Συζήτηση για τα έργα ανάπλασης του Δημοτικού Σταδίου Σπάρτης στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης (βίντεο)

0
98

Την Πέμπτη 5 Μαϊου έγινε τακτική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης στην αίθουσα συνεδριάσεων στο Δημαρχιακό Μέγαρο Κεντρική Πλατεία της Σπάρτης με πρώτο θέμα:

Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με τις εργασίες που απαιτούνται να γίνουν ώστε να αδειοδοτηθεί το δημοτικό στάδιο της Δημοτικής Κοινότητας Σπαρτιατών για τη διεξαγωγή αγώνων football leage (αίτημα εκπροσώπου συνδυασμού Ενωμένοι Πολίτες Δήμου Σπάρτης).

Το θέμα έφερε στην συνεδρίαση ο συνδυασμός Ενωμένοι Πολίτες Δήμου Σπάρτης.

Μια δίωρη συζήτηση η οποία δεν είχε ουσιαστική απόφαση αλλά κατέληξε στο να γίνουν οι μελέτες από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων για τα έργα ανάπλασης όχι μόνο στο Δημοτικό Στάδιο Σπάρτης αλλά και σε άλλα γήπεδα του Δήμου μεταξύ των οποίων και το Δημοτικό Στάδιο Φάριδος – Ν. Παπαδάκος και να παραδοθούν στην Α.Ε. Σπάρτης. Να γίνει συνάντηση με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και το επιτελείο του και να αναλυθούν όλες οι περιπτώσεις βρίσκοντας την καλύτερη λύση για όλους. Ο Δήμος δεν μπορεί να διαθέσει το σύνολο του ποσού που απαιτείται για τα εν λόγω έργα και ζητά από τον επενδυτή και την περιφέρεια να βοηθήσει.

Αφού ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Σταύρος Αργειτάκος άνοιξε την συζήτηση για την ανάγκη άμεσης λύσης για το γηπεδικό θέμα της ομάδας στη συνέχεια πήρε το λόγο ο  ο Δήμαρχος Σπάρτης Ευάγγελος Βαλιώτης που επεσήμανε την πρόθεση του Δήμου η ομάδα να αγωνιστεί την περίοδο 2016-17 σε γήπεδο του Δήμου Σπάρτης. Μια τοποθέτηση που υποστηρίχθηκε από το σύνολο των ομιλητών.  Όλοι υποστήριξαν την ανάγκη παραμονής της ομάδας εντός του Δήμου Σπάρτης αλλά την δυσκολία αυτό να γίνει στο Δημοτικό Στάδιο Σπάρτης.  Το Δημοτικό Στάδιο Σπάρτης θα μπορούσε να φιλοξενήσει αγώνες για την Football League μετά τον Δεκέμβριο του 2016 αφού απαιτείται ένα εξάμηνο για να ολοκληρωθούν οι εργασίες, οι μελέτες και όλες οι νόμιμες ενέργειες που απαιτεί το Δημόσιο. Και υπό προϋποθέσεις, πρώτον να μην παρουσιαστεί εμπόδιο στην εξέλιξη των έργων και να βρεθούν τα περίπου 400 χιλιάρικα που απαιτούνται σύμφωνα με τον Διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου κ. Βαρζακάκο και τα οποία δεν μπορεί να διαθέσει ο Δήμος Σπάρτης.  Τα λόγια του Δημάρχου ήταν Έχουμε χρήματα από την ΣΑΤΑ περι τα 550.000 ευρώ για τα έργα της χρονιάς και αν πάνε στο γήπεδο δεν θα υπάρχουν άλλα για τα έργα μας.

Μια εύλογη απορία που προκύπτει σε αυτό το σημείο είναι πως εύχονται όλες οι πλευρές να παραμείνει η ομάδα σε γήπεδο του Δήμου Σπάρτης όταν δηλώνουν ότι είναι δύσκολο να λάβει αυτό χώρα στο μεγαλύτερο και πληρέστερο γήπεδο που διαθέτει αυτή την στιγμή ο Δήμος, που είναι το Δημοτικό Στάδιο Σπάρτης. Κατανοώντας ότι είναι δύσκολο να γίνουν τα έργα ανάπλασης που απαιτούνται στο Δημοτικό Στάδιο Σπάρτης τα οποία είναι σαφώς λιγότερα και απαιτούν λιγότερα έξοδα, πως συζητείται η λύση άλλων γηπέδων – Δημοτικό Στάδιο Φάριδος, το Αθλητικό Ενωσιακό Κέντρο στον Άγιο Ιωάννη και άλλα – που απαιτούν σαφώς περισσότερες εργασίες και μεγαλύτερο προϋπολογισμό και συνεπώς είναι πολύ πιο δύσκολη και χρονοβόρα η ολοκλήρωση των έργων που απαιτούνται!

Τον λόγο πήρε και ο πρόεδρος της ομάδας Γιάννης Βουζιώτης ο οποίος σημείωσε την ανεκτίμητη συνεισφορά του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στην ομάδα και στον τόπο μας. Πρόσθεσε ότι θέλει την τελική πρόταση του Δήμου προς την ομάδα.

Επίσης αξιοσημείωτη είναι η ευαισθησία που έδειξαν πολλοί ομιλητές για τα άλλα αθλήματα – beach volley, αθλήματα στίβου – που φιλοξενούνται στο Δημοτικό Στάδιο Σπάρτης και η υποχρέωση να παραμείνουν εκεί σε κάθε περίπτωση. Θέση που είναι απόλυτα σωστή και συμφωνούν όλοι. Ελπιδοφόρα η αναγνώριση στα λόγια όλων των αθλημάτων, ομαδικών και ατομικών το σημαντικό όμως είναι μεταφραστεί σε αθλητικά έργα που έχει ανάγκη ο Νομός Λακωνίας και ενέργειες για αθλήματα που προσφέρουν καθημερινά πολύ μεγάλες επιτυχίες σε πανελλήνιο και παγκόσμιο επίπεδο στο τόπο μας. Η ποδηλασία, οι πολεμικές τέχνες, η πετοσφαίριση, ο στίβος, το ποδόσφαιρο άμμου και άλλα αθλήματα έχουν διατυμπανίσει την Λακωνία, την Σπάρτη, το Γύθειο, τους Μολάους, την Μονεμβάσια, την Σκάλα, το Βλαχιώτη και όλες τις περιοχές του Νομού μέσα από τις επιτυχίες των αθλητών και των ομάδων.

Πάντως η συζήτηση παρά το γεγονός ότι είχε ως κυρίως θέμα το Δημοτικό Στάδιο Σπάρτης και συγκεκριμένα τα έργα ανάπλασης που απαιτούνται να γίνουν σε αυτό, ξέφυγε σε αρκετά σημεία.  Παρότι η μελέτη δεν είναι έτοιμη θα μπορούσαν να αναλυθούν το κόστος ανά έργο, τεχνικές λεπτομέρειες, προτάσεις και λύσεις που μπορούν να βρεθούν για την πιο γρήγορη και οικονομικότερη ανάπλαση του Δημοτικού Σταδίου Σπάρτης. Έγινε αναφορά στην αρχή της συζήτησης για τα έργα τα οποία απαιτούνται για να μπορέσει η ομάδα να αγωνίζεται στην φυσική της έδρα με λυόμενες κατασκευές και κινητούς πυλώνες. Έργα τα οποία θα πρέπει να πάρουν τις σχετικές άδειες και η υλοποίηση των οποίων σύμφωνα με τις διαδικασίες του Δημοσίου απαιτεί ένα χρονικό διάστημα ενός εξαμήνου δεν υπήρχε κάποια άλλη ουσιαστική αναφορά στο κυρίαρχο θέμα.

Το παρών στην συνάντηση έδωσαν φίλαθλοι της ομάδας των οποίων η αγωνία ήταν έκδηλη αφού διακαής επιθυμία τους είναι η ομάδα να συνεχίζεται να αγωνίζεται στην φυσική της έδρα. Κόσμος που ελπίζει ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά και θα βρεθεί λύση μέχρι την έναρξη του Πρωταθλήματος της Φούτμπολ Λιγκ.

Θα δανειστώ για το κλείσιμο του άρθρου ένα κομμάτι από το άρθρο – πατήστε εδώ – του Νίκου Καρμοίρη στο φύλλο της  24ης Ιουνίου 2015 στην Εφημερίδα «Παρατηρητής». Ένα κομμάτι το οποίο δεν κουμπώνει στο ποδόσφαιρο και το θέμα του γηπέδου της Σπάρτης αλλά γενικότερα σε όλα τα αθλήματα.

Οι τοπικοί φορείς αυτοδιοίκησης οφείλουν να μην αρκεστούν στις φιέστες και τις βραβεύσεις (απόρροια μόνο του αποτελέσματος και όχι της προσπάθειας), αλλά να σταθούν ουσιαστικά δίπλα στους ανθρώπους του αθλητισμού. Να τεντώσουν τα αυτιά τους και να αφουγκραστούν προβλήματα, ανάγκες, αγωνίες και προβληματισμούς προσπαθώντας να είναι παρόντες σε σημαντικές προσπάθειες είτε τους έχει ζητηθεί, είτε όχι.
 
Η κρίση λειτούργησε τόσο θετικά, όσο και αρνητικά στον τομέα του αθλητισμού. Επαναπροσδιόρισε αξίες, ιδέες και ανάγκες όπως το αθλητικό ιδεώδες και ίσως έστρεψε περισσότερο κόσμο κάθε ηλικίας να ασχοληθεί -έστω λίγο παραπάνω- με τον αθλητισμό. Ξεγύμνωσε όμως την ένδειά μας σε εγκαταστάσεις και υποδομές (και νοοτροπίες ενίοτε!) καθιστώντας εκ των πραγμάτων δύσκολη την δημιουργία νέων ή τη συντήρηση υπαρχόντων αθλητικών εγκαταστάσεων, τη διεξαγωγή νέων αθλητικών διοργανώσεων κ.ο.κ. λόγω, κυρίως, της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας.
 
Ωστόσο, οι τοπικοί πολιτειακοί άρχοντες οφείλουν πέραν των αναπτυξιακών έργων, απαραίτητων για την πρόοδο της κοινωνίας, να αναπροσαρμόσουν τα πλάνα και τα σχέδια τους στοχεύοντας στην περαιτέρω πρόοδο και ανάπτυξη του αθλητισμού στην περιοχή μας. Οι πρόσφατες επιτυχίες έχουν ήδη δείξει το δρόμο…
 
Η Λακωνία τα τελευταία 2-3 χρόνια ζει το δικό της «2004»! Στο χέρι μας, λοιπόν, είναι αν θα το εκμεταλλευτούμε ή θα μιλούμε ξανά για χαμένες ευκαιρίες στο μέλλον. Δήμοι, Περιφερειακή Ενότητα και Περιφέρεια στέκονται μπροστά σε μία σπουδαία ευκαιρία την οποία και οφείλουν να αδράξουν.
Συμπληρώνοντας στα ανωτέρω του Νίκου Καρμοίρη θέλω να τονίσω ότι η ευαισθησία που διακατέχει πολλούς για την ανάγκη στήριξης όλων των αθλημάτων πρέπει να μεταφραστεί από λόγια σε έργα αθλητισμού και ενέργειες που θα ωθήσουν τα παιδιά να αθληθούν. Μάλιστα δεν απαιτούνται πάντα νέες εγκαταστάσεις ή λύσεις πολυέξοδες αλλά η πρόθεση και η διάθεση να καλλιεργήσουμε στα παιδιά την ανάγκη για άθληση. Είναι τόσο δύσκολο και πολυδάπανο να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης και παιδείας όπου θα μπορεί το κάθε παιδί από πολύ μικρή ηλικία να έρθει σε μια πρώτη επαφή με το κάθε άθλημα. Μια διαδικασία που μπορεί να λάβει χώρα είτε εντός γηπέδου, αγωνιστικού χώρου ή είτε σε μια αίθουσα όπου μέσω πολυμέσων θα αναδειχθούν οι αξίες και τα ιδανικά του κάθε αθλήματος και της άθλησης γενικότερα.

Μπορείτε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα παρακολουθώντας το βίντεο του report24.gr της τακτικής συνεδρίασης

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για να διαβάσετε τα νέα της Α.Ε. Σπάρτη