Αυτή είναι η Σερβία (εικόνες, βίντεο)

Η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα πήγε στο φετινό Mundobasket χωρίς κάποιον συγκεκριμένο στόχο, αφού στην ομάδα έγινε νέα αρχή με τον Φώτη Κατσικάρη και παράλληλα υπήρχαν σημαντικές απουσίες, με βασικότερη όλων εκείνη του Βασίλη Σπανούλη. Η εικόνα όμως της Εθνικής μέχρι τώρα στη διοργάνωση είναι κάτι παραπάνω από θετική, ωστόσο η φάση των ομίλων αποτελεί παρελθόν και πλέον το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα καλείται να μπει στη… μάχη των νοκ άουτ. Εκεί τα πάντα είναι διαφορετικά και ευχή όλων είναι το σύνολο του Φώτη Κατσικάρη είναι να παρουσιάσει ανάλογη εικόνα και να φτάσει όσο πιο ψηλά μπορεί. Πρώτος αντίπαλος για την Ελλάδα είναι η Σερβία και τοgazzetta.gr καταγράφει όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται για την ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς.

Τέταρτη στον όμιλο

Αρχικά πάμε να δούμε τι έκαναν οι Σέρβοι στην πρώτη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014… Το «ταξίδι» της… παρέας του Μίλος Τεόντοσιτς στα παρκέ της Ισπανίας ξεκίνησε με την εύκολη νίκη επί της Αιγύπτου, για να ακολουθήσει η ήττα από τη Γαλλία και τα έντονα παράπονα των Σέρβων για τη διαιτησία. Στη συνέχεια το Ιράν δεν προβλημάτισε το σύνολο του Σάσα Τζόρτζεβιτς, που έκλεισε όμως την πρώτη φάση με δύο ήττες από Βραζιλία και Ισπανία.

Η Σερβία έβγαλε αρκετές αδυναμίες στον πρώτο γύρο του Mundobasket 2014 τόσο σε άμυνα, όσο και σε επίθεση, με το σημαντικότερο πρόβλημα να είναι η κατάσταση του Νέναντ Κρστιτς, ο οποίος δεν αγωνίστηκε κόντρα σε Γαλλία και Ιράν, έμεινε στο παρκέ για λίγο στις αναμετρήσεις με την Αίγυπτο (7 λεπτά) και την Ισπανία (6 λεπτά) και μόνο στο παιχνίδι με τη Βραζιλία είχε ενεργή συμμετοχή (17 λεπτά).

Backcourt

Στις θέσεις των γκαρντ ξεχωρίζει η παρουσία του Μίλος Τεόντοσιτς (PG, γενν. το 1987, ύψος 1.95μ.). Ο άλλοτε γκαρντ του Ολυμπιακού αποτελεί τον ηγέτη της Σερβίας, ωστόσο έχασε κομμάτι της προετοιμασίας και ακόμα δεν φαίνεται να βρίσκεται στο 100%. Μπορεί όμως να κάνει τη διαφορά, αφού έχει την ικανότητα να δημιουργεί για τους συμπαίκτες του και παράλληλα να σκοράρει με αρκετούς τρόπους. Ο Τεόντοσιτς είναι καλύτερος όταν έχει μαζί του έναν εκ των Γιόβιτς (G, γενν. το 1990, ύψος 1.96μ.) ή Μάρκοβιτς (PG, γενν. το 1988, ύψος 1.91μ.), καθώς σε αυτή την περίπτωση τον ρόλο του εκτελεστή.

Από εκεί και πέρα υπάρχει ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς (SG, γενν. το 1992, ύψος 1.97μ.) που αποτελεί το… next big thing του μπάσκετ της Σερβίας, δεν κάνει όμως τόσο καλό τουρνουά, όσο πολλοί θα περίμεναν μετά τις εμφανίσεις που πραγματοποίησε με τη φανέλα της Παρτιζάν τη σεζόν που πέρασε. Ωστόσο, ο Μπογκντάνοβιτς έχει αποδείξει πως είναι ένας πολύ ικανός σκόρερ και χρειάζεται πάντα προσοχή από τις αντίπαλες άμυνες.

Στη θέση «3» υπάρχουν οι Νεμάνια Μπιέλιτσα (SF/PF γενν. το 1988, ύψος 2.09μ.) και Νίκολα Κάλινιτς (SF, γενν. το 1991, ύψος 2.02μ.), με τον πρώτο να είναι ο παίκτης… κλειδί της Σερβίας. Ο φόργουορντ της Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ σκοράρει τόσο από κοντινή όσο και από μακρινή απόσταση, βοηθάει σε μεγάλο βαθμό στα ριμπάουντ και έχει την ικανότητα να βρεθεί και στο «4», με τον Μπογκντάνοβιτς στο «3» σε ένα σύστημα που χρησιμοποιεί αρκετά ο Σάσα Τζόρτζεβιτς.

Frontcourt

Μέσα στη ρακέτα η Σερβία είναι αρκετά δυνατή και αναμένουμε να πάει αρκετά η μπάλα εκεί στην αναμέτρηση κόντρα στην Ελλάδα, προκειμένου να υπάρξει φθορά του Γιάννη Μπουρούση, ο οποίος είναι κομβικός για το παιχνίδι της Εθνικής μας ομάδας. Νέναντ Κρστιτς (C, γενν. το 1983, ύψος 2.12μ.), Ράσκο Κάτιτς (C, γενν. το 1980, ύψος 2.08μ.),Βλάντιμιρ Στίματς (C, γενν. το 1987, ύψος 2.11μ.) και Μίροσλαβ Ραντούλιτσα (C, γενν. το 1988, ύψος 2.13μ.) αποτελούν μία πολύ ισχυρή front line, με τον τελευταίο να αποτελεί την… ευχάριστη έκπληξη για τη Σερβία, καθώς πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις! Υπάρχουν όμως δύο σημαντικά προβλήματα. Το ένα είναι η κατάσταση του Νέναντ Κρστιτς, ο οποίος δεν έχει ρυθμό, αφού έχασε σχεδόν όλη την προετοιμασία και στην πρώτη φάση αγωνίστηκε ελάχιστα και το δεύτερο έχει να κάνει με τα σχήματα που δοκιμάζει ο Τζόρτζεβιτς. Πολλές φορές βλέπουμε στο παρκέ δύο από τους τέσσερις σέντερ (σ.σ. κυρίως αυτός που κατεβαίνει στο «4» είναι ο Στίματς) κάτι που κάνει πιο αργούς τους Σέρβους.

Είναι γεγονός πως η Σερβία λειτουργεί καλύτερα με τον Μπιέλιτσα ή έναν εκ των Μπίρσεβιτς (PF, γενν. το 1989, ύψος 2.10μ.) – Σιμόνοβιτς (F, γενν. το 1986, ύψος 2.03μ.) στη θέση «4» για την ώρα όμως ο Τζόρτζεβιτς φαίνεται μπερδεμένος στο συγκεκριμένο κομμάτι… Είναι όμως επίσης δεδομένο ότι πρόκειται για μία ομάδα με αρκετά «όπλα» στη γραμμή των ψηλών, ειδικά αν ανεβάσει την απόδοση του Κρστιτς και στο κομμάτι αυτό η άμυνα της Ελλάδας χρειάζεται μεγάλη προσοχή και προσπάθεια για να μην έχει προβλήματα.

Η Σερβία με αριθμούς

Ο παίκτης που έχει ξεχωρίσει με την έως τώρα παρουσία του δεν είναι άλλος από τον Μίροσλαβ Ραντούλιτσα, που είναι ο πρώτος σκόρερ (14.2π.) και ο δεύτερος στα ριμπάουντ (4.8ρ.) για τη Σερβία Από εκεί και πέρα εξαιρετικά σημαντικός για το παιχνίδι της ομάδας του Σάσα Τζόρτζεβιτς είναι ο Νεμάνια Μπιέλιτσα, ο οποίος μαζεύει τα περισσότερα… σκουπίδια (6.8ρ.), ενώ είναι στη δεύτερη θέση της λίστας των σκόρερ με 12.6 πόντους κατά μέσο όρο ανά αγώνα. Κορυφαίος πασέρ της Σερβίας είναι ο Μίλος Τεόντοσιτς με 4.2 ασίστ ανά παιχνίδι, ενώ εκείνος που μένει περισσότερη ώρα στο παρκέ είναι ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, που αγωνίζεται 27.6 λεπτά κατά μέσο όρο.

Δείτε αναλυτικά:

Στο Gallery που ακολουθεί τα ματς της Σερβίας: