Στον πρώτο ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΕΙΟ ΔΡΟΜΟ 85 αθλητές, ανάμεσά τους τρεις Λάκωνες.

Γράφει ο Νίκος Μπακής

Στον πρώτο ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΕΙΟ ΔΡΟΜΟ που θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 7 Σεπτεμβρίου, 2014, θα συμμετέχουν συνολικά 85 αθλητές, 11 ξένοι και 74 Έλληνες, ανάμεσά τους τρεις Λάκωνες, ο Μιχάλης Δημητρακάκης, ο Νίκος Δασκαλόπουλος και η Στέλλα Μαρκάκου.

Η εκκίνηση θα δοθεί στο χώρο της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών στις 5μμ (Παρασκευή) και ο αγώνας θα τερματίσει κάτω από το άγαλμα του Λεωνίδα (9πμ Κυριακή). Θα ακολουθήσει μια σεμνή τελετή προς τιμή των αθλητών στις 11πμ Κυριακή στο Στάδιο της Σπάρτης.

Η Οργανωτική Επιτροπή του πρώτου Φειδιππίδειου Δρόμου δίνει ιδιαίτερη σημασία στο «Ευ Αγωνίζεσθαι» του Ελληνικού Χρυσού Αιώνα. Ο καλλιεργημένος αθλητής, μπορεί να γίνει υγιές πρότυπο για τη νέα γενιά, δυστυχώς σε μια εποχή που τραγικά λείπουν αυτά.

Η ηθική του αθλητισμού μπορεί να λειτουργήσει ως δύναμη ισορροπίας σήμερα.

Το «ευ αγωνίζεσθαι» έχει τη βάση του στο Ολυμπιακό πνεύμα, το οποίο και εκπέμπει ο όρκος του αθλητή: «υπόσχομαι να πάρω μέρος στον αγώνα, σεβόμενος τους κανονισμούς που τους διέπουν, σύμφωνα με το αληθινό πνεύμα της ευγενούς άμιλλας, για τη δόξα του αθλητισμού και την τιμή της πατρίδος μας».

Η Οργανωτική Επιτροπή του Φειδιππίδειου Δρόμου καλεί τους αθλητές στην εκκίνηση του αγώνα να αναφωνήσουν τον όρκο αθλητή στα αρχαία ελληνικά :

Ομνύω τόνδε όρκον τόν ιερόν

ποιησάμενος τό χρέος επί τό Ευ Αγωνίζεσθαι

Τιμίω Φειδιππιδείω Δρόμω ευκλέως περαιώσω.

Ομνύω

Στο δρόμο που χάραξε λοιπόν ο Φειδιππίδης (ή Φιλιππίδης) 25 αιώνες και πλέον μετά, ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ όλα τα παιδιά του, οι άξιοι συνεχιστές, της προαιώνιας παράδοσης να τρέξουν, κάνοντας και δίνοντας τον δικό τους ΑΓΩΝΑ…

Καλούνται οι δρομείς ΟΛΟΥ του κόσμου να νιώσουν, να ακουμπήσουν, να αναπνεύσουν, να ψηλαφίσουν τα χνάρια του…

Και μαζί να γίνουν μέρος της Ιστορίας αυτών των τόπων που εκείνος ΜΟΝΟΣ καθαγίασε…

Και κάθε χρόνο τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη, ΕΚΕΙΝΟΣ, θα χαίρεται γιατί ΥΠΑΡΧΕΙ, ΖΕΙ και θα ΖΕΙ, αιώνια και ακατάβλητα στις μνήμες και στις συμμετοχές Ημεροδρόμων απ’ όλη τη Γη…

Στο Δικό του ΑΓΩΝΑ… Στα Χνάρια, του Δρόμου του Φειδιππίδη.

Οι τρεις Λάκωνες αθλητές τρέχουν για ένα σκοπό, ένα ΜΗΝΥΜΑ :

ΕΝΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΗΝ ΣΠΑΡΤΗ ΤΩΡΑ-ΧΡΕΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Από την πλευρά του ο αθλητής του Παναθηναϊκού Μιχάλης Δημητρακάκης από το Μυστρά τονίζει: «Είμαι πολύ χαρούμενος που θα συμμετάσχω στον 1ο Φειδιππίδειο Δρόμο, είναι μεγάλη τιμή για μένα, και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους με στηρίζουν τα τελευταία χρόνια να φτάσω σε αυτήν την ξεχωριστή αθλητική στιγμή της ζωή μου. Ελπίζω με την βοήθεια του Θεού να αγγίξω το άγαλμα του Λεωνίδα».