Τι συνδέει Σπάρτη και Βαρκελώνη;

0
131

Ο μυθικός ήρωας Ηρακλής ιδρυτής της Βαρκελώνης και απόγονος των πρώτων βασιλέων της αρχαίας Σπάρτης.
Μπορεί όλοι να γνωρίζουν τη φημισμένη ποδοσφαιρική ομάδα της Μπαρτσελόνα και ότι οι Έλληνες της κλασσικής αρχαιότητας αποίκισαν ολόκληρη τη Μεσόγειο, όμως σχεδόν κανείς δεν γνωρίζει ότι οι ίδιοι οι κάτοικοι της πρωτεύουσας της Καταλονίας ισχυρίζονται ότι είναι απόγονοι του μεγαλύτερου μυθικού Έλληνα ήρωα Ηρακλή.
Σύμφωνα με το μύθο, κατά τη διάρκεια της Αργοναυτικής εκστρατείας στην οποία συμμετείχαν οι μεγαλύτεροι μυθολογικοί ήρωες της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και ο Ηρακλής, μετά από μια μεγάλη καταιγίδα ένα πλοίο των Αργοναυτών κατέληξε στις ακτές της Καταλονίας. Συγκεκριμένα κατέληξε σε έναν όμορφο λόφο ο οποίος έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στους Αργοναύτες, έτσι ώστε να αποφασίσουν να ιδρύσουν μια πόλη. Την ονομασία δε, την επέλεξαν από το όνομα της σειράς του πλοίου που είχαν στην Αργοναυτική εκστρατεία, δηλαδή το 9ο στη σειρά. Έτσι με τα χρόνια το όνομα της πόλης λατινοποιήθηκε σε Barca Nona (“Ninth Ship”), δηλαδή ένατο πλοίο, και στο τέλος με την παραφθορά- Βarcelona.

Και ενώ οι κάτοικοι της Καταλονίας ισχυρίζονται ότι είναι απόγονοι του Ηρακλή, οι δυο πρώτες βασιλικές οικογένειες της αρχαίας Σπάρτης (Αγιαδών και Ευρυποντιδών) κατάγονταν από τους δίδυμους απογόνους του Ηρακλή, τον  Ευρυσθένη και τον Προκλή αντίστοιχα. Ο Ηρακλής θεωρούταν στην Αρχαία Σπάρτη κάτι σαν εθνικός ήρωας αλλά και προστάτης-θεός των νέων. Ο θρύλος τον ήθελε να βοηθά τον Τυνδάρεω (σύζυγο της Λήδας και πατέρα της Ωραίας Ελένης) να ανακτήσει το θρόνο του. Επίσης πιστευόταν πως εκείνος κατασκεύασε το ναό του Ασκληπιού στην πόλη (το λεγόμενο «εν Αγιαδών») ενώ οι δώδεκα άθλοι του Ηρακλέως συχνά εμφανίζονταν στη σπαρτιατική εικονογραφία.