ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ !!! Έδιωξαν παιδιά από την προπόνηση με την αιτιολογία ότι δεν είχαν πληρώσει συνδρομή.

0
97

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ !!!

Έδιωξαν παιδιά από την προπόνηση με την αιτιολογία ότι δεν είχαν πληρώσει συνδρομή.

Τι άλλο πρόκειται να δούμε…

Παράγοντας σωματείου διέκοψε την προπόνηση και διάβασε ονόματα παιδιών, ζητώντας να φύγουν επειδή χρωστούσαν!

Χωρίς να συζητήσει με τους γονείς , να ζητήσει διευκρινίσεις για τους λόγους , έτσι κυνικά μπροστά σε όλα τα παιδιά , καταρρακώνοντας την αξιοπρέπειά τους για “τριάκοντα αργύρια”!

Κατ’ αρχήν θα αιτιολογήσω την απόφασή μου να μην δημοσιοποιήσω τα ονόματα του σωματείου η των παραγόντων του , που έχουν σχέση με το θέμα της ανωτέρω δημοσίευσής μου (3/11).

Ο πρώτος λόγος είναι ότι κάτι τέτοιο δεν προσφέρει τίποτα στην ουσία της παρέμβασής μου. Θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε σωματείο και οποιοιδήποτε παράγοντες.

Δεύτερον δεν είναι στις προθέσεις μου να στοχοποιήσω ένα σωματείο (που μπορεί να έχει σημαντική προσφορά) με βάση μία απόφαση και κυρίως τον απαράδεκτο τρόπο εφαρμογής της από μια συγκυριακή χρονικά διοίκηση (και ίσως όχι στο σύνολό της).

Και τρίτον επειδή στην επαφή μου με τον πρόεδρο του σωματείου – για την προσφορά του οποίου μόνο καλά λόγια έμαθα – συμπέρανα ότι ο χειρισμός του εν λόγω θέματος ήταν μεν επιεικώς ατυχής αλλά δεν υπήρχε πρόθεση και πολύ περισσότερο ανάλογο ιστορικό.

Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό (που ίσως να μην είναι το μοναδικό) θα ήθελα να σχολιάσω κάποια θέματα που σχετίζονται με την λειτουργία των ακαδημιών των αθλητικών σωματείων και μάλιστα σε μια συγκεκριμένη κοινωνική και οικονομική συγκυρία.

Όταν το 40% των Ελλήνων στερείται τα απαραίτητα (σύμφωνα με την Eurostat) , όταν δεκάδες χιλιάδες οικογένειες είναι αντιμέτωπες με τον εφιάλτη του πλειστηριασμού των σπιτιών τους , όταν εκατοντάδες χιλιάδες αδυνατούν να πληρώσουν την ΔΕΗ και με την χώρα μας να κατέχει το πανευρωπαϊκό ρεκόρ ανεργίας , δεν είναι δυνατόν κάποιοι να ζουν στα “κουκούλια” τους και να ονειρεύονται να γίνουν από κάμπιες πεταλούδες.

Η αγωνιστικότητα , η συλλογική αντίδραση και η ενίσχυση της αλληλεγγύης απ’ όλους προς όλους (όχι οίκτος , όχι ελεημοσύνη) είναι η μοναδική διέξοδος… Κανένας μόνος του στην κρίση ! (η ουσία σε πέντε λέξεις).

Το αθλητικό σωματείο και ακόμα περισσότερο το αμιγώς ποδοσφαιρικό σωματείο είναι ιστορικά προϊόν λαϊκής πρωτοβουλίας σε τοπικό επίπεδο (δεν θα το αναλύσω παραπάνω αλλά δεν νομίζω να υπάρχουν πολλοί που να διαφωνούν). Σαν τέτοιο το ποδοσφαιρικό σωματείο είναι μια συλλογικότητα που επηρεάζεται άμεσα από το κοινωνικό περιβάλλον και στις λειτουργίες του εκφράζονται όλα όσα συμβαίνουν σ’ αυτό.

Ταυτόχρονα είναι το κύτταρο ανάπτυξης ενός αθλήματος και μάλιστα του πλέον λαϊκού και πλέον δημοφιλούς , του ποδοσφαίρου.

Σήμερα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα που περιέγραψα , το ποδοσφαιρικό σωματείο ασφυκτιά. Στερείται την οικονομική στήριξη της πολιτείας (η οποία αρνείται τον κοινωνικό χαρακτήρα της υγείας και της παιδείας , τον κοινωνικό χαρακτήρα του σωματείου θα στηρίξει ?) Οι αυτοδιοικητικοί φορείς που παλιότερα στήριζαν τα σωματεία , έχουν τα δικά τους μεγάλα προβλήματα και αδυνατούν να βοηθήσουν. Εκείνοι που από αγάπη προς το σωματείο έβαζαν το χέρι στην τσέπη , λιγόστεψαν μιας και αρκετοί από αυτούς βρίσκουν πλέον την τσέπη τους άδεια η με πολύ λίγα χρήματα.

Έτσι η κύρια πηγή εσόδων πλέον για τα περισσότερα σωματεία είναι τα έσοδα από τις συνδρομές των παιδιών που συμμετέχουν στις ακαδημίες. Από το υστέρημα δηλαδή των οικογενειών που δεν θέλουν να στερήσουν από τα παιδιά τους την δυνατότητα και την χαρά να παίξουν μπάλα.

Εδώ υπάρχουν λεπτά ζητήματα που χρειάζεται οι διοικήσεις των σωματείων να χειριστούν με σύνεση , με διακριτικότητα και με γνώμονα το ότι έχουν να κάνουν με παιδιά. Παιδιά από 6­-17 χρόνων που βιώνουν στην συντριπτική πλειοψηφία τους μια πολύ δύσκολη παιδική ηλικία η εφηβεία , χωρίς να φέρουν καμία ευθύνη.

Η μειωμένη συνδρομή , η συμφωνία ο γονιός να δίνει έναντι ότι μπορεί , ακόμα και η αποδοχή από μέρους του σωματείου κάποια παιδιά που αποδεδειγμένα οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα να μην πληρώνουν συνδρομή , είναι μέτρα που δεν αποδυναμώνουν οικονομικά το σωματείο αλλά αντίθετα δυναμώνουν τους δεσμούς του με τα παιδιά και τις οικογένειές τους και κατ’ επέκταση το ενισχύουν μακροπρόθεσμα.

Και πάντα αντιμετωπίζοντας κάθε περίπτωση ξεχωριστά , με διακριτικότητα και εχεμύθεια , περιφρουρώντας την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια γονιών και παιδιών.

Ειδικά για τα παιδιά αυτό είναι επιτακτικό. Για να φτιάξουμε μια νέα γενιά που να την χαρακτηρίζει η συλλογικότητα , η αλληλεγγύη , η αγωνιστικότητα , η αξιοπρέπεια και ο σεβασμός στον συνάνθρωπο.

Και τα παιδιά που παίζουν και που περνάνε πολλές ώρες στο γήπεδο και τις δραστηριότητες του συλλόγου , πρέπει να έχουν ένα επί πλέον στήριγμα σ ́ αυτήν την διαδικασία πέρα από την οικογένεια και το σχολείο…. …ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΟΥΣ !

ΗΛΙΑΣ ΒΑΣΣΟΣ

ΣΣ. Πιστεύω από όσα ανέφερα να γίνεται κατανοητό γιατί έγραψα ότι είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να διαβάζονται ονόματα παιδιών που δεν έχουν πληρώσει συνδρομή οι γονείς τους (και δεν έχουν ενημερωθεί από την διοίκηση) και να τιμωρούνται (γιατί ποιο παιδί δεν θα το εκλάβει σαν τιμωρία) με αποπομπή από την προπόνησή τους . Δεν θα μπορούσε άραγε ο εν λόγω παράγοντας με ελάχιστο χρονικό κόστος να καλέσει ένα­ένα τα παιδιά στο γραφείο και σε ένα λεπτό να τους εξηγήσει ότι αν δεν πληρωθεί η συνδρομή (η αν δεν υπάρξει συνεννόηση και συμφωνία με τον κηδεμόνα τους) από την επόμενη προπόνηση δεν θα συμμετέχουν , αφήνοντάς τα να προπονηθούν την συγκεκριμένη μέρα ?

πηγή: ourboys.gr