Ο ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ DEAN KARNAZES KAI ΜΕΓΑΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΥΠΕΡΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ «32ο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ»

0
121

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ 380 ΑΘΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ ΑΠΟ 42 ΧΩΡΕΣ

 

Ο ΦΕΤΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΕΛΕΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

 

Το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, ένας από τους πλέον δύσκολους αγώνες δρόμου υπεραποστάσεων παγκοσμίως θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου στη διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη, απόστασης 246 χιλιομέτρων.

Στον αγώνα, εκδήλωσαν ενδιαφέρον και  θα πάρουν μέρος μεγάλα ονόματα των υπεραποστάσεων απ΄όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, στο «32οΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» θα συμμετάσχουν 380 αθλητές και αθλήτριες από 42 χώρες. Ανάμεσα τους είναι και πολλοί που έχουν διακριθεί στο παρελθόν στη διοργάνωση.

Θα πρέπει να τονιστεί, ότι υπήρξαν αρχικά 560 αιτήσεις συμμετοχής, από παλιούς αλλά και νέους δρομείς. Έτσι, το Δ.Σ. του Διεθνούς Συνδέσμου ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ αποφάσισε να γίνουν δεκτές οι πρώτες 380 αιτήσεις συμμετοχής, ενώ υπάρχει λίστα αναμονής με 200 ακόμη αθλητές. Μεταξύ των αθλητών και αθλητριών που θα πάρουν μέρος είναι 57 Ιάπωνες, 52 Έλληνες και 45 Γερμανοί.

Νικητές και νικήτριες προηγούμενων διοργανώσεων συμμετέχουν στον φετινό αγώνα, όπως ο Ιταλός Ιβάν Γκουντίν (νικητής το 2010 και το 2011), ο Γερμανός Στέφαν Στου (1ος το 2012), ο Πορτογάλος Ζοάο Ολιβέιρα(περσινός νικητής) και ο Βραζιλιάνος Βαλμίρ Νούνες (1ος το 2001). Στις γυναίκες ξεχωρίζουν οι συμμετοχές της Σύλβια Λούμπικς από την Ουγγαρία (πρώτη το 2011 και το 2013) και της Σούμι Ιναγκάκι από την Ιαπωνία, (1η το 2006).

 

Στο «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2014», θα αγωνιστούν για πρώτη φορά δύο μεγάλοι αθλητές των υπεραποστάσεων. Πρόκειται για τον Ελληνοαμερικανό Dean Karnazes, που έκανε 50 μαραθώνιους σε 50 Πολιτείες των Η.Π.Α. σε 50 εβδομάδες και τον Αμερικανό Jan Olsen, που είναι παγκόσμιος πρωταθλητής των 24 ωρών της IAU το 2013.

 

Dean Karnazes: «Τρέχω στον αγώνα με γνήσια ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα. Προπονούμαι και πίνω μόνο νερό και τρώω σύκα και παστέλι!»

 

Λάτρης της Ελλάδας ο Ελληνοαμερικανός πρωταθλητής μεγάλων αποστάσεων Dean Karnazes παρουσιάστηκε στη σημερινή συνέντευξη τύπου με τους γονείς του, έχοντας μαζί του σύκα και παστέλι!

«Έχω μαζί μου Ελληνικά προϊόντα, όπως τα σύκα. Τρέχω τον αγώνα όσο γίνεται πιο παραδοσιακά. Προπονούμε και πίνω μόνο νερό και τρώω σύκα και παστέλι. Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ. Κατάγομαι από την Αρκαδία. Είναι μεγάλη τιμή που θα συμμετάσχω σε αυτόν τον παραδοσιακό αγώνα δρόμου το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ. Θα το κάνω όσο πιο παραδοσιακά γίνεται μέχρι τη Σπάρτη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Dean Karnazes.

 

Παν. Τσιακίρης: «Πιστεύω, ότι και φέτος θα έχουμε αγωνιστική και οργανωτική επιτυχία. Κάθε χρόνο γίνεται προβολή της χώρας χωρίς καμία δαπάνη»

 

«Μέσα από την διεξαγωγή του αγώνα γίνεται μία προβολή της χώρας χωρίς καμία δαπάνη. Κάθε χρόνο παράγουμε εθνικό έργο εθελοντικά τόσοι άνθρωποι για να φέρουμε εις πέρας ένα τόσο σημαντικό αγώνα.

Έχουμε μεγάλη συμμετοχή αθλητών και αθλητριών απ΄όλο τον κόσμο. Τα μέτρα ασφαλείας είναι σημαντικά. Πιστεύω, ότι και φέτος θα έχουμε αγωνιστική και οργανωτική επιτυχία. Αυτά τα 31 χρόνια ευτυχήσαμε και δεν είχαμε κανένα σοβαρό ατύχημα. Μέχρι σήμερα έχουν αγωνιστεί στο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 5,5 χιλιάδες αθλητές. Ξεκινήσαμε στο πρώτο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ με 45 αθλητές και τώρα έχουμε 380», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Διεθνούς Σύνδεσμου ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ Παναγιώτης Τσιακίρης.

 

Όπως γίνεται κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο Διεθνής Σύνδεσμος ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα. Ο μόχθος για τη διοργάνωση και τη διεξαγωγή ενός ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ είναι σκληρός και οι ευθύνες απέναντι στους αθλητές είναι τεράστιες. Διανύονται χιλιάδες χιλιόμετρα μέσα στον καυτό ήλιο της ημέρας και την παγωνιά της νύχτας, ενώ ατελείωτες είναι οι ώρες της καρτερικής αναμονής στο κάθε πόστο μέσα στην ερημιά της φύσης για να εξασφαλιστεί στους αθλητές η απαραίτητη συμπαράσταση για την συνέχιση της υπεράνθρωπης προσπάθειάς τους.

Η διαδρομή στο Σπάρταθλον διεξάγεται από σημείο σε σημείο, η ανύψωση ποικίλει από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι τα 1.200 μέτρα, πάνω σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο και βουνίσια μονοπάτια. Σταθμοί βοήθειας είναι τοποθετημένοι κάθε τρία έως πέντε χιλιόμετρα και είναι εφοδιασμένοι με τροφή, νερό και άλλα αναψυκτικά καθώς επίσης και τα προσωπικά είδη των αθλητών. Ο αγώνας διεξάγεται κάτω από αστυνομική και ιατρική επίβλεψη με γιατρούς, φυσιοθεραπευτές και ασθενοφόρα που είναι διαθέσιμα στην 36ωρη διάρκεια του αγώνα.

Ο αγώνας είναι πολύ απαιτητικός, όχι μόνο λόγω της απόστασης, αλλά για τις χρονικές απαιτήσεις περάσματος των σημείων ελέγχου καθώς και τις καιρικές συνθήκες.
Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι κάθε ένα από τα σημεία ελέγχου έχει τους δικούς του χρονικούς περιορισμούς και ο δρομέας θα πρέπει να φθάσει πριν από τον επίσημο χρόνο κλεισίματος διότι διαφορετικά θα αποκλειστεί από τον αγώνα.

Με χρήση chips και ταπήτων στους κεντρικούς σταθμούς και τον τερματισμό του αγώνα θα υπάρχει και φέτος ηλεκτρονική καταγραφή, για την αυτόματη μετάδοση των περασμάτων και των τερματισμών των αθλητών, μέσω Internet.

Το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού

 

Με απόφαση της Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη το «32οΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού.

Με αυτό τον τρόπο αναγνωρίζεται η πολύχρονη προσφορά του ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ στην προβολή του Ελληνικού αθλητισμού και πολιτισμού κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.

Βρετανοί πιλότοι της RAF επανέλαβαν το κατόρθωμα του Φειδιππίδη

 

Δυόμισι χιλιάδες χρόνια μετά την ιστορική μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ., γεννιέται στην Ελλάδα ένα αθλητικό γεγονός άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της. Αφετηρία του στάθηκε η αφήγηση του Ηρόδοτου για την πλέον περίφημη μάχη της παγκόσμιας ιστορίας, που αποτελεί σταθμό και αφετηρία της ιστορίας του πολιτισμού.
Ο μεγάλος ιστορικός της αρχαιότητας, περιγράφοντας πολλά χρόνια αργότερα, τις λεπτομέρειες της μάχης, αναφέρεται στο κατόρθωμα ενός Αθηναίου ημεροδρόμου, του Φειδιππίδη, τον οποίον οι Αθηναίοι στρατηγοί έστειλαν στην Σπάρτη για να ζητήσει τη βοήθεια της προκειμένου να ενισχυθούν οι ολιγάριθμες δυνάμεις των Αθηναίων απέναντι στους Πέρσες στον Μαραθώνα.

Σύμφωνα πάντα με τον Ηρόδοτο, «ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη την επομένη της αναχώρησης του από την Αθήνα».

Το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ είναι ακριβώς το γεγονός που ξαναφέρνει στην επικαιρότητα το κατόρθωμα αυτό, ανασύροντας ένα θρύλο από τα βάθη της ιστορίας. Η ιδέα για τη δημιουργία του οφείλεται σε μια συγκυρία και ανήκει στον βρετανό σμήναρχο της RAF John Foden. Ελληνολάτρης και μελετητής της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας, ο John Foden διαβάζοντας τον Ηρόδοτο σταμάτησε απορημένος στην εξιστόρηση του κατορθώματος του Φειδιππίδη, και διερωτήθηκε αν ένας σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να διανύσει τα 250 χλμ. Αθήνας – Σπάρτης σε δύο μέρες. Σκέφθηκε τότε, πως ο μόνος τρόπος για να το διαπιστώσει, ήταν να επιχειρήσει να τρέξει ο ίδιος την ιστορική διαδρομή, αφού ήταν και δρομέας μεγάλων αποστάσεων. Έτσι με άλλους τέσσερεις συναδέλφους του της RAF, επίσης δρομείς, έρχεται στην Αθήνα το φθινόπωρο του 1982.  Καταστρώνουν τον σχεδιασμό της πλησιέστερης προς την περιγραφή του Ηρόδοτου διαδρομής και στις 8 Οκτωβρίου ρίχνονται στην περιπέτεια για να δουν αν το όραμα τους μπορεί να πραγματοποιηθεί. Την επομένη, 9 Οκτωβρίου, ύστερα από 36 ώρες ο John Foden φτάνει στη Σπάρτη μπροστά στο άγαλμα του Λεωνίδα. Ο συνάδελφος του John Scholten είχε φτάσει μισή ώρα νωρίτερα και τέλος ο John MacArthy τερματίζει σε χρόνο λιγότερο από 40 ώρες.
Η ομάδα των βρετανών είχε αποδείξει πως ο Ηρόδοτος «είχε δίκιο»!

Πως ονομάστηκε «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ»

Το 1983 μια πολυεθνική ομάδα Βρετανών, Ελλήνων κ.ά. ενθουσιωδών υποστηρικτών της ιδέας, με επικεφαλής το φιλέλληνα Μάικλ Κάλαχαν, οργάνωσαν το Α΄ Διεθνές Σπάρταθλον, επωνυμία που προέκυψε από το συνδυασμό των ελληνικών λέξεων Σπάρτη και άθλος. Ο αγώνας διεξήχθη με την έγκριση και την εποπτεία του ΣΕΓΑΣ. Συμμετείχαν 45 δρομείς από 11 χώρες. Η επιτυχία της διοργάνωσης και η απήχηση που είχε, ήταν καθοριστικές για την περαιτέρω καθιέρωση του αγώνα.  Έτσι το 1984 ιδρύθηκε ο Διεθνής Σύνδεσμος «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», ο οποίος από τότε μέχρι σήμερα διοργανώνει ανελλιπώς τον αγώνα κάθε Σεπτέμβριο. Η επιλογή του μήνα αυτού έγινε, διότι τότε τοποθετεί χρονικά ο Ηρόδοτος την αποστολή του Φειδιππίδη στην Σπάρτη.

 

                                                                                                                                                   Ευχαριστούμε

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ