Ενα δις ευρώ για μεταγραφές!!!

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για το εξωπραγματικό καλοκαίρι στο μεταγραφικό παζάρι στην Αγγλία που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και προκαλεί τεράστια ερωτήματα για τα deals που ολοκληρώνονται στο Νησί…

 

Μόνο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξόδεψε σχεδόν 200 εκατ. ευρώ για μεταγραφές και επί της ουσίας δέσμευσε άλλα 60 για το επόμενο καλοκαίρι και την μεταγραφή του Φαλκάο. Νούμερο σοκαριστικό ακόμη και για το μέγεθος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Εξυπακούεται ότι φέτος η ομάδα του Λουίς Φαν Χάαλ έσπασε όλα τα ρεκόρ. Ποτέ σε ένα καλοκαίρι ο Σερ Αλεξ δεν είχε ξοδέψει έστω τα μισά από αυτά που ξόδεψε φέτος η Γιουνάιτεντ.

 

 

 

Ο Ντι Μαρία ασφαλώς και αποτελεί την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (70 εκατ. ευρώ), ενώ άλλα 70 εκατ. ευρώ δόθηκαν σε Μπιλμπάο και Σαουθάμπτον (από 35…) για Αντερ Ερέρα και Λουκ Σο. Σε αυτά πρέπει να προσθέσετε τα χρήματα της μεταγραφής του Ρόχο αλλά και του Μπλιντ από τον Αγιαξ (απομένουν οι ανακοινώσεις) και φυσικά τα πρώτα χρήματα για τον Φαλκάο, αφού τα πολλά σχεδόν 60 εκατ. ευρώ θα δοθούν το επόμενο καλοκαίρι αφού το ταμείο είναι εντελώς άδειο και η Μάντσεστερ θα είχε σοβαρό πρόβλημα με την ΟΥΕΦΑ και το financial fair play.

 

 

Το οξύμωρο όλης αυτής της σχεδόν παρανοϊκής υπόθεσης είναι ότι η Μάντσεστερ όχι απλώς δεν είναι φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά ούτε καν μεγάλο φαβορί για την τετράδα. Είναι σοκαριστικό να κάνεις 200 εκατ. ευρώ μεταγραφές και να μην είσαι καν φαβορί για τέταρτος! Το πιο σοκαριστικό είναι ότι η Γιουνάιτεντ έκανε όλες αυτές τις μεταγραφές χωρίς να προχωρήσει σε σοβαρές πωλήσεις παικτών. Κάτι ψίχουλα εισέπραξε από δανεισμούς και μικροπωλήσεις τύπου Μπίτνερ και Εβρά…

 

 

Την μπάνκα στον αέρα σήκωσε και η Λίβερπουλ με μεταγραφές που συνολικά κόστισαν περί τα 140 εκατ. ευρώ. Η Λίβερπουλ όμως τουλάχιστον εισέπραξε και 75 από αυτά από την πώληση του Λουίς Σουάρες, άρα το μεταγραφικό μπάτζετ της κινήθηκε σε νορμάλ επίπεδα. Ο Λαλάνα με 30 εκατ. ευρώ και οι Μάρκοβιτς και Λόβρεν με 25 εκατ. ευρώ έκαστος ήταν οι ακριβότερες κινήσεις της και ακολούθησε ο Μπαλοτέλι με 20 και ο Μορένο με 16 εκατ. ευρώ.

 

 

Τεράστιο ποσό δαπάνησε και ο Ζοσέ Μουρίνιο για την αναμόρφωση της Τσέλσι. Το μεγαλύτερο μέρος όμως από αυτό το ποσό το εισέπραξε από τις πωλήσεις με αποτέλεσμα ο Αμπράμοβιτς σχεδόν να μην χρειαστεί να βάλει το χέρι στην τσέπη. Ο Μουρίνιο από Νταβίντ Λουίς και Λουκάκου εισέπραξε πάνω από 85 εκατ. ευρώ. Συνολικά ξόδεψε 115 με τα περισσότερα να πηγαίνουν στην Ατλέτικο Μαδρίτης για τους Ντιέγκο Κόστα και Φελίπε Λουίς (πάνω από 60 εκατ. ευρώ), ενώ άλλα 35 πήρε η Μπαρτσελόνα για τον Σεσκ Φάμπρεγκας.

 

 

Σε νορμάλ επίπεδα αντίθετα κινήθηκε η Σίτι η οποία ήταν υποχρεωμένη να το κάνει λόγω του financial fair play και της τιμωρίας που τους είχε επιβληθεί από την UEFA. Συνολικά οι πολίτες ξόδεψαν κάτι περισσότερο από 70 εκατ. ευρώ, αλλά εισέπραξαν και σχεδόν 30 από πωλήσεις όπως του Ρόντγουελ στην Σαουθάμπτον και του Χάβι Γκαρθία στην Ζενίτ.

 

 

Μέχρι και ο Βενγκέρ ξόδεψε φέτος το καλοκαίρι στο Νησί. Οχι τίποτα τρελά λεφτά μην φανταστείτε, αλλά για τα δικά του δεδομένα ικανοποιητικά. Κάτι λιγότερο από 70 εκατ. ευρώ συνολικά, ενώ και η Αρσεναλ από τις πωλήσεις εισέπραξε περίπου 25 εκατ. ευρώ.

 

 

Με αυτά και με αυτά το συνολικό μεταγραφικό παζάρι στην Αγγλία φέτος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Περισσότερο από 800 εκατ. λίρες μόνο για αγορές ποδοσφαιριστών ξόδεψαν οι 20 αγγλικές ομάδες, περίπου 1 δισ. Ευρώ δηλαδή, πράγμα που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο κάθε αγγλική ομάδα ξόδεψε 50 εκατ. ευρώ για μεταγραφές. Και με εξαίρεση τις νεοφώτιστες για τις υπόλοιπες το νούμερο αυτό δεν απέχει πολύ από την μεταγραφική δραστηριότητά τους.

 

 

Το ερώτημα όμως που προκύπτει από αυτή την τρέλα που κυριεύει τους Αγγλους είναι αν με αυτά τα χρήματα καταφέρνουν να φτιάχνουν τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη. Προφανώς και όχι… Μόνο η Τσέλσι είναι ανάμεσα στα πέντε πρώτα φαβορί για την κατάκτηση του εφετινού Τσάμπιονς Λιγκ και φυσικά ούτε το πρώτο, ούτε το δεύτερο, ούτε καν το τρίτο. Και το ακόμη πιο παράδοξο, οι Αγγλοι ξοδεύουν τόσα πολλά λεφτά, ασύλληπτα για οποιαδήποτε άλλη χώρα, αλλά κάθε καλοκαίρι… αδυνατούν να κρατήσουν στο πρωτάθλημά τους, τον καλύτερο ποδοσφαιριστή της προηγούμενης σεζόν. Τα παραδείγματα του Κριστιάνο Ρονάλντο παλιότερα ή του Μπέιλ και του Λουίς Σουάρες πρόσφατα είναι χαρακτηριστικά…

 

 

Φυσικά μέσα σε αυτή την παράνοια υπάρχουν και ομάδες που λειτουργούν σωστά και έξυπνα. Η Τσέλσι για παράδειγμα πούλησε Νταβίντ Λουίς και Λουκάκου για 85 εκατ. ευρώ και αγόρασε τον Ντιέγκο Κόστα και τον Σεσκ Φάμπρεγκας με σχεδόν 75 εκατ. ευρώ. Ενδεχομένως δε ακόμη καλύτερο παράδειγμα να είναι η Σαουθάμπτον. Εισέπραξε περίπου 100 εκατ. ευρώ από πωλήσεις και ξόδεψε περίπου 60 εκατ. ευρώ και ίσως φέτος να αποδειχτεί ότι είναι καλύτερη ομάδα από πέρυσι ή στην χειρότερη στα ίδια επίπεδα. Και μάλιστα έχοντας κρατήσει παίκτες στο ρόστερ της που την επόμενη σεζόν είναι πιθανό να της αποφέρουν άλλα 100 εκατ. ευρώ αν αποφασίσει να τους δώσει (Γουανιάμα, Γουόρντ Πράους, Σνάιντερλεν, Τζέι Ροντρίγκες και Κλάιν).


πηγη: gazzetta.gr