Θέμα παιδείας και σεβασμού (βίντεο)

0
112

‘Ενας συνάνθρωπός μας έχασε τη ζωή του σε κερκίδα ποδοσφαιρικού γηπέδου.  Συλληπητήρια στους οικείους του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει. Δεν είναι η πρώτη φορά και δυστυχώς δεν θα είναι η τελευταία στο δύσμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο.  Οι κατηγορούμενοι για το θάνατο του εκλιπόντος έχουν προφυλακιστεί και πρόκειται να κριθούν από την Δικαιοσύνη. Ταυτόχρονα, από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης εξετάζονται οι συνθήκες υπό τις οποίες έγιναν τα επεισόδια στον αγώνα Ηροδότου – Εθνικού για να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν.  Ο υφυπουργός αθλητισμού σωστά αποφασίζει την αναβολή ΟΛΩΝ των αθλητικών διοργανώσεων ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού και τιμής στο νεκρό.  O Aνδριανός έκανε αυτό που θα έκαναν όλοι στη θέση του αφού το κακό έχει γίνει, χωρίς να έχει κάνει κάτι για την καταπολέμηση της βίας.  Είναι θέμα παιδείας και σεβασμού να σταματήσουν όλες οι αθλητικές δραστηριότητες πόσο μάλλον οι αγώνες ποδοσφαίρου όταν πενθούμε τον θάνατο συνανθρώπου που απλά πήγε να παρακολουθήσει ένα αγώνα ποδοσφαίρου.  Σεβασμός στη μνήμη του Κώστα Κατσούλη που πήγε με το χαμόγελο να δει την αγαπημένη του ομάδα και βρέθηκε στον τάφο.  Αλλά εκτός της αναβολής των αγώνων πρέπει να γίνουν πολύ πιο σημαντικά πράγματα από μέρος της Πολιτείας. Κανένας πολιτικός δεν έκανε κάτι για να καθαρίσει τη βρωμιά, τη βία και την αλητεία που επικρατεί στα γήπεδα ποδοσφαίρου. Κανένας δεν πόνεσε όσο οι οικογένειες των αδικοχαμένων στα ελληνικά γήπεδα.

‘Εχει σκεφτεί ο καθένας από εμάς από την θέση που κατέχει ποιες είναι οι δικές του ενέργειες για την αντιμετώπιση αυτού το καρκινογόνου συστήματος που όλο και γιγαντώνεται; Ένα σύστημα που παράγει νεκρούς εντός γηπέδων και ζωντανούς νεκρούς εκτός γηπέδων. Ξεκινώντας από τις διοικήσεις των ομάδων που πριν από ντέρμπι δυναμιτίζουν το κλίμα οπλίζοντας τους οπαδούς τους με μίσος για τον αντίπαλο.  Είναι καθοριστικός ο ρόλος της διοίκησης, του προπονητή, του παράγοντα, του ποδοσφαιριστή, του διαιτητή.  Mου προκαλεί έκπληξη ότι ελάχιστες ήταν οι ομάδες, επαγγελματικές και μη, που έβγαλαν ανακοίνωση εκφράζοντας μια ελάχιστη τιμή σε ένα οπαδό ομάδας που θα μπορούσε να είχε φιλοξενηθεί και στο δικό τους γήπεδο και καταδικάζοντας την βία.  ‘Ενας οπαδός που θα μπορούσε να είναι φίλος μας, ή συγγενής μας έχασε τη ζωή του σε μια κερκίδα και δεν αισθανόμαστε την ανάγκη να γράψουμε 4-5 γραμμές εκφράζοντας την λύπη μας.

Στη συνέχεια υπάρχει ο ρόλος του ποδοσφαιριστή. Ο οπαδός στην κερκίδα παρακολουθεί τις ενέργειες των παικτών που είναι οι πρωταγωνιστές του αγώνα. Ενδεχόμενες αντιαθλητικές συμπεροφορές εντός αγωνιστικού χώρου ενισχύουν την διάθεση του οπαδού για επεισόδια.  Έχουν οι παίκτες συνειδητοποιήσει  ότι αν σε ένα ντέρμπι υπάρχει σεβασμός και υγιής ανταγωνισμός μεταξύ τους μειώνονται πολύ οι πιθανότητες εμφάνισης φαινομένων βίας στην κερκίδα;

Ο ρόλος των ΜΜΕ που πρέπει να αναδεικνύουν τους ηθικούς αυτουργούς της ωμής βίας και του χουλιγκανισμού και να προβάλλουν το υγιές αθλητικό πνεύμα.

Και τέλος ο ρόλος του οπαδού που πρέπει να συνηδειτοποιήσει ότι πηγαίνει να παρακολουθήσει μια αθλητική δραστηριότητα και πρέπει να σέβεται αυτούς που αγωνίζονται και αυτούς με τους οποίους παρακολουθεί τον αγώνα μαζί στην κερκίδα.

O αθλητικός χώρος είναι έκφραση και πηγή ζωής. Όταν παράγει θάνατο πρέπει να θανατώσεις και τις αιτίες που τον προκαλούν.  Δυστυχώς δεν βλέπω ενέργειες προς την σωστή κατεύθυνση με τις ομάδες να κάθονται να συζητούν στο ίδιο τραπέζι, και τους αρχηγούς των οπαδών να παίρνουν μέτρα για την περιθωριοποίηση των στοιχείων βίας στις τάξεις τους και τους ποδοσφαιριστές να δίνουν το καλό παράδειγμα. Αντίθετα βλέπω τον καθένα να πετά το μπαλάκι στον άλλον αρνούμενος τις δικές του ευθύνες για την συνέχιση του φαινομένου της βίας.

Κλείνοντας θα ξανα προβάλλω μέσω της σελίδας μου βίντεο που θα πρέπει να έχουν οδηγό όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο για κάθε τους αγώνα, από φιλικό έως τον πιο σημαντικό. Βίντεο που προβάλλουν ενέργειες σεβασμού και τιμής οπαδών και αντιπάλων ελπίζοντας ότι παίκτες, παράγοντες και οπαδοί στην Ελλάδα θα τους μιμηθούν.

Τσαρούχας Ανδρέας

http://youtu.be/nx1Z-jfmhMg