Ολυμπιακός: 90 χρόνια ένδοξης ιστορίας

0
164

Ενενήντα χρόνια ζωής συμπληρώνει σήμερα ο Ολυμπιακός. Το www.sport-fm.gr ανατρέχει στις μεγάλες επιτυχίες της ιστορίας του «έφηβου» με τους τίτλους που θα ζήλευαν πολλοί.

Η 10η Μαρτίου ήταν, είναι και θα είναι ημέρα γιορτής για τα εκατομμύρια των φίλων του Ολυμπιακού, αφού σαν σήμερα πριν από 89 χρόνια δημιουργήθηκε η… διχρωμία που έμελε να σημαδέψει μια για πάντα τη ζωή τους: άσπρο και κόκκινο.

inner

Ο Ολυμπιακός «γεννήθηκε» από τη συγχώνευση δύο πειραϊκών σωματείων, του Αθλητικού και Ποδοσφαιρικού Συλλόγου Πειραιώς και του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιώς, με «νονούς» τον πρώτο του αντιπρόεδρο, Νίκο Καμπέρο και τον πρώτο πρόεδρο, Μιχάλη Μανούσκο, που επέλεξαν το όνομα αυτό για να πρεσβεύει μία για πάντα ο σύλλογος το ολυμπιακό ιδεώδες. Για τον ίδιο λόγο ο δαφνοστεφανωμένος έφηβος επιλέχθηκε ως έμβλημα, με χρώματα το κόκκινο του πάθους και της νίκης και το λευκό της αγνότητας και του δίκαιου ανταγωνισμού.

inner

Ιδρυτικά μέλη ήταν οι: Βασίλης Ανδριανόπουλος, Γιάννης Ανδριανόπουλος, Γιώργος Ανδριανόπουλος, Ντίνος Ανδριανόπουλος, Δημήτρης Ανδρόνικος, Νίκος Ανδρόνικος, Δημήτρης Αυδής, Νίκος Βλάσσης, Στέφανος Εμμανουήλ, Νίκος Ζαχαρίας, Θανάσης Καλλίτσης, Νίκος Καλούδης, Ντίνος Καλούδης, Νότης Καμπέρος, Κώστας Κλειδουχάκης, Όθων Κόκκινος, Τριαντάφυλλος Κρέμος, Παναγιώτης Κωστάλας, Παναγιώτης Λαγουμιτζής, Ανδρέας Λουκάκης, Σπύρος Λουκάκης, Γιάννης Λουλουδάκης, Βαγγέλης Μαγκόπουλος, Μιχάλης Μανούσκος, Σταύρος Μαραγκουδάκης, Γρηγόρης Ντούφας, Θόδωρος Ορλώφ, Φώτης Πρωτοψάλτης, Γιάννης Συμιγδαλάς, Νίκος Συμιγδαλάς, Χρήστος Τζουμερικιώτης, Βρασίδας Τρουποσκιάδης και Σπύρος Ψαλλιδάς.

Το ποδοσφαιρικό τμήμα ιδρύθηκε πρώτο, ενώ ακολούθησαν το 1926 το βόλεϊ, το 1931 το μπάσκετ, το πόλο, η κολύμβηση, ο στίβος, η πάλη, η πυγμαχία και η ιστορία πήρε το δρόμο της δημιουργώντας αυτό που οι φίλοι της ομάδας αποκαλούν θρύλο. Ο Ολυμπιακός δέκα χρόνια πριν κλείσει τα 100 από την ίδρυσή του μπορεί να καυχιέται πως είναι από τους πιο πετυχημένους συλλόγους παγκοσμίως, με τεράστιες επιτυχίες, εγχώριες και διεθνείς, σε όλα του τα τμήματα, που θα ζήλευαν μεγάλα κλαμπ του εξωτερικού με περισσότερη «ζωή». Μάλιστα είναι ο μοναδικός σύλλογος με δέκα διεθνείς τίτλους και επτά τρόπαια σε μεγάλες διοργανώσεις του μπάσκετ, του βόλεϊ και του πόλο.

inner

Η ομάδα μετρά 71 τίτλους στο ποδόσφαιρο, 41 πρωταθλήματα, 26 Κύπελλα, 3 Σούπερ Καπ και 1 Βαλκανικό Κύπελλο. Στο μπάσκετ οι κούπες είναι 23, 10 πρωταθλήματα, 9 Κύπελλα, 3 Ευρωλίγκες και 1 Διηπειρωτικό, 53 στο βόλεϊ με 47 για τους Άνδρες (27 πρωταθλήματα, 14 Κύπελλα, 2 Σούπερ Καπ, 2 Λιγκ Καπ και 2 Κυπελλούχων) και 6 για τις Γυναίκες (2 πρωταθλήματα και 4 Κύπελλα), 54 στο πόλο με 48 για τους Άνδρες (28 πρωταθλήματα, 16 Κύπελλα, 2 Σούπερ Καπ, 1 Κύπελλο Πρωταθλητριών και 1 Σούπερ Καπ Ευρώπης) και 6 για τις Γυναίκες (5 πρωταθλήματα, 1 Κυπελλούχων), ενώ το εντυπωσιακό παλμαρέ της ομάδας συμπληρώνουν 60 τίτλοι στην κολύμβηση, 28 στο στίβο, 46 στο πινγκ-πονγκ, αλλά και διακρίσεις σε ιστιοπλοΐα, πάλη, πυγμαχία, καταδύσεις και ενόργανη γυμναστική.

inner

Η συμπλήρωση 90 ετών βρίσκει τον Ολυμπιακό σε μία καλή της ιστορίας του. Με την ομάδα ποδοσφαίρου να διεκδικεί με σημαντικές πιθανότητες το νταμπλ, την ομάδα μπάσκετ να προελαύνει στο Top 16 και παρότι έχει χάσει το Κύπελλο διατηρείται στην πρώτη θέση της Α1, με τις ομάδες βόλεϊ και πόλο Ανδρών και Γυναικών πρωταγωνίστριες και με δεκάδες αθλητές στα υπόλοιπα τμήματα να διαπρέπουν στις εγχώριες, αλλά και διεθνείς διοργανώσεις.

inner

Πού να φτάσει και τα 100…

ΠΗΓΗ: sport-fm.gr