ΜΗΝΥΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΣΚΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝ ΠΛΩ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Φίλοι συναγωνιστές της Κρήτης, 

 

Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΠΑΡΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση των συλλογικών φορέων που την απαρτίζουν, στη δύσκολη αποστολή σας !

 

 Όλο αυτό το διάστημα παρακολουθούμε με αγωνία την εξέλιξη αυτού του «πειράματος κατά της Μεσογείου» –κατά του θαλάσσιου περιβάλλοντος, αλλά και των ανθρώπων της.

 

Και, παράλληλα, χαιρετίζαμε  τον πρωτοπόρο αγώνα της κοινωνίας της Κρήτης που αφύπνισε πρωτοβουλίες πολιτών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και σε άλλες μεσογειακές χώρες, ενισχύοντας τη φωνή της ΑΡΝΗΣΗΣ μας ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ των εμπόρων του χημικού οπλοστασίου που αποσύρθηκε από την “αγορά” του πολέμου.

 

Είναι αλήθεια πως η συνομωσία σιωπής  των ισχυρών της γης και η υποτακτική στάση των κυβερνήσεων του κατ’ εξοχήν απειλούμενου μεσογειακού νότου, κάνουν τον αγώνα μας να φαντάζει τόσο δύσκολος, που να μοιάζει ουτοπικός.

 

Όμως ο αγώνας μας είναι ΑΓΩΝΑΣ της ΖΩΗΣ της ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ -του θαλάσσιου οικοσυστήματος και των ανθρώπινων κοινωνιών που ζουν και αναπτύσσουν πολιτισμό εδώ και χιλιάδες χρόνια, σε άμεση και διαλεκτική σχέση  μ’ αυτή τη θάλασσα !  Είναι ΑΓΩΝΑΣ της ΖΩΗΣ, απέναντι στην ΑΠΕΙΛΗ του ΘΑΝΑΤΟΥ -έστω κι αν αυτός ξορκίζεται με ένα “ποσοστό σφάλματος 99,9%“. . .

 

Καλοτάξιδοι, λοιπόν, συναγωνιστές της Κρήτης ! Εξάλλου εσείς κάνατε τραγούδι  το καθήκον του αγώνα : «Με τον καιρό να’ ναι κόντρα, έχει τιμή σαν πετάς..»

 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΠΑΡΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ

 

 

 

 

 

 

Ηράκλειο:24.7.2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΣΚΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝ ΠΛΩ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

 

Από τις αρχές Ιουλίου ανακοινώθηκε η έναρξη του εγχειρήματος για την εξουδετέρωση του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στη Μεσόγειο.

 

Εμείς που εδώ κι επτά μήνες αγωνιζόμαστε για να μην πραγματοποιηθεί αυτό το εγχείρημα δεσμευτήκαμε απέναντι στους συντοπίτες μας, απέναντι στον Κρητικό αλλά και τον Ελληνικό λαό και βέβαια απέναντι στους ίδιους μας τους εαυτούς, όπως εξάλλου αναφέραμε σε κάθε εκδήλωσή μας, στο Αρκάδι, στο Ηράκλειο, στα Χανιά, ότι ο αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρι την τελική νίκη, ώστε η Μεσόγειος να γίνει μια θάλασσα ειρήνης και πολιτισμού.

 

Σήμερα,  μετά από πολύ μεγάλες προετοιμασίες και επίπονες προσπάθειες, σε συνδυασμό με τα συντονιστικά των υπολοίπων νομών της Κρήτης  αποφασίσαμε την εν πλω διαμαρτυρία και την προσπάθεια προσέγγισης του M/V Cape Ray, πλοίου του Αμερικανικού Ναυτικού που εκτελεί σήμερα το ‘’πείραμα της Μεσογείου’’ Νοτιοδυτικά της Κρήτης, με τρία σκάφη συμπεριλαμβανομένου και του σκάφους της Πρωτοβουλίας ‘’Ένα Καράβι για τη Γάζα’’. Σε αυτά θα επιβιβαστούν οι δικοί μας εθελοντές συναγωνιστές, εθελοντές καπετάνιοι, εθελοντές δημοσιογράφοι, εθελοντές γιατροί, Ιταλοί συναγωνιστές από το συντονιστικό της Καλαβρίας.

 

Έχουμε όλοι συνείδηση ότι αυτό το εγχείρημα δεν είναι εύκολο.

 

Μετά τα παραπάνω ζητούμε την στήριξη όλων των συμπολιτών μας και τους καλούμε να είναι παρόντες την Παρασκευή 25.7.2014 το μεσημέρι 14:30 την ώρα του απόπλου των σκαφών από το παλιό λιμάνι των Χανίων. Καλούμε επίσης:

– όλα τα σκάφη αλιευτικά, φουσκωτά, ιστιοπλοϊκά, αναψυχής κλπ να συνοδεύσουν τα τρία σκάφη του εγχειρήματος για λίγα μίλια κατά τη έξοδό τους.

– τη Σπάρτη, το Γύθειο, την Καλαμάτα, τη Ζάκυνθο, τη Μυτιλήνη και όλη την υπόλοιπη Ελλάδα να στείλει το δικό της μήνυμα συμπαράστασης σε αυτή την τόσο κρίσιμη δράση, με κάθε πρόσφορο τρόπο.

 

Ας ενώσουμε όλοι μαζί τη φωνή μας αυτή την Παρασκευή, σ’ ένα δύσκολο αγώνα, σ’ ένα δύσκολο εγχείρημα που σκοπό έχει να αποτρέψει, με μη βίαιο τρόπο, την εξουδετέρωση των δικών τους όπλων στη δική μας θάλασσα.

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ‘’ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗΣ’’ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ