«Δεν ήταν πάντα… πράσινος ο Παναθηναϊκός» (αφιέρωμα της ΟΥΕΦΑ)

Πέντε άγνωστες στο ευρύ – ευρωπαϊκό – φίλαθλο κοινό πληροφορίες αναδεικνύει η ιστοσελίδα της UEFA για τον Παναθηναϊκό, στον οποίο κάνει αφιέρωμα εν όψει του αγώνα με τη Σταντάρ Λιέγης. 

Στα πρώτα θέματα της UEFA είναι πέντε άγνωστες πληροφορίες για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος την Τρίτη το βράδυ θα υποδεχθεί τη Σταντάρ Λιέγης στη Λεωφόρο για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League. 

Αναλυτικά το αφιέρωμα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας 

Δεν ήταν πάντα «πράσινοι» 

Τα χρώματα του Παναθηναϊκού ήταν το κόκκινο και το άσπρο, ένας συνδυασμός που εδώ και χρόνια είναι συνώνυμο με τον… εχθρό Ολυμπιακό. Το 1918, μια δεκαετία μετά την ίδρυση του συλλόγου, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να αλλάξει το κόκκινο με το πράσινο, παρότι τότε δεν είχε «γεννηθεί» ακόμα ο Ολυμπιακός (σ.σ. ιδρύθηκε το 1925). Ταυτόχρονα, τη φανέλα του Παναθηναϊκού κοσμεί ένα τριφύλλι για χάρη του Καναδού αθλητή Μπίλι Σέρινγκ. Πρόκειται για τον νικητή του μαραθωνίου των ανεπίσημων Ολυμπιακών Αγώνων του 1906 στην Αθήνα, ο οποίος είχε ένα τριφύλλι στο μπλουζάκι του. 

Το πρωτοποριακό γήπεδο 

Χτισμένο το 1922, το γήπεδο του Παναθηναϊκού, γνωστό ως «Απόστολος Νικολαϊδης», είναι το αρχαιότερο γήπεδο στην Ελλάδα που χτίστηκε με αποκλειστική χρήση το ποδόσφαιρο. Όλα τα στάδια που έγιναν αργότερα στη χώρα είχαν κι άλλες χρήσεις, κυρίως στιβικές. 

Ο μόνος αήττητος πρωταθλητής 

Ο Παναθηναϊκός είναι η μόνη ομάδα που έχει πάρει αήττητη πρωτάθλημα. Το κατάφερε τη σεζόν 1963-64 κατακτώντας τον τίτλο με 24 νίκες και 6 ισοπαλίες. Ο ιδρυτής του συλλόγου, Γιώργος Καλαφάτης δεν μπόρεσε να χαρεί τον θρίαμβο, καθώς απεβίωσε τον Φλεβάρη του 1964, τρεις μήνες πριν από το ιστορικό επίτευγμα. 

Ο ευρωπαϊκός τελικός 

Ο Παναθηναϊκός είναι η μόνη ελληνική ομάδα που έχει παίξει σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης, χάνοντας από τον Άγιαξ του Πούσκας με 2-0 τη σεζόν 1970-71. Ο Αντώνης Αντωνιάδης ήταν ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 10 γκολ. 

Το μερίδιο επιτυχίας στο Euro 2004 

Από τα 23 μέλη της εθνικής ομάδας στο έπος του 2004, τα 11 είχαν ή έχουν σχέση με τον Παναθηναϊκό. Γιώργος Καραγκούνης, Κώστας Κατσουράνης, Άγγελος Μπασινάς, Αντώνης Νικοπολίδης, Γιούρκας Σεϊταρίδης, Γιώργος Γεωργιάδης, Τάκης Φύσσας, Γιάννης Γκούμας, Δημήτρης Παπαδόπουλος και Κώστας Χαλκιάς είναι οι παίκτες που φόρεσαν το «τριφύλλι», ενώ ο Νίκος Νταμπίζας, που έκανε καριέρα στον Ολυμπιακό, είναι πλέον ο τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού. πηγη: sport-fm.gr