1oς Διεθνής Μαραθώνιος Αρχαίας Ολυμπίας. Αφιερωμένος στο Χαρίλαο Βασιλάκο

Στις 29 Μαρτίου στην Ηλεία ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα που έχει γίνει στην περιοχή μας με την συμμετοχή μαραθωνοδρόμων από όλον τον κόσμο

Η διοργάνωση του 1ου διεθνούς Μαραθώνιου Αρχαίας Ολυμπίας, ένας αγώνας με αφετηρία την Ήλιδα και τερματισμό την Ολυμπία, είναι πλέον γεγονός και μάλιστα πολύ σημαντικό για την περιοχή μας, αφού η ημερομηνία διοργάνωσής του έκλεισε για τις 29 Μαρτίου. Το θέμα αυτό της διοργάνωσης του Μαραθωνίου, είχε μπει στο τραπέζι της συζήτησης από τον Οκτώβρη του 2012, όταν επισκέφθηκαν τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργο Γεωργιόπουλο και εν συνεχεία τον δήμαρχο Ολυμπίας Θύμιο Κοτζιά, ο Χαρίλαος Βασιλάκος, εγγονός του 2ου Μαραθωνοδρόμου των Ολυμπιακών Αγώνων του 1986 Χαρίλαου Βασιλάκου, η Ελένη Μπερτσάτου, Πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Αθηνών, ο Νίκος Πολλιάς, μαραθωνοδρόμος με Πανελλήνιο Ρεκόρ στην ιστορική διαδρομή, Εκδότης του Περιοδικού Runner Μαραθωνίων  –  All about running, ο  Παναγιώτης Παυλόπουλος παλιός πρωταθλητής στα 800μ + 1500μ και ο πρόεδρος της Τ.Κ. Αρχ. Ολυμπίας Χάρης Σπηλιόπουλος. Τότε μπήκε στο τραπέζι η ιδέα και καλλιεργήθηκε στην συνέχεια με διάφορες επαφές με ανθρώπους του αθλητισμού και του, με φορείς και ιδρύματα  όπως η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων, η  Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία, το ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και τελικώς υλοποιείται.

Ο Μαραθώνιος Ολυμπίας, ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα που θα πραγματοποιηθεί στο νομό μας και θα προσελκύσει τα φώτα της δημοσιότητας, διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας. Φιλοδοξεί δε, να αναδείξει τις αρχές του Ολυμπισμού και τα ιδεώδη του Μαραθωνίου, προσφέροντας στους δρομείς όλου του κόσμου τη δυνατότητα να τρέξουν στη διαδρομή από την Αρχαία Ήλιδα στην Αρχαία Ολυμπία, την οποία ακολουθούσαν οι αθλητές πριν τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες! Η Αρχαία Ολυμπία, η κοιτίδα του Ολυμπιακού Πνεύματος, προσελκύει κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες φίλους του αθλητισμού που την επισκέπτονται για να νιώσουν από κοντά τη μοναδική ατμόσφαιρα του χώρου που φιλοξενούσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αρχαιότητα. Τότε που οι αθλητές ξεκινούσαν λίγες ημέρες πριν από Αρχαία Ήλιδα για να καταλήξουν στην Αρχαία Ολυμπία, τον τόπο τέλεσης των Αγώνων. Το σκεπτικό της διοργάνωσης ήταν ότι ο Μαραθώνιος, το αγώνισμα που συνδέει τη σύγχρονη εποχή με την ιστορία, αναδεικνύοντας το ανθρώπινο μεγαλείο και τη δύναμη της θέλησης, συναντά το Ολυμπιακό Πνεύμα στον τόπο που γεννήθηκε, εκεί που θεμελιώθηκαν οι αξίες που διέπουν το αθλητικό ιδεώδες.

Συμμετοχές από όλον τον κόσμο

Στόχος της διοργάνωσης είναι να δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους κατοίκους της Ηλείας, να συμμετάσχουν τόσο τρέχοντας όσο και υποστηρίζοντας εθελοντικά στους διάφορους τομείς της διοργάνωσης. Έτσι το αγωνιστικό πρόγραμμα, που ξεκινά το Σάββατο 28 Μαρτίου με την τελετή έναρξης στην Αρχαία Ήλιδα, περιλαμβάνει έναν Αγώνα δρόμου 12 χλμ. και ποδηλατοπορεία στην ίδια διαδρομή και συνεχίζεται την Κυριακή 29 Μαρτίου με 5 αγώνες. Τον Μαραθώνιο με εκκίνηση από την Ήλιδα (Αμαλιάδα) και τερματισμό στην Αρχαία Ολυμπία, τον Ημιμαραθώνιο με αφετηρία τον Πύργο και τερματισμό επίσης στην Αρχαία Ολυμπία και τρεις μικρότερους αγώνες για όλους, έναν σε κάθε πόλη αποστάσεων 2 χλμ. σε Αμαλιάδα και Αρχαία Ολυμπία και 5 χλμ. στον Πύργο.

Αφιερωμένος στον Χαρίλαο Βασιλάκο

Η διοργάνωση είναι αφιερωμένη στον Χαρίλαο Βασιλάκο, τον πρώτο δρομέα στην ιστορία που τερμάτισε σε μαραθώνιο δρόμο και ήταν 2ος στου πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το μετάλλιο του Βασιλάκου, φιλοξενείται στο Ολυμπιακό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Η περίοδος των εγγραφών θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες οπότε και θα ανακοινωθούν περισσότερες πληροφορίες για τη διαδρομή και τους αγώνες του προγράμματος, ενώ επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν και από τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργο Γεωργιόπουλο.
Ελένη Παπαδοπούλου

Πηγή: εφημερίδα Πρωινή