Η ώρα του Διαμαντάκου (βίντεο)

Μετά τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, τα λεπτά του στο παρκέ βρίσκει και ο Γιώργος Διαμαντάκος, ο οποίος έζησε στο Ρέθυμνο την καλύτερη στιγμή του. Διαβάστε πώς βρέθηκε στο ρόστερ του Παναθηναϊκού και… πόσο έχει τιμήσει τα λόγια του.

Όταν στις 31/12 του 2014, η ΚΑΕ Παναθηναϊκός αποφάσισε να μην επεκτείνει τη συνεργασία της με τον Τζούλιαν Ράιτ, το σχόλιο των καθ’ ύλην αρμοδίων στη σχετική ερώτηση ήταν “μπορεί να παίζει αντ’ αυτού, ο Γιώργος Διαμαντάκος”.

Έλεγαν αλήθεια. Και όπως αποδεικνύεται –με τελευταίο… παραστατικό τα όσα έκανε στην επίσκεψη του Παναθηναϊκού στο Ρέθυμνο-, ενδεχομένως να κάνει και καλύτερα πράγματα από τον Αμερικανό. Δεδομένων των συνθηκών και τηρουμένων των αναλογιών.

Ο ύψους 2.15 σέντερ των “πρασίνων”, γεννήθηκε στη Μαγούλα της Σπάρτης, στις 14 Ιανουαρίου του 1995, ως ο πρωτότοκος της οικογενείας (έχει έναν αδελφό που σήμερα είναι 12 χρόνων). Εδώ, θα μας επιτρέψετε να σας πούμε πως η Μαγούλα πήρε το όνομα της από το λατινικό magus που στα ελληνικά σημαίνει “κάτι μαγικό”. Και τώρα, μπορούμε να προχωρήσουμε.

Η ανάπτυξη του δεν άφησε πολλά περιθώρια απόφασης, ως προς το σπορ που θα επέλεγε, αρχικά για χόμπι. Ο πατέρας του, Δημήτρης ίσως να ήθελε να τον δει να συνεχίζει τη δική του “κληρονομιά”, στο βόλεϊ. Αλλά αυτό δεν κατέστη… δυνατό. Η κοινή συνισταμένη ήταν πως φόρεσε τη φανέλα του ιδίου συλλόγου, με τον επιφανή νομικό της Λακωνίας, πατέρα του: του ΓΣ Σπαρτιακός.

Εκεί δούλεψε -από 9 χρόνων- με τον κόουτς Στέφανο Χίο, ο οποίος αφιέρωσε ώρες προπόνησης με τον μικρό για την εξέλιξη του (αρχικά για να συνηθίσει το σώμα του και μετά… να το εκμεταλλευτεί κατά το δοκούν, για το σπορ) και εκεί (για την ακρίβεια, σε ματς της ομάδας στη Γ’ Εθνική την αγωνιστική περίοδο 2009-10) τον εντόπισε ο Σαράντος Καπετανάκης, φίλος της οικογένειας Γιαννακόπουλου, που κατάγεται από την Σελλασία της Σπάρτης.

 Στις 2 Ιουλίου του 2012 λοιπόν, εκπρόσωποι της “πράσινης” ΚΑΕ, προεξέχοντος του Κώστα Γιαννακόπουλου,ταξίδεψαν για τη Μαγούλα και συναντήθηκαν με ομολόγους τους στον Σπαρτιακό και τους γονείς του Γιώργου, Δημήτρη και Κατερίνα. Αυτό το μίτινγκ ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία του 20χρονου σήμερα, παίκτη, αρχής γενομένης από τη σεζόν 2012-13 και την επίσκεψη όλων στη Σελλασία, όπου ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος επέστρεφε έπειτα από 15 χρόνια.

Στα συμφωνηθέντα, ήταν η μετακόμιση του έφηβου τότε, στην Αθήνα για εντατικές προπονήσεις, με την ΚΑΕ να αναλαμβάνει το κόστος διαμονής, σπουδών, διατροφής και μετακινήσεων και τριετές συμβόλαιο, από το 2013 έως το 2016. Ο νεαρός είχε πιάσει ήδη μια θέση στα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα και για αρχή στην Εθνική U16, που είχε μετάσχει το 2011 στο Eurobasket, ενώ το 2013 ακολούθησε η U18 και το 2014 η U20.

Ας επιστρέψουμε όμως, στη γνωριμία του με τα νέα δεδομένα της ζωής του, καθώς αρχικά μετείχε στις διαδικασίες της εφηβικής ομάδας των “πρασίνων” και εκεί ήταν που έκανε αρχικά, αισθητή την παρουσία του. Η παρέα του θα έπαιρνε το πρωτάθλημα της κατηγορίας, το 2013 (στον τελικό είχε 20π. και 10 ριμπ.). Το 2014 ο ΠΑΟ τερμάτισε στη 2η θέση, με τον Διαμαντάκο να είναι ο πρώτος σκόρερ της ιστορίας (έφτασε τους 114 πόντους ή αν προτιμάτε, είχε 22.8 ανά αγώνα).

Play Button

 Ενόσω ηγείτο των εφήβων, το 2013, έκανε και το ντεμπούτο του στη Basket League, σε ματς εναντίον του Περιστερίου, στις 24/3. Είχε 2 ριμπάουντ και 2 φάουλ.

Πέρυσι, είχε ως καλύτερη στιγμή τα όσα έκανε την ημέρα που ο Παναθηναϊκός υποδέχθηκε τον Απόλλωνα, στο ΟΑΚΑ. Τότε, είχε δηλώσει πως “ήταν κάτι πρωτόγνωρο να με χειροκροτεί ο κόσμος και φυσικά να παίζω δίπλα σε αυτούς τους παίκτες”, ενώ εκδήλωσε το ενδιαφέρον “να μοιάσω στον Μπατίστ. Είναι το πρότυπο μου και μαθαίνω πολλά από εκείνον. Είναι ίσως από τους καλύτερους ψηλούς που έχουν αγωνιστεί στην Ευρώπη“. Και ως γνωστόν, δεν υπήρξαν πολλοί Μπατίστ. Άρα, έβαλε ψηλά τον πήχη.

 Από τις 5/5 και τη συνέντευξη που είχε δώσει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος στο Sport24.gr, γνώριζε πως η μοίρα του θα ήταν στα χέρια του, φέτος. Και σε περίπτωση που είχε ξεχαστεί, ο Σωτήρης Μανωλόπουλος είχε ξεκαθαρίσει στις 7/8 πως “οΧαραλαμπόπουλος και ο Διαμαντάκος είναι ήδη δυο χρόνια στην ομάδα, κάνουν προπονήσεις μαζί μας. Νομίζω ότι είναι αρκετά έτοιμοι. Σιγά σιγά θα βρουν ρόλο“. Σιγά σιγά, όντως τον βρίσκουν αυτόν τον ρόλο.

Η αλήθεια είναι πως δεν αποτέλεσε την εξαίρεση στον κανόνα των προβλημάτων υγείας που είχαν φέτος οι παίκτες του Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Παρ’ όλα αυτά, πλέον μπαίνει στο ρόστερ, όπως μπαίνει και στο παρκέ.

Η προσφορά του, στο Ρέθυμνο ήταν ό,τι καλύτερο έχει προσφέρει μέχρι σήμερα (σε 5 ματς, στα οποία έχει αγωνιστεί σε Ελλάδα και Euroleague): σε 5.43” συμμετοχής, είχε 7π., με 3/6 διπ., 1/2 βολές, 4-2 ριμπ., 1 τάπα και μηδέν λάθη, με τα καλύτερα να είναι μπροστά του -εφόσον είναι ταπεινός και δουλεύει σκληρά, γιατί όπως είχε πει και ο ίδιος το 2012 “πολλοί υποστηρίζουν πως το να είσαι ταλέντο, αποτελεί κατάρα. Εμείς από την πλευρά μας επικεντρωνόμαστε στο να προπονούμαστε καθημερινά σκληρά και “παίρνουμε” εικόνες και εμπειρίες, από τους καλύτερους της Ευρώπης“.

Βέβαια, πάντα άλλο είναι τα λόγια και άλλα οι πράξεις, με τον 20χρονο σήμερα Διαμαντάκο να καλείται να αποδείξει πως διαθέτει ό,τι χρειάζεται για να φτάσει εκεί που μπορεί -βάσει του ταλέντου που διαθέτει και κατά τους Ευρωπαίους τον εντάσσει στους καλύτερους της ηπείρου.

ΠΗΓΗ: sport24.gr