Γ’ Εθνική: Γκαγκάτσης «Υποχρεωτικοί οι αγώνες κατάταξης δευτεραθλητών!»

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ μίλησε για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τους αγώνες κατάταξης στη Γ’ Εθνική και ξεκαθάρισε πως ο αριθμός των ομάδων της επόμενης Football League δεν μπορεί να αλλάξει.

Αναλυτικά, όσα είπε ο Βασίλης Γκαγκάτσης στον Arena…

Για το αν πρέπει να γίνουν μπαράζ μεταξύ των δευτεραθλητών της Γ’ Εθνική για την άνοδό τους στη Φούτμπολ Λιγκ: «Είναι υποχρεωτική η εφαρμογή της διαδικασίας του άρθρου 4, αλλά πριν από αυτό υπάρχει το άρθρο 20 του ΚΑΠ που λέει πως όταν δεν είναι ενιαία η κατάταξη των ομάδων, θα πρέπει η ενιαία αρχή να κάνει αγώνες κατάταξης για να καθοριστούν οι θέσεις στη βαθμολογία. Υπάρχουν επίσημες δηλώσεις από τον ΟΦΗ και την Νίκη Βόλου που λένε πως δεν θα παίξουν στη Β’ Εθνική. Αρά το μόνο σίγουρο είναι πως υπάρχουν θέσεις. Το πόσες δεν είναι σίγουρο αλλά εφόσον υπάρχουν επίσημες δηλώσεις, θα έπρεπε η ΕΠΟ να κάνει τους αγώνες κατάταξης των δευτεραθλητριών της Γ’ Εθνικής. Σύμφωνα με το Άρθρο 4 είναι υποχρεωτικός ο αριθμός των 20 ομάδων και η ΕΠΟ θα έπρεπε χωρίς να περιμένει την επικύρωση της βαθμολογίας να κάνει τους αγώνες κατάταξης ώστε όταν προκύψουν τα κενά και να πάρουν θέση οι ομάδες. Δεν νομίζω πως πρέπει να περιμένει η ΕΠΟ και η Φούτμπολ Λιγκ τις δηλώσεις εφόσον υπάρχουν επίσημες θέσεις. Το 2013 είχε γίνει το ίδιο με τον Πανηλειακό και τον Βατανιακό και κίνησα τις διαδικασίες για τις ομάδες, κάναμε την αίτηση στη Φούτμπολ Λιγκ, την απέρριψαν αλλά μετά πήγαμε στην επιτροπή εφέσεων. Με παρέμβαση δικαιώθηκαν και η Ζάκυνθος με την Γλυφάδα. Διάβασα τις δηλώσεις κάποιου πως δεν προβλέπεται από την προκήρυξη αυτό. Δεν θα μπορούσε όμως να προβλέπεται αυτό. Η προκήρυξη περιγράφει τους όρους διεξαγωγής αλλά δεν θα μπορούσε να προβλέψει πως δεν θα είναι δυνατή η συμπλήρωση των 20 ομάδων. Στις διατάξεις του ΚΑΠ είναι σαφές».

Για το αν μπορεί να αλλάξει ο αριθμός των ομάδων της Φούτμπολ Λιγκ: «Όχι, δεν μπορεί να αλλάξει αυτό. Σύμφωνα με τον ΚΑΠ στο άρθρο 7 και στο άρθρο 27 η οποιαδήποτε αυξομείωση πρέπει να προβλέπεται ρητά από την προκήρυξη. Η προκήρυξη προβλέπει 20 ομάδες. Δεν είναι δυνατή η αλλαγή της προκήρυξης εφόσον λήξει το πρωτάθλημα. Η παραβίαση των κανονισμών θα είναι κάτι που θα πρέπει να προσέχει η ΕΠΟ. Η ΕΠΟ θα πρέπει και μόνη της να εφαρμόζει τους νόμους και αν δεν τηρήσει το άρθρο 4 θα μιλάμε για μια ξεκάθαρη παράβαση που θα δώσει στον οποιοδήποτε τρίτο την δυνατότητα να προσβάλει την διοίκηση. Είναι υποχρεωτική διεξαγωγή των αγώνων μπαράζ. Ο Άρης και οι υπόλοιπες ομάδες δεν ζητάνε χάρη, αλλά την εφαρμογή του κανονισμού με τα σημερινά ρόστερ. Η ΕΠΟ από μόνη της θα έπρεπε να το κάνει αυτό».

Για το τι μπορούν να κάνουν οι ομάδες αν κωλυσιεργήσει η ΕΠΟ: «Οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβούλιο της ΕΠΟ δεν προσβάλλονται. Εγώ πιστεύω πως οι ομάδες έπρεπε να ξεκινήσουν από την Φούτμπολ Λιγκ. Η Φούτμπολ Λιγκ έχει τα κενά και αυτή θα πρέπει να ζητήσει πίνακα. Οι τέσσερις ομάδες πρέπει να πάνε στην Φούτμπολ Λιγκ».

Για το αν μπορεί να παραμείνει στην Φούτμπολ Λιγκ ομάδα που υποβιβάστηκε: «Αυτό δεν υπάρχει. Ομάδα η οποία υποβιβάστηκε για κανέναν λόγο δεν μπορεί να μείνει στην κατηγορία. Οι τρεις που έπεσαν κατηγορία δεν σώζονται. Οι διατάξεις είναι ξεκάθαρες. Τα τελευταία χρόνια έχουμε μια αυξομείωση των ομάδων και ο κόσμος έχει μπερδευτεί. Οκτώ χρόνια που ήμουν στην ΕΠΟ οι προκηρύξεις δεν άλλαξαν ποτέ. Δεν γίνεται κάθε δύο χρόνια να αλλάζει ο σχεδιασμός. Ας κάνουμε ένα πλάνο πενταετίας και μετά να διορθώσουμε τα τρωτά σημεία. Δεν γίνεται συνέχεια να αλλάζει ο αριθμός των ομάδων και δεν είναι κατάσταση αυτή».

Για το αν πιστεύει πως θα γίνουν οι αγώνες μπαράζ των δευτεραθλητών της Γ’ Εθνικής: «Όποιος δεν το καταλαβαίνει, δεν θέλει να το καταλάβει. Αυτή η διάταξη είναι υποχρεωτική. Έπρεπε να γίνουν οι κινήσεις χωρίς να το έχει ζητήσει κανείς. Υπάρχουν δηλώσεις και θα έπρεπε να γίνει η κλήρωση και να ξεκινήσουν οι αγώνες κατάταξης. Η Επιτροπή Πρωταθλήματος της Γ’ εθνικής θα έπρεπε ήδη να είχε μιλήσει στην Φούτμπολ Λιγκ».

ΠΗΓΗ: mikriliga.com