Δικαίωμα αναπλήρωσης στη Σουπερλίγκα μέχρι και ο 6ος της Β’ Εθνικής

0
105

Νέο, τεράστιο ενδιαφέρον αποκτά η Β’ Εθνική! Αυτό προκύπτει από την τροποποίηση του άρθρου 4 του ΚΑΠ, η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ την Τρίτη (14/6) και θα επικυρωθεί στη Γενική Συνέλευση της 24ης Ιουνίου.

Η Ομοσπονδία, υλοποιώντας, σύμφωνα με πληροφορίες του a-sports.gr, την ιδέα του προέδρου της Γιώργου Γκιρτζίκη, αλλάζει τον ποδοσφαιρικό χάρτη στις δύο επαγγελματικές κατηγορίες, καθώς προβλέπει πλέον την κάλυψη τυχόν κενών θέσεων στη Σούπερ Λίγκα. Αν, λοιπόν, για οποιονδήποτε λόγο μία ή περισσότερες ομάδες της μεγάλης κατηγορίας παραιτηθούν από τη συμμετοχή τους στο πρωτάθλημα θα αντικατασταθούν από τη Β’ Εθνική. Και συγκεκριμένα, δικαίωμα αναπλήρωσης στη Σούπερ Λίγκα αποκτά πλέον μέχρι και η 6η ομάδα της τελικής κατάταξης της δεύτερης κατηγορίας!

Αυτή η κίνηση, βέβαια, μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς θέτει προ των ευθυνών τους όλους όσοι εσχάτως απειλούν με μη κάθοδο στο πρωτάθλημα (από την ποδοσφαιρική τρόικα με πρωτοστάτη τον ΠΑΟΚ κατά δήλωση του ίδιου του Ιβάν Σαββίδη ως προοπτική μέχρι και τις απειλές Πανόπουλου).

Ωστόσο, κερδισμένη βγαίνει η Β’ Εθνική, αφού με τον έναν ή τον άλλον τρόπο η προοπτική και ελπίδα ανόδου κάνει σαφώς πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας.

Πάντως, στην ακραία περίπτωση που ο αριθμός των ομάδων της Σούπερ Λίγκας δεν συμπληρωθεί ούτε με τις έξι πρώτες ομάδες της Β’ Εθνικής, δικαίωμα παραμονής (με σειρά προτεραιότητας ανάλογα με τη θέση που τερμάτισαν) έχουν και οι ομάδες που υποβιβάσθηκαν αγωνιστικά από τη Σούπερ Λίγκα!

Αναλυτικά ο τροποποιημένος ΚΑΠ στο επίμαχο άρθρο προβλέπει ρητώς τα ακόλουθα:

«2. Ο αριθμός των ομάδων των επαγγελματικών πρωταθλημάτων καθορίζεται με τις προκηρύξεις των δυο ενώσεων, που έχουν εγκριθεί από την ΕΕ της ΕΠΟ.

3. Το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής κατηγορίας αρχίζει πάντοτε με τον αριθμό των ομάδων που αναφέρονται στην οικεία προκήρυξη. Ο αριθμός αυτός συμπληρώνεται, μετά την βαθμολογική κατάταξη των ομάδων στο τέλος των πρωταθλημάτων, αφού υποβιβαστεί ο προβλεπόμενος αριθμός των ομάδων από την Α’ στην Β’ Εθνική Επαγγελματική Κατηγορία και προβιβαστεί αντίστοιχα ο προβλεπόμενος αριθμός ομάδων από την Β’ στην Α’ Εθνική Επαγγελματική κατηγορία.

4. Αν μια ή περισσότερες ομάδες που δικαιούνται να αγωνιστούν στην Α’ κατηγορία παραιτηθούν για οποιονδήποτε λόγο από τη συμμετοχή τους στο πρωτάθλημα που ακολουθεί ή αν μια ή περισσότερες ομάδες από τις δικαιούμενες να προβιβαστούν ομάδες από την Β’ στην Α’ Εθνική κατηγορία δεν λάβουν την προβλεπόμενη αδειοδότηση, τότε το δικαίωμα για προβιβασμό αποκτούν οι αμέσως επόμενες στην βαθμολογική κατάταξη ομάδες της Β’ κατηγορίας (με την σειρά κατάταξης) και μέχρι την 6η στην σειρά του πίνακα. Αν και μετά την εξάντληση της 6ης στην σειρά του πίνακα βαθμολογίας της Β’ Εθνικής κατηγορίας, ο αριθμός των προβλεπόμενων ομάδων δεν έχει καλυφθεί, τότε αποκτούν το δικαίωμα οι υποβιβασθείσες από την Α’ Κατηγορία ομάδες, να παραμείνουν σε αυτήν (με την σειρά κατάταξης του βαθμολογικού πίνακα) ώσπου να συμπληρωθεί ο προβλεπόμενος από την προκήρυξη αριθμός ομάδων».

Από εκεί και πέρα, για να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως της μη καθόδου του ΠΑΟΚ στον επαναληπτικό ημιτελικό Κυπέλλου, η ΕΠΟ προβλέπει και εκεί βαρύτατες κυρώσεις. Το άρθρο 42 αναφέρει ότι όποια ομάδα δεν κατεβαίνει σε αγώνα θεσμού θα τιμωρείται με αποβολή από το πρωτάθλημα και αποκλεισμό από την Ευρώπη, ενώ ομάδα που δεν θα κατεβαίνει σε τελικό θα μένει εκτός Ευρώπης για δύο περιόδους!

Παράλληλα, προβλέπεται πρόστιμο 100.000 ευρώ σε ομάδα που δεν θα συμμορφωθεί με το τελετουργικό της απονομής του τελικού Κυπέλλου (δηλαδή να σηκωθεί και να φύγει ο ηττημένος χωρίς να παραλάβει τα μετάλλιά του και να μείνει μέχρι τη στέψη του τροπαιούχου).

Τέλος, η ΕΠΟ γιατρεύει μια χρόνια παθογένεια των πειθαρχικών επιτροπών (μάλιστα, υπάρχει πλέον η δυνατότητα να ενοποιηθούν οι πρωτοβάθμιες των επαγγελματικών κατηγοριών και να εδρεύουν στην ΕΠΟ)… Τι αποφάσισε; Να καταργηθεί η ακροαματική διαδικασία στο λεγόμενο αθλητικό δικαστή και οι διωκόμενοι (είτε ΠΑΕ είτε φυσικά πρόσωπα) να απολογούνται μόνο μέσω υπομνημάτων. Έτσι, δεν θα υπάρχουν τεχνάσματα συνεχών καθυστερήσεων στις εκδικάσεις των υποθέσεων και θα υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης μόνο μίας αναβολής για σοβαρούς και αποδεικνυόμενους λόγους.

Να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω πέρασαν ομόφωνα στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ χωρίς να διαφωνήσουν ή να μειοψηφήσουν ακόμα και τα δηλωμένα στην αντιπολίτευση μέλη Παναγιώτης Δημητρίου (ΕΠΣ Αθηνών) και Γιώργος Βούρβαχης (ΕΠΣ Χανίων)!