«Ο τόπος μας είναι όμορφος, ξεχωριστός, έχει ιστορία, παρόν και μέλλον, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που περνά. Αρκεί να μην επιτρέψουμε να τον πληγώνουν άνθρωποι που βάζουν το προσωπικό τους συμφέρον πάνω από το γενικό συμφέρον και την προοπτική των Βατίκων» αναφέρουν οι Ενεργοί Πολίτες σε σχετική ανακοίνωσή τους.
Ιστορία 5.000 ετών
Η ηλικία της βυθισμένης αυτής πόλης φθάνει τα 5.000 χρόνια, ανακαλύφθηκε το 1967 από τον Νίκολας Φλέμινγκ και χαρτογραφήθηκε την επόμενη χρονιά από ομάδα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. Τα τελευταία δύο χρόνια οι αρχαιολογικές έρευνες έχουν σταματήσει λόγω της γραφειοκρατίας και των διαφωνιών ανάμεσα στους ερευνητές που ασχολούνται με την αποκάλυψη των ευρημάτων. Αυτό δεν είναι όμως το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Παυλοπέτρι. Λίγα μέτρα από τη βυθισμένη πολιτεία πλοία αγκυροβολούν με την ανοχή των Αρχών.
Μέσω της ανθρώπινης αυτής αλυσίδας 400 κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής κρατώντας πανό είπαν το δικό τους μεγάλο «όχι» εκφράζοντας έτσι τη διαφωνία τους στη μετατροπή μιας όμορφης τουριστικής περιοχής σε αγκυροβόλιο πλοίων. «Λέμε “όχι” στο αγκυροβόλιο των καραβιών στον όρμο των Βατίκων γιατί είναι παράνομο, αφού καταστρατηγεί τις διεθνείς συμβάσεις, ενώ μεγάλος είναι και ο κίνδυνος της ρύπανσης. Ο τόπος μας για να συνεχίσει να αποτελεί τουριστικό προορισμό πρέπει να μείνει καθαρός από οχλούσες και επικίνδυνες δραστηριότητες. Να μη γίνει Πέραμα ή Ελευσίνα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Οπως αναφέρουν οι Ενεργοί Πολίτες, το Παυλοπέτρι αποτελεί το πιο πολύτιμο πετράδι της ιστορίας του τόπου τους. «Αυτή η ύβρις πρέπει να σταματήσει. Ταυτοχρόνως ζητάμε να συνεχιστούν οι αρχαιολογικές έρευνες στο Παυλοπέτρι για να αναδειχθεί αυτή η μεγάλη ιστορική κληρονομιά του τόπου μας. Προειδοποιούμε τις Αρχές πως θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, στην Ελλάδα και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, για να σταματήσει η δράση των συμφερόντων, μικρών και μεγάλων, που πληγώνουν βαθιά τον τόπο μας. Για να αναδειχθεί η μεγάλη ιστορική κληρονομιά της περιοχής μας» τονίζεται στην ανακοίνωση.