Καρυάτιδες: Συζήτηση με τον Δημήτρη Χριστάκο για την ομάδα, την ακαδημία, την αποχώρησή του

Βρήκαμε τον Δημήτρη Χριστάκο και κάναμε μια συζήτηση για την γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου και την ακαδημία.

 

Η πρωτη ερωτηση είναι της επικαιροτητας. Είναι αληθεια ότι δεν βρισκεσαι πια στο τιμονι των Καρυατιδων;

Ναι, είναι αληθεια. Αποχωρησα πριν 10 μερες περιπου.

 

Ο λογος;

Δυσκολο να το εκφρασω ολο αυτό. Κυριως πιο δυσκολο ηταν να αποχωριστω την ομαδα-παρεα-οικογενεια που ειχαμε φτιαξει.

Με πολύ ορεξη και μερακι εφτιαξα ένα «τερας» (γελια). Ξεκινησα μια ομαδα της οποιας η αξια ξεπερασε κατά πολύ τις προσδοκιες μου. Αν μπορουσα να φανταστω το αγωνιστικο κομματι, δεν μπορουσα με τιποτα να φανταστω την αξια της ομαδας από τη μεσα πλευρα. Ποσο σημαντικη θα ηταν για τα μελη της.

Το αγωνιστικο κομματι και η επιτυχια της ομαδας μεσα στο γηπεδο ηταν μεσα στο πλανο που ειχε σχεδιαστει πριν 2 χρονια. Ειμαι παρα πολύ ικανοποιημενος γιατι πιασαμε ταβανι στην εξελιξη της ομαδας. Αποκτησαμε το σεβασμο ολων, μιλανε για τις Καρυατιδες ολοι στην πολη. Να σου θυμησω πως ξεκινησαμε με μια εφταρα ηττα μεσα στο γηπεδο μας, τα κεφαλια κατω και το χειροτερο απ όλα, μια πολη ξενερωμενη και δυσπιστη πια. Ολους αυτους καταφεραμε μεσα από τη δουλεια μας να τους κερδισουμε και να τους φερουμε στο γηπεδο. Με σταματουν στο δρομο να μου μιλησουν για τη ομαδα. Ειδικα μετα το πεναλτι με πασα γιναμε θεμα παντου.

Για να σου απαντησω την ερωτηση, καποια στιγμη καταλαβα πως ουτε και εγω που το εφτιαξα ολο αυτό μπορω να το συντηρησω αν δεν δωσω τα παντα γι αυτή την ομαδα. Η μεγαλυτερη ανοδος και οι απαιτησεις των Καρυατιδων επεσαν σε μια δυσκολη στιγμη της ζωης μου, και με λιγα λογια αποφασισα ότι δεν μπορω να ανταποκριθω σε αυτό που ειχαμε βαλει ολοι μαζι σαν στοχο. Οι Καρυατιδες εχουν φτασει τοσο ψηλα που οι απαιτησεις εχουν ανεβει κατακορυφα. Ηταν παρα πολύ δυσκολο για μενα, αλλα θα ηταν κριμα για ολη αυτή την προσπαθεια που καναμε 2 χρονια τωρα.

 

Θα επανελθω σε αυτά που ειπες, θελω να μου πεις για το στοχο που ανεφερες.

Στοχος μας είναι η ανοδος στη Β’ Εθνικη. Ειμαστε ηδη στο χαρτη της πολης, θελουμε να μπουμε στον ποδοσφαιρικο χαρτη της Ελλαδας και να στοχευουμε ακομα ψηλοτερα.

Θελω να σου πω πως αυτό το στοχο τον αποφασισαμε ολοι μαζι. Όταν λεω ολοι μαζι εννοω εγω με τις παικτριες. Για να καταλαβεις τι πως δουλευει αυτή η ομαδα, αρκει να σου πω ότι εγω δεν συμφωνησα με την ανοδο σαν αυτοσκοπο. Προτιμουσα ηρεμη μεταβαση σε πολύ καλη ομαδα μεσα σε μια διετια και μετα η ανοδος. Πιο πολύ με στενοχωρουσε ότι ο στοχος της ανοδου κοβει το δρομο στα κοριτσια που δεν είναι ακομα σε επιπεδο 11αδας. Θα ειχαν πολύ λιγοτερες ευκαιριες. Τους το εξηγησα αυτό, δεν ηθελα να το μετανιωσουν αργοτερα. Σεβαστηκα την αποφαση, το κουβεντιασαμε, και καταληξαμε στον κοινο στοχο. Το σημαντικο και η παρακαταθηκη που αφηνω σε αυτή την ομαδα είναι η ελευθερια και η δημοκρατια.

 

Πως γινεται μια ομαδα δημοκρατικη;

Όταν συζηταει. Θεματα και προβληματα. Στοχους και το μελλον. Το ονομα της ομαδας, αποφασιστηκε από τις παικτριες. Είναι αστειο αλλα παλι δεν συμφωνουσα. Αποδειχθηκε ότι τα κοριτσια ειχαν δικιο. Το ονομα «Καρυατιδες» είναι πολύ μεγαλη επιτυχια. Το χρωμα, το λογοτυπο… όλα αποφασιστηκαν από την ομαδα.

Όταν κερδισαμε με σκορ 1-4 στον Ολυμπιακο Αργους, καναμε συζητηση μεσα στα αποδυτηρια για τον τροπο παιχνιδιου και την αναπτυξη της ομαδας. Τι δεν πηγε καλα και δεν καταφεραμε να δημιουργησουμε πολλες ευκαιριες. Ακουσα αποριες και εξηγησα στα κοριτσια τα λαθη και τον τροπο που πρεπει να τα διορθωσουμε.

Ετσι δουλευουν οι Καρυατιδες, με συζητηση. Εγω αποφασιζα, ειχα την ευθυνη αλλα ειχα την πορτα μου παντα ανοιχτη.

 

Θελεις να μου πεις ότι δεν υπηρχαν προβληματα;

Το αντιθετο, μιλαμε για μια γυναικεια ομαδα (γελια), το σημαντικο είναι ότι λυνονταν αυτά. Ετσι λυνονταν απλα γιατι εχουμε ολοι πολύ καλη διαθεση. Δεν θα εκανα θεμα και παρατηρηση σε ένα κοριτσι στην εφηβεια επειδη δεν είναι συγκεντρωμενη 100% στην ασκηση της προπονησης. Καταφερνα όμως να τη «φερω» στο γηπεδο το μυαλο της με τροπο, χωρις φωνες. Σου δινω ένα παραδειγμα για να καταλαβεις. Μιλουσαμε συνεχως, μεσα και εξω από το γηπεδο. Λογικο είναι, αυτά τα κοριτσια τα ξερω από την πρωτη τους προπονηση.

Βλεπω μια παικτρια αγχωμενη στο ντεμπουτο της σε αγωνα. Τρεμει και φοβαται αν θα τα καταφερει. Αν καταλαβει πως το ότι είναι μεσα στο γηπεδο και παιζει, εχει την ευκαιρια να βοηθησει την ομαδα αντι να καθεται στον παγκο και να αγχωνεται για τις άλλες, τοτε θα συγκεντρωθει το μυαλο της. Αν καταλαβει ότι είναι παιχνιδι και διασκεδαση, θα αποδωσει το μεγιστο. Όταν τους εξηγω και βλεπω το χαμογελο τους, ειμαι ικανοποιημενος. Πολλες φορες τις μαλωσα στα αποδυτηρια επειδη δεν βλεπω να το διασκεδαζουν, να το χαιρονται.

 

Τωρα φτασαμε στο πιο σημαντικο παιχνιδι.

Ετσι είναι. Πρωτα απ όλα να μην ξεχναμε τα υπολοιπα παιχνιδια. Περυσι ειχαν στοχο την ανοδο Αρης και Φειδωνας. Εμεις φεραμε ισοπαλια με Φειδωνα 1-1 και τους βγαλαμε εκτος στοχων πριν το μεταξυ τους  παιχνιδι. Αυτό το εχω τονισει στα κοριτσια, να μην παθουμε αυτό που καναμε εμεις στο Φειδωνα.

Αν πανε όλα φυσιολογικα παντως η αληθεια είναι πως το πρωταθλημα είναι 2 αγωνες, 2 ντερμπι.

 

Είναι ετοιμη η ομαδα;

Η ομαδα είναι πανετοιμη. Εχει 20 και πλεον παικτριες ικανοτατες να παιξουν στην 11αδα. Δεν εχει ατυχιες, τραυματισμους κλπ – εκτος από την Μελινα Βελισαρη, την οποια δεν ειχαμε από την αρχη της σεζον. Είναι πληρης, προπονημενη και με πολύ καλη ψυχολογια. Μην ξεχναμε ότι είναι η βαση της σχολικης ομαδας που αναδειχθηκαν τριτες στο Πανελληνιο πρωταθλημα. Τα κοριτσια είναι προετοιμασμενα, εχουν μαθει η κάθε μια να παιζει μια συγκεκριμενη θεση, εχουν εξειδικευθει για να μπορουν να αποδωσουν το μεγιστο της αποδοσης τους. Την Κυριακη περιμενω νικη για να το γιορτασουμε ολοι μαζι.

 

Σας το ευχομαι, από ότι εχω παρακολουθησει, αλλα και ακουω στην πολη, οι απαιτησεις είναι αυξημενες. Πες μου 2 λογια για την Ακαδημια.

Οι μικρες Καρυατιδες… Ξερεις ποσο ομορφο είναι να μπορεις να δεις την προοδο σε αυτό που κανεις; Σκεφτομαι μερικες φορες τις Καρυατιδες πως ξεκινησαν, την πρωτη 11αδα, τις πρωτες προπονησεις και νιωθω πολύ περηφανος για το σημερινο αποτελεσμα. Το ιδιο θελω να νιωσω για την Ακαδημια. Ηδη ένα κοριτσι, την Αναστασια Λιναρδακη την εχω προωθησει στη μεγαλη ομαδα.

Αυτή τη στιγμη βρισκομαστε στο σταδιο που εχουμε ξεφυγει από τα γενικα, ξερεις πασα, υποδοχη, οδηγημα μπαλας… μαθαινουμε κινησεις, ντριμπλες, ξεμαρκαρισμα, προσφορα και τα κοριτσια είναι ενθουσιασμενα. Στις πρωτες προπονησεις ετρεχαν ολες μαζι, ένα κουβαρι κοριτσιων. Με πολύ υπομονη εγιναν θεσεις, συστημα και τακτικη.

Μου αρεσει ολο αυτό, είναι η δημιουργια από το μηδεν. Το ειχα κανει και πιο παλια με την Ποδοσφαιρικη Ακαδημια Σπαρτης, με αγορια δημοτικου. Με παρα πολύ δουλεια και υπομονη καταφεραμε να γινουμε πρωταθλητες και να πετυχουμε το βασικοτερο στοχο που ηταν τα περισσοτερα παιδια να παιξουν ποδοσφαιρο σε μεγαλυτερες ομαδες. Τωρα τα καμαρωνω σε μεγαλες ομαδες, αλλα κυριως καμαρωνω το ηθος τους. Θα σου στειλω link με την πρωτη ευκαιρια να βαλεις στο site σου.

Η ομαδα συνεχισε με «ανδρικο» τμημα δινοντας την ευκαιρια στα μικρα παιδια να παιξουν, και να μην περιμενουν όπως ετσι συνηθιζοταν εκεινα τα χρονια.

 

Πως μπορει ένα κοριτσι να δοκιμασει το ποδοσφαιρο;

Μπορει να μας βρει στο 5χ5 κοντα στο κολυμβητηριο Σπαρτης κάθε Δευτερα και Τεταρτη 4 με 6 το απογευμα.

Στο facebook η σελιδα της Ακαδημιας είναι: https://www.facebook.com/academy.karyatides