Τζέραρντ ο μύθος της Λίβερπουλ! (βίντεο, φωτογραφίες)

O Στίβεν Τζέραρντ ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την Λίβερπουλ στο τέλος της σεζόν. Ο αρχηγός των “ρεντς” μετά από 17 χρόνια θα φύγει από την αγαπημένη του ομάδα με προορισμό, πιθανότατα, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μία γενιά φιλάθλων μεγάλωσε με την Λίβερπουλ του Στίβεν Τζέραρντ. Το τέλειο παράδειγμα ενός παιδιού, που ξεκίνησε να παίζει μπάλα στην αγαπημένη του ομάδα και πραγματοποίησε το όνειρο του να γίνει αρχηγός της. Ο πιο εμβληματικός παίκτης της Λίβερπουλ από την εποχή του Κένι Νταλγκλίς.

Είναι πολύ κοντά στο να θεωρείται ο σπουδαιότερος παίκτης όλων των εποχών για τον σύλλογο, έχοντας πάρει την ομάδα από το χέρι και οδηγώντας την στην κατάκτηση του Champions League το 2005. Ένας ηγέτης που εμπνέει και που θα λάτρευε να πετύχει μία τελευταία μεγάλη επιτυχία πριν το τέλος της καριέρας του.

Την εποχή του άκρατου επαγγελματισμού στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ο Τζέραρντ υπηρέτησε την αγαπημένη του ομάδα με αυταπάρνηση και έγινε ο πιο πιστός οπαδός της.

Play Button

Στο αποκορύφωμα της καριέρας του αγνόησε την Τσέλσι του Αμπράμοβιτς και τους σίγουρους τίτλους ενώ ήταν πολύ κοντά, πριν λίγα χρόνια, να πάρει μεταγραφή στην Μπάγερν. Κανείς δεν θα τον κακολογούσε αφού θα μπορούσε να εκπληρώσει τα όνειρα του και να κατακτήσει ακόμα περισσότερους τίτλους απ’ όσους έχει κερδίσει.

Δεν είχε τον Φέργκιουσον να τον καθοδηγήσει όπως έκανε ο Σκωτσέζος με τους Σκόουλς, Γκιγκς, Μπέκαμ κ.α στις αρχές της δεκαετίας του ’90 στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Είχε πολλούς προπονητές που εργάστηκαν με διαφορετικούς ιδιοκτήτες, διαφορετικές φιλοσοφίες και διαφορετικά μεταγραφικά μπάτζετ.

Του προσάπτουν ότι δεν κατάφερε να οδηγήσει την Λίβερπουλ στην κατάκτηση ενός πρωταθλήματος, με αποκορύφωμα την περσινή σεζόν που έσπασαν καρδιές και την άτυχη στιγμή στον αγώνα με την Τσέλσι.

Ξεχνούν το γκολ εναντίον του Ολυμπιακού, το έπος της Κωνσταντινούπολης και το γκολ με την Γουέστ Χαμ στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας το 2006, που χάρισαν τίτλους. Έκανε τα πάντα που κάθε οπαδός της Λίβερπουλ θα ήθελε να δει από τον Τζέραρντ μέσα στο Άνφιλντ.Κυνήγησε κάθε μπάλα, κάλυψε κάθε σπιθαμή του γηπέδου, έκανε τάκλιν σε όλους τους αντιπάλους και στο τέλος ήταν αυτός που έσωζε την παρτίδα για τους “ρεντς”.

Δυστυχώς οι αλκυονίδες ημέρες για τον Steve G. τελείωσαν καθώς σε ηλικία 34 ετών δεν μπορεί πλέον να αγωνιστεί στο υψηλό επίπεδο της Πρέμιερ Λιγκ. Λίγοι πίστευαν ότι θα τελείωνε την καριέρα του μακριά από την ομάδα των παιδικών του χρόνων. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Θυμηθείτε τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας του Τζέραρντ στην Λίβερπουλ.

Το ντεμπούτο

Η εποχή του Στίβεν Τζέραρντ στην Λίβερπουλ ξεκίνησε στις 29 Νοεμβρίου 1998 σε ηλικία 18 ετών με αντίπαλο την Μπλάκμπερν. Μπήκε στο τελευταίο λεπτό του αγώνα στην θέση του Νορβηγού Βέγκαρντ Χέγκεμ. Εκείνη την σεζόν είχε 12 συμμετοχές με τους “ρεντς”.

Play Button

Το πρώτο γκολ

Στις 5 Δεκεμβρίου 1999, σημείωσε το πρώτο προσωπικό γκολ με την φανέλα της Λίβερπουλ με αντίπαλο την Σέφιλντ Γουένσντέι.

Ο τελικός με την Αλαβές

Ο Στίβεν Τζέραρντ έβαλε το δεύτερο γκολ της Λίβερπουλ στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 2001 με αντίπαλο την Αλαβές στο “Westfalenstadion”. Η Λίβερπουλ κατέκτησε το τρόπαιο (5-4 στην παράταση) και ολοκλήρωσε μία θριαμβευτική χρονιά μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου και του Λιγκ Καπ Αγγλίας.

Play Button

Κύπελλο Αγγλίας

Το 2001, πανηγύρισε την κατάκτηση του Κυπέλλου Αγγλίας στον τελικό που διεξήχθη στο Κάρντιφ, με αντίπαλο την Άρσεναλ. Την παράσταση έκλεψε ο Μάικλ Όουεν, χάρις στα δύο γκολ που σημείωσε στο τελευταίο δεκάλεπτο του ματς.

Play Button

Το “χρυσό” γκολ με τον Ολυμπιακό

Το γκολ που σημείωσε εναντίον του Ολυμπιακού, στο Τσάμπιονς Λιγκ, αποδείχτηκε καθοριστικό. Η Λίβερπουλ νίκησε 3-1, προκρίθηκε στην επόμενη φάση και στο τέλος κατέκτησε το τρόπαιο.

Play Button

Το έπος της Πόλης

Ως αρχηγός της Λίβερπουλ είχε δηλώσει ότι “έσπασε η καρδιά του” όταν τoν Μάιο του 2005, σήκωσε στον ουρανό της Κωνσταντινούπολης, το βαρύτιμο τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ, στον τελικό με την Μίλαν. Η Λίβερπουλ γύρισε το ματς από 3-0 και αναδείχθηκε, στα πέναλτι, πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Play Button

Το δεύτερο Κύπελλο Αγγλίας

Ένα ακόμα ματς που σημάδεψε την καριέρα του ήταν ο τελικός κυπέλλου με την Γουέστ Χαμ, το 2006. Χάρις στα δύο γκολ του Τζέραρντ στην κανονική διάρκεια του ματς, η Λίβερπουλ αναδείχθηκε κυπελλούχος Αγγλίας στα πέναλτι.

Play Button

Ο τελικός της Αθήνας

Ο Τζέραρντ αποχώρησε με σκυμμένο το κεφάλι τον Μάιο του 2007, μετά την ήττα της Λίβερπουλ με 2-1 από την Μίλαν στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ στην Αθήνα.

Play Button

Η γκολάρα με την Μαρσέιγ

Το γκολ που έβαλε στο Βελοντρόμ εναντίον της Μαρσέιγ στο Τσάμπιονς Λιγκ, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα ωραιότερα της καριέρας του.

Play Button

Ο θρίαμβος επί της Ρεάλ

Ο Τζέραρντ ήταν ο σκόρερ του δεύτερου από τα τέσσερα γκολ που σημείωσε η Λίβερπουλ στο Άνφιλντ επί της Ρεάλ Μαδρίτης τον Μάρτιο του 2009, σε μία από τις σπουδαιότερες ευρωπαϊκές βραδιές των “ρεντς”.

Play Button

Το χατ-τρικ επί της Έβερτον (2012)

Ο Τζέραρντ αποχώρησε από το Άνφιλντ με την μπάλα στα χέρια του, μετά τον θρίαμβο επί της Έβερτον με 3-0. Στην 400η του συμμετοχή στην Πρέμιερ Λιγκ, σημείωσε το πρώτο χατ-τρικ σε ντέρμπι του Μέρσεισάιντ από το 1982.

Η 3αρα επί της Μάντσεστερ (2014)

Η εμφατική νίκη της Λίβερπουλ επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 3-0 μέσα στο Ολντ Τράφορντ τον περασμένο Μάρτιο είχε την υπογραφή του. Ο Τζέραρντ έβαλε δύο γκολ με ισάριθμα πέναλτι – έχασε ένα ακόμα – και έστειλε φιλάκια στην κάμερα!

Το γλίστρημα με την Τσέλσι (2014)

Ο Τζέραρντ ήταν ο μοιραίος παίκτης της Λίβερπουλ στο ντέρμπι με την Τσέλσι τον περασμένο Απρίλιο. Σε μία ανύποπτη στιγμή, γλίστρησε στο κέντρο του γηπέδου και έχασε την μπάλα, δίνοντας την ευκαιρία στον Μπα, να εκμεταλλευτεί το λάθος του και να σημειώσει ένα εύκολο γκολ. Η Λίβερπουλ ηττήθηκε με 2-0 και απόλεσε τις ελπίδες της για κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ.

Δήλωσαν…

Μπρένταν Ρότζερς (προπονητής Λίβερπουλ): Eίναι αδύνατο να βρω τις λέξεις για να χαρακτηρίσω την καριέρα του Τζέραρντ στην Λίβερπουλ. Θα του είμαι ευγνώμων για την υποστήριξη του όταν έγινα προπονητής του συλλόγου.

Ως παίκτης είναι τεράστιος και μεγάλη η επιρροή του στην ομάδα. Ως ηγέτης και ως παίκτης δεν συγκρίνεται με κανέναν που έχω δουλέψει. Η αφοσίωση και ο επαγγελματισμός του αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση.

Ως παίκτης έβαζε τον σύλλογο και την ομάδα πάνω από τον εαυτό του και αυτή θα είναι η κληρονομιά του στην Λίβερπουλ. Θα μας λείψει ως παίκτης αλλά η προσωπικότητα του θα μας εμπνέει και του ευχόμαστε χαρά και επιτυχία σε οτιδήποτε κάνει από εδώ και πέρα στην ζωή του.

Μέχρι να έρθει η στιγμή της αποχώρησης θα συνεχίσω να δουλεύω μαζί του. Τον Στίβεν Τζέραρντ τον ποδοσφαιριστή και τον Στίβεν Τζέραρντ τον άνθρωπο, έναν από τους καλύτερους που έχουμε δει“.

Εμρέ Τσαν: Έχω μάθει πολλά από τον Τζέραρντ. Ο Στίβεν είναι ο μεγαλύτερος αρχηγός στην ιστορία της Λίβερπουλ. Ελπίζω να τον φθάσω αλλά δεν θα είναι εύκολο αφού είναι τόσο πετυχημένος“.

Ντάνιελ Στάριτζ:Ο Στίβεν θα είναι πάντα ένας θρύλος για την Λίβερπουλ και όλη την Αγγλία. Θα περάσει στην ιστορία ως ένας από τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ο τέλειος ηγέτης και το καλύτερο παράδειγμα για κάθε νέο παίκτη στην Αγγλία“.

Μάριο Μπαλοτέλι:Ο Τζέραρντ είναι στο ίδιο επίπεδο με τον Αντρέα Πίρλο. Τεχνική, αντίληψη και δύναμη. Ο Στίβεν μπορεί να τα κάνει όλα μέσα στο γήπεδο. Ειναι εκπληκτικός παίκτης. Θα είναι δύσκολο για την Λίβερπουλ να βρει παίκτη σαν κι’ αυτόν στο μέλλον“.Λούκας Λέιβα:Όταν λες το όνομα Στίβεν Τζέραρντ αυτόματα σκέφτεσαι την Λίβερπουλ. Είναι σύμβολο για την ομάδα. Δεν έχω αγωνιστεί με παίκτη τόσο ολοκληρωμένο όσο αυτός“.

Τζόρτναν Χέντερσον:Είναι κορυφαίος παίκτης αλλά και εξαιρετικός ως άνθρωπος. Είναι ηγέτης. Θα μπορούσε να ήταν διαφορετικός ως προσωπικότητα αλλά παραμένει ταπεινός”.

Άνταμ Λάλανα: Mεγάλωσα παρακολουθώντας τον. Είναι πραγματικός ηγέτης. Είναι καταπληκτικό να παίζω δίπλα του“.

Γκλεν Τζόνσον:Ο Στίβεν είναι ένας καταπληκτικός παίκτης και είναι τεράστια η προσφορά του στην Λίβερπουλ“.

Μάρτιν Σκρτελ:O Στίβεν ήταν εξαιρετικός“.

Τιερί Ανρί:Για μένα ο Τζέραρντ, είναι η Λίβερπουλ“.

Οι αριθμοί στην Λίβερπουλ

ΣυμμετοχέςΓκολ
Πρέμιερ Λιγκ494116
Κύπελλο Αγγλίας3913
Λιγκ Καπ249
Τσάμπιονς Λιγκ8730
ΟΥΕΦΑ/Γιουρόπα4211
Άλλες διοργανώσεις51
Σύνολο695180

 

 

πηγή: sport24.gr