Nαυάγιο – θησαυρός στο βυθό των Αντικυθήρων (φωτογραφίες, βίντεο)

0
84

Οι πρώτες επίσημες ανακοινώσεις έγιναν σήμερα από το υπουργείο Πολιτισμού, σχετικά με τον πλούτο που κρύβεται στον βυθό των Αντικυθήρων.

Οι νέες έρευνες της ομάδας υπό την προϊσταμένη της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων,Αγγελικής Σίμωσι έχουν ήδη αποδώσει καρπούς. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν σε σημερινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού παρουσία του υπουργού Κώστα Τασούλα ο οποίος δέχτηκε στο γραφείο του την ομάδα των αρχαιολόγων.

Οι έρευνες και τα ευρήματα

Από το ναυάγιο ανελκύστηκαν το έτος 1900 από Συμαίους σφουγγαράδες, πλήθος μαρμάρινων αλλά και χάλκινων αγαλμάτων καθώς και ο περίφημος Μηχανισμός των ΑντικυθήρωνΗ έρευνα της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων, υποστηριζόμενης από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole, η οποία διήρκεσε από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία παρά τις δυσχέρειες από τους έντονους βόρειους ανέμους, στην περιοχή του γνωστού Ναυαγίου των Αντικυθήρων. 

Από το ναυάγιο ανελκύστηκαν το 1900 από Συμαίους σφουγγαράδες, πλήθος μαρμάρινων και χάλκινων αγαλμάτων και ο περίφημος Μηχανισμός των Αντικυθήρων.

Κατά τη διάρκεια της παροντικής υποθαλάσσιας έρευνας πραγματοποιήθηκε η ακριβής τοπογραφική αποτύπωση της θέσης του ναυαγίου και δημιουργήθηκε τρισδιάστατο μοντέλο της βυθομετρικής και φωτογραφικής απεικόνισης. 

Οι εν λόγω απεικονίσεις εντάχθηκαν σε γεωπληροφοριακό σύστημα (GIS) στο οποίο τοποθετούνται τα κατά το δυνατόν γνωστά δεδομένα της ανέλκυσης του 1900, καθώς και τα στοιχεία της έρευνας του 1976 που διεξήγαγε το τότε ΥΠΠΕ, με επόπτη τον αρχαιολόγο Λ. Κολώνα, σε συνεργασία με τον πλοίαρχο Cousteau, το πλήρωμα του Καλυψώ και Έλληνες εθελοντές. 

Ταυτόχρονα, τοποθετούνται τα στοιχεία της φετινής διερεύνησης, τα οποία περιλαμβάνουν: στόχους έντονου σήματος που προέρχονται από συστηματική επισκόπηση του βυθού της περιοχής με ανιχνευτές μετάλλων, προκειμένου να εξακριβωθεί η έκταση της διασποράς του ναυαγίου και επιφανειακά ευρήματα.

Η ερευνητική ομάδα υπό την Αγγελική Σίμωσι

Η ερευνητική ομάδα υπό την Αγγελική Σίμωσι

Ως αποτέλεσμα προέκυψε ο εντοπισμός και τελικά η ανέλκυση χάλκινου συμπαγούς δόρατος με σαυρωτήρα, το οποίο προέρχεται από χάλκινο ή και μαρμάρινο άγαλμα. Από το ίδιο σημείο εντοπίστηκε και ανελκύστηκε χάλκινος δακτύλιος, προσαρμοσμένος σε χάλκινο καρφί, ο οποίος σώζει στο στέλεχός του συσσωμάτωμα που ενδέχεται να περιλαμβάνει ξύλο του ίδιου, του πλοίου όπου ήταν προσηλωμένος.

Ανελκύστηκε επίσης δειγματοληπτικά μικρό τμήμα φύλλου μολύβδου, το οποίο προέρχεται από τη μολύβδινη επένδυση των υφάλων του αρχαίου σκάφους. Τέλος, από το χώρο του ναυαγίου ανελκύστηκε ο μολύβδινος στύπος άγκυρας του σκάφους που είχε εντοπιστεί το 2013 και άλλα επιφανειακά ευρήματα, μεταξύ των οποίων ένας δακτύλιος και μία χάλκινη απόληξη στηρίγματος κλίνης, καθώς και μία σχεδόν ακέραιη λάγυνος.

Ο υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας, μιλώντας στο zougla.gr αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σπουδαιότητα των ευρημάτων του ναυαγίου των Αντικύθηρων αλλά και στις έρευνες που θα ακολουθήσουν. Επίσης αποκάλυψε ότι τα ευρήματα αυτά, αφού συντηρηθούν, θα εκτεθούν κάποια στιγμή έτσι ώστε το κοινό να μπορεί να τα θαυμάσει. 

Ακούστε τη συνέντευξή του στο zougla.gr:


Τα νέα δεδομένα αποσαφηνίζουν την εικόνα του ναυαγίου και τη διάταξή του στο χώρο. Αντίστοιχα, η άμεση γειτνίαση με δεύτερη θέση, όπου εντοπίζονται τόσο συστάδες αμφορέων όσο και στοιχεία από την δομή και την εξάρτηση του σκάφους, δημιουργεί νέα επιστημονικά ερωτήματα για το κατά πόσον η θέση αποτελεί συνέχεια της πρώτης ή τα κατάλοιπα ενός δεύτερου ναυαγίου.

Συστάδες αμφορέων

Συστάδες αμφορέων

Το δόρυ

Το δόρυΔοκιμαστική κατάδυση του Exosuit

Το ρομποτικό σκάφανδρο Exosuit, το οποίο είχε προγραμματιστεί να βοηθήσει τις έρευνες, κατέστη δυνατόν να πραγματοποιήσει μόνο δοκιμαστικές καταδύσεις για μία ημέρα, εξαιτίας των δύσκολων καιρικών συνθηκών. Εν τούτοις, η σαφέστερη εικόνα του χώρου του ναυαγίου και η δοκιμή νέων τεχνικών κατάδυσης και τεχνικών μέσων κάνει εφικτό και απαραίτητο τον προγραμματισμό του επόμενου ερευνητικού βήματος της συστηματικής ανασκαφής του χώρου.

Play Button


Ποιοι διεξάγουν την έρευνα

Η έρευνα διεξάγεται υπό τη διεύθυνση της Προϊσταμένης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Α. Σίμωσι, με επιστημονικούς υπευθύνους του αρχαιολόγους Θ. Θεοδούλου και Δ. Κουρκουμέλη από πλευράς ΕΕΑ και Β. Foley από πλευράς Woods Hole. 

Την ερευνητική ομάδα αποτελούν επιπλέον ο αρχαιολόγος Α. Τούρτας, έλληνες και ξένοι δύτες και τεχνικοί δύτες (M. Τζεφρόνης, Λ. Μερσενιέ της ΕΕΑ, Ε. Ο’Brian, P. Short, Α. Σωτηρίου), οι τεχνικοί (J. Clark, M. Lombardi, S. Faszcza, R. Lacoss), οι φωτογράφοι (B. Seymour, J. Fardoulis), οι κινηματογραφιστές (E. Kovacs, M. Τσιμπερόπουλος), η συντηρήτρια K. Giangrande, κ.ά. 
Την έρευνα υποστήριξε, επιπλέον, το Πολεμικό Ναυτικό με δύτες της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών και διαθέτοντας την τορπιλλοθέτιδα «Θέτις», η οποία λειτούργησε ως βάση επιχειρήσεων για το ρομποτικό καταδυτικό σκάφανδρο Exosuit. 

Η αποτύπωση έγινε από εξειδικευμένη ομάδα του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ (O. Pizzaro, S. Williams, C. Lees) με τη χρήση του αυτόνομου υποβρύχιου οχήματος Sirius. Σημαντική ήταν τέλος η υποστήριξη των πληρωμάτων των ερευνητικών σκαφών (Δ. Δράκος, Θ. Χρονόπουλος, Κ. Κωτούλας,) και του σκάφους «Γλάρος» που διέθεσε το Ίδρυμα Λασκαρίδη με τον καπετάνιο Νικόλαο Μιχαηλίδη και το πλήρωμά του, του Δρ. Γ. Μπιτσάκη, μέλους της ομάδας μελέτης του μηχανισμού που υποστήριξε οργανωτικά την έρευνα και της κ. Καλλιόπης Αντωνιάδου, η οποία ανέλαβε τη διατροφή της πολυπληθούς ομάδας. 

Play Button

 

Play Button

 

Η στολή Exosuit σε δοκιμαστική κατάδυση

Η στολή Exosuit σε δοκιμαστική κατάδυση

Πλάνα από τις έρευνες στο ναυάγιο

Πλάνα από τις έρευνες στο ναυάγιοΤο πλοίο 'Γλάρος' συμμετέχει στις έρευνες

Το πλοίο ‘Γλάρος’ συμμετέχει στις έρευνες

Έτος 1953: Ο Κουστώ παραδίδει ένα κομμάτι χαλκού που ανέσυρε από τον βυθό των Αντικυθήρων

Έτος 1953: Ο Κουστώ παραδίδει ένα κομμάτι χαλκού που ανέσυρε από τον βυθό των ΑντικυθήρωνΈτος 1953: Αμφορέας που ανασύρθηκε από το ναυάγιο από την ομάδα του κορυφαίου ερευνητή Ζ.Υ. Κουστώ

Έτος 1953: Αμφορέας που ανασύρθηκε από το ναυάγιο από την ομάδα του κορυφαίου ερευνητή Ζ.Υ. Κουστώ
Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων
πηγη: zougla.gr