύγχρονου χωριού βρίσκεται η μυστική τοποθεσία της Παλιάς ΚΑΡΔΑΜΥΛΗΣ, μια μικρή συλλογή από εγκαταλειμμένα οχυρωμένα πυργόσπιτα συγκεντρώνονται γύρω από μια όμορφη εκκλησία του 18ου αιώνα. Κατά τη διάρκεια του αιώνα η ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ ήταν το οχυρό της οικογένειας ΤΡΟΥΠΑΚΗ, απόγονοι των Βυζαντινών της ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. Η ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ επισκέπτεται το Μουσείο της περιοχής και δίνει ιστορικές πληροφορίες που συνδέουν τον τόπο με την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Επισκέπτεται το ΠΡΟΑΣΤΙΟ ή ΠΡΑΣΤΕΙΟ, όπως το λένε οι ντόπιοι, στην είσοδο του οποίου βρίσκεται η μεγαλόπρεπη Κρήνη των Μελισσηνών, έργο του 1643. Προβάλλονται κτήρια επιμελημένα, όμορφες βυζαντινές Εκκλησιές που μαρτυρούν την έντονη θρησκευτικότητα του τόπου και παλιά λατομεία της περιοχής.

korifi2

 

 

Συνεχίζοντας την περιήγηση φθάνει στο φαράγγι του ΒΥΡΟΥ, όπου βρίσκεται το όρος ΤΑΫΓΕΤΟΣ. Η Δημοσιογράφος την επόμενη μέρα ακολουθεί πεζοπορία με σκοπό να προσεγγίσει την κορυφή του ΤΑΫΓΕΤΟΥ όπου βρίσκεται το ξωκλήσι του Προφήτη ΗΛΙΑ. Συνεχίζοντας την πεζοπορία φθάνει στο χαρακτηριστικό σημείο «ΠΟΡΤΕΣ», όπου το μονοπάτι οδηγεί στο δασωμένο τμήμα του βουνού και στη συνέχεια στον Προφήτη ΗΛΙΑ, στο σημείο όπου οι πεζοπόροι μαγεύονται από τις κορυφογραμμές του ΤΑΫΓΕΤΟΥ.

korifi1

Μετά το 38ο λεπτό αρχίζει η ανάβαση στην κορυφή του Ταϋγέτου με το βίντεο να τελειώνει με τους Σπαρτιάτες Ρηγάκο, Θεοδωρόπουλο, Τσαρούχα, Χιώτη και άλλους να τραγουδούν.

spartiatestragoudoun