Βασίλης Δημητρόπουλος: Για να φτάσεις να κερδίζεις χρυσά μετάλλια σε πανελλήνιο επίπεδο, η προπόνηση που κάνεις πρέπει να είναι σωστή

Ο Βασίλης Δημητρόπουλος είναι ένας 15χρονος, πολλά υποσχόμενος αθλητής ποδηλασίας που προπονείται στην ομάδα της Biketrainer και αγωνίζεται με τα χρώματα του ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΚΟΥ. Ο Βασίλης έχει ήδη στο βιογραφικό του 5 χρόνια σοβαρής ενασχόλησης με το ποδήλατο και πολλές διακρίσεις! Ας τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα σε μια συνέντευξη που μας παραχώρησε με θέματα που αφορούν το ποδήλατο, την προπόνηση και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα. Το μέλλον του ανήκει , και ελπίζουμε ότι θα “συναντούμε” τον Βασίλη συχνά στον χώρο της ποδηλασίας.

Ποια και πώς ήταν η πρώτη σου επαφή με το ποδήλατο;

Ήμουν σε πολύ μικρή ηλικία όταν είχα την πρώτη μου επαφή με το ποδήλατο. Η μόνη σκηνή που θυμάμαι γραφικά ήταν όταν ο πατέρας μου είχε φέρει στο διαμέρισμά μας ένα μικρό κόκκινο ποδηλατάκι με βοηθητικές  ρόδες! Η χαρά μου ήταν απερίγραπτη… Αρχικά πήγαινα με τον πατέρα μου και τη μητέρα μου στην πλατειούλα της περιοχής και έκανα μικρές  βόλτες και, καθώς ο καιρός περνούσε, έμαθα να ποδηλατώ χωρίς να χρησιμοποιώ τις βοηθητικές  ρόδες.

Frutop_dimitropoulos_7.jpg

Από ποια ηλικία ξεκίνησες την αγωνιστική ενασχόληση με το ποδήλατο;

Έως τα έντεκα χρόνια μου δεν είχα ασχοληθεί σοβαρά με την αγωνιστική ποδηλασία. Παρ’ όλα αυτά, έκανα προπονήσεις και έπαιρνα μέρος σε αγώνες με τον τότε προπονητή μας Παναγιώτη Καρούνο, ο οποίος είναι ο άνθρωπος που μου δίδαξε και συνεχίζει να διδάσκει στα μικρά παιδιά την αξία του ποδηλάτου. Η πρώτη μου προπόνηση με την αγωνιστική ομάδα ποδηλασίας του Σπαρτιατικού, αφού είχα εκδώσει Δελτίο Αθλητή, ήταν στα έντεκα  χρόνια μου. Τότε αποφάσισα πως ήθελα να ασχοληθώ σοβαρά με την αγωνιστική ποδηλασία, αφού ήταν και είναι ένα άθλημα που αγαπώ πολύ.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να γραφτεί κάποιος σε ένα σύλλογο για ποδήλατο;

Κατά τη γνώμη μου, η καταλληλότερη ηλικία για να γραφτεί κάποιος σε έναν ποδηλατικό σύλλογο είναι όταν συμπληρώσει το ένατο με δέκατο έτος της ηλικίας του. Βέβαια, οι περισσότεροι αθλητές ξεκινούν από μεγαλύτερη ηλικία, αλλά το πλεονέκτημα  που έχουν οι αθλητές οι οποίοι γράφτηκαν από μικροί σε έναν σύλλογο είναι πολύ μεγάλο. Οι μικροί σε ηλικία αθλητές μαθαίνουν να χειρίζονται απείρως καλύτερα το ποδήλατο, καθώς και συνηθίζουν ευκολότερα στην υψηλή ένταση της προπόνησης.

Frutop_dimitropoulos_2.jpg

Ποιο είναι το πρότυπό σου, εάν έχεις, από ποδηλατικούς αθλητές;

Είναι καλό να υπάρχουν πρότυπα  αθλητών, εφ’ όσων ο καθένας μας παίρνει μόνο το καλό παράδειγμα  από αυτούς! Για εμένα, ένας από τους ποδηλάτες που εκτιμώ απεριόριστα και φυσικά έχω ως πρότυπο είναι ο Sir Chris Hoy. Είναι ένας ποδηλάτης που πρόσφατα τελείωσε την καριέρα του ως αθλητής, κερδίζοντας πολλά μετάλλια στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004, του 2008 και του 2012. Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο επέλεξα αυτόν τον αθλητή ως πρότυπό μου, είναι γιατί κατά την διάρκεια της καριέρας του δεν τον βάρυνε καμία αρνητική φήμη και αγωνιζόταν πάντα με ευγενή άμιλλα, αφού ποτέ δεν προκάλεσε οποιοδήποτε πρόβλημα.

Πόση προπόνηση κάνεις κάθε μέρα;

Για να φτάσεις να κερδίζεις χρυσά μετάλλια σε πανελλήνιο επίπεδο, η προπόνηση που κάνεις πρέπει να είναι, καταρχάς, σωστή.  Δεν αρκεί μόνο η διάρκεια, αλλά και το είδος της προπόνησης έτσι ώστε ένας αθλητής να προοδεύει και να ανεβαίνει επίπεδα. Στην περίπτωσή μου, η προπόνηση είναι σχεδόν σε καθημερινή βάση, με ελάχιστες μέρες ξεκούρασης ανά μήνα. Ο μέσος όρος διάρκειας των προπονήσεών μου είναι γύρω στις 2:30 με 3:00 ώρες. Το πρόγραμμα προπόνησης επιμελείται ο προπονητής μου Βασίλης Γιαννιώσης, της Biketrainer. Χωρίς αυτόν είναι σίγουρο πως δεν θα είχα όλες αυτές τις διακρίσεις. Βεβαίως, δεν αρκεί μόνο το πρόγραμμα της προπόνησης. Την υλοποίηση της προπόνησης αναλαμβάνει ο Χρήστος Βορβής πρώην πρωταθλητής Ελλάδος.  Η βοήθειά του είναι ανεκτίμητη. Ακόμα, τεράστια υποστήριξη έχει προσφέρει η ελληνική μάρκα αναψυκτικών FRUTOP, η οποία έχει καλύψει οικονομικά διάφορα έξοδα για την μετακίνηση και την προπόνηση των αθλητών της  Biketrainer. Οπότε, οι επιτυχίες μας οφείλονται τόσο στους προπονητές μου Βασίλη Γιαννιώση και Χρήστο Βορβή, όσο και στην υλική υποστήριξη της FRUTOP. Τέλος δεν πρέπει να ξεχάσω την ομάδα του ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΚΟΥ που μας έχει αγκαλιάσει σαν παιδιά της. Ένα μεγάλο «Ευχαριστώ» σε όλους αυτούς.

Frutop_dimitropoulos_4.jpg

Πώς περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου; Πες μας μερικές από τις αγαπημένες σου ταινίες και την αγαπημένη σου μουσική.

Αν και ο ελεύθερος χρόνος μου συνεχώς μειώνεται, προσπαθώ να βρίσκω  ευχάριστους τρόπους να τον περνώ. Μου αρέσει πολύ να πηγαίνω βόλτες με τους φίλους μου και να διαβάζω λογοτεχνικά βιβλία, καθώς και διάφορα άρθρα σχετικά με την ποδηλασία. Ακούω όλα τα είδη της μουσικής, αλλά θα μπορούσα να πω ότι προτιμώ τη ROCK. Από ταινίες μου αρέσει  να παρακολουθώ κωμωδίες αλλά και ταινίες περιπέτειας.

Πηγη: platform.gr