Οι δύο φίλοι που τρέχουν για τη ζωή! (φωτογραφίες)

0
115

Είναι μία φιλία που ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό, αλλά όπως θα δείχνει, θα κρατήσει για πάντα! Μια φιλία που έγινε ακόμα πιο ισχυρή μετά τον τερματισμό τους στον 32ο Μαραθώνιο της Αθήνας, με τον Αχιλλέα να σπρώχνει το καροτσάκι με τον 14χρονο φίλο του Γιάννη για 42 χιλιόμετρα και 195 μέτρα.

Το gazzetta.gr συνάντησε τους δύο φίλους, λίγο μετά τον τερματισμό στο Παναθηναϊκό Στάδιο και έμαθε την σπουδαία ιστορία τους. Μια ιστορία με πολλά μηνύματα και έντονα συναισθήματα…

Φίλοι για πάντα

Το πρόβλημα υγείας του Γιάννη Μητρούλη, που δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια του, τον έστειλε στον φυσιοθεραπευτή Αχιλλέα Τσακιλτσίδη. «Με τον Γιάννη είμαστε φίλοι. Μικρούλης βέβαια… εγώ. Αυτός είναι μεγάλος. Συναντηθήκαμε και κάνουμε παρέα. Ο Γιάννης έψαξε και με βρήκε και τα βρήκαμε. Ζούμε και οι δύο στην Πτολεμαϊδα, από εκεί ξεκινήσαμε και φτάσαμε ως εδώ. Να δούμε που μπορούμε να φτάσουμε… Θέλουμε τον κόσμο δίπλα μας, όχι μόνο σε αγώνες αλλά καθημερινά. Αυτό είναι το μήνυμα μας. Η ζωή τρέχει, πρέπει να τρέξουμε και εμείς μαζί της. Να τρέξει και όλος ο κόσμος μαζί μας», λέει αφοπλιστικά ο Αχιλλέας.

Πηγή έμπνευσης του, ο Αμερικανός Ντικ Χόιτ που κολυμπά, τρέχει και κάνει ποδήλατο, μαζί με τον παραπληγικό γιο του για περισσότερα από 30 χρόνια! «Αυτός ο Αμερικανός μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση. Ετρεχε με τον γιο του για πολλά χρόνια και έχει κάνει απίστευτα πράγματα. Μου έβαλε κι εμένα την ιδέα κι εδώ και ενάμιση χρόνο προσπαθούμε να τα κάνουμε κι εμείς».

Στόχος του Αχιλλέα να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη. Όχι μόνο για τώρα, αλλά για κάθε μέρα… «Καλούμε όλο τον κόσμο να τρέξει καθημερινά, όπως και εμείς. Πρέπει να δείξουμε στα άτομα με προβλήματα υγείας την αξία που πρέπει να έχουν και όχι να μένουν στο περιθώριο. Αυτό δεν μας τιμά. Πρέπει σαν λαός να δείξουμε ότι τιμάμε όσους το έχουν ανάγκη γιατί εμείς οι Ελληνες έχουμε αξίες.»

Την πρώτη φορά που έτρεξαν μαζί, ο Αχιλλέας με τον Γιάννη ήταν στον Μαραθώνιο της Αθήνας, το 2013. Φέτος δεν ήταν μόνοι τους και ελπίζουν τα επόμενα χρόνια να γίνουν ακόμα περισσότεροι. «Είχαμε παρέα αυτή τη φορά. Ηταν ο φίλος μου ο Βασίλης Γερογιάννης με την κόρη του την Μαριλένα. Συναντηθήκαμε πέρσι και τώρα για πρώτη φορά ακολούθησε το παράδειγμα μας. Ελπίζω μετά από δύο χρόνια να γίνουμε 12 αλλά και περισσότεροι…»

Ο Αχιλλέας με ευγενικό τρόπο, τα βάζει και με όλους, γιατί θεωρεί ότι κάνουμε τα πάντα για να κάνουμε πιο δύσκολη των ανθρώπων με ιδιαιτερότητες. «Πιστεύω ότι δεν έχουμε δώσει την αξία που πρέπει σε αυτούς τους ανθρώπους. Αν κοιτάξουμε γύρω μας, το καθετί το έχουμε κάνει για μας που στεκόμαστε όρθιοι στα πόδια μας. Ωστόσο, όλοι οι άνθρωποι δεν είναι έτσι. Υπάρχουν πολλοί που έχουν θέματα, προβλήματα, κάποιες ιδιαιτερότητες. Ας προσέξουμε να τα φτιάξουμε αυτά σαν Πολιτεία και να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο και γιατί όχι, να δώσουμε και το παράδειγμα ως χώρα.»

Δεν στέκεται μόνο στους υγιείς ανθρώπους, αλλά στέλνει μήνυμα και στις οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. «Πρέπει αυτές οι οικογένειες να σηκώσουν το κεφάλι ψηλά. Σαν το μήνυμα που έστειλε πριν από λίγες ημέρες, ο πιλότος μας στη Θεσσαλονίκη. Να σφίξουμε τα δόντια γιατί η ζωή είναι σκληρή, πρέπει λοιπόν να την αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη δύναμη και χρειάζεται και η δύναμη σώματος. Τρέχοντας σε δρομικούς αγώνες, έρχονται και τα δύο…»

Ο 14χρονος Γιάννης, όλη αυτή την ώρα παρακολουθεί τη συζήτηση μας. Οταν τον ρωτάω, αρκείται σε κάποια λίγα λόγια. «Μου άρεσε πολύ. Ήταν πολύ ωραία. Είναι η δεύτερη φορά που το κάναμε, τερματίσαμε και τα καταφέραμε…».

Οσο για τι είπε στον άνθρωπο που τον έσπρωχνε επί 42 χιλιόμετρα, τα λόγια είναι περιττά. «Δεν χρειάστηκε να μου πει κάτι. Το χαμόγελο του είναι όλη η ανταμοιβή…» απάντησε ο Αχιλλέας!

Δήμος Μπουλούκος

πηγή: gazzetta.gr