ΠΑΕ Σπάρτη: Το όραμα του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στο νέο έμβλημα. (βίντεο, φωτογραφία)

0
179

Πολλές οι γνώμες που εκφράζονται για το νέο έμβλημα της ομάδας, όλες σεβαστές. Ο καθένας φυσικά το κοιτά από τη δική του σκοπιά σχολιάζοντας τη κάθε λεπτομέρεια είτε με καλό είτε με κακό τρόπο, τις περισσότερες φορές το δεύτερο. Δεν βλέπω κανέναν να έχει σταθεί στο σημαντικότερο στοιχείο του που δεν είναι άλλο από την ελληνική σημαία που είναι και η βάση του.  Έχουμε δει χιλιάδες αστέρια, εκατοντάδες τριφύλλια, κάθετες ρίγες, οριζόντιες ρίγες και πολλές ομάδες να έχουν πανομοιότυπα σήματα αλλά δεν βρέθηκε μια επαγγελματική ομάδα πλην του Πανιωνίου στο παλιό του σήμα να έχει την ελληνική σημαία. Έχουμε δει αμέτρητα σήματα τόσο κενά που δεν εκπροσωπούν τα στοιχεία των περιοχών των ομάδων. Για αυτό και οι ομάδες σκέφτονται πολύ συχνά την αλλαγή τους.

Η Σπάρτη από την Παρασκευή 22 Ιουλίου είναι

η ΜΟΝΑΔΙΚΗ επαγγελματική ομάδα στην Ελλάδα

που έχει στο έμβλημά της την ελληνική σημαία!

Όσον αφορά τα στοιχεία που θυμίζουν σε όλο το κόσμο, τους Αρχαίους Σπαρτιάτες, η περικεφαλαία του Σπαρτιάτη αξιωματικού, το χαρακτηριστικό «Λ» των Λακεδαιμονίων και η φράση «Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ», το μόνο που πρέπει να σκεφτόμαστε είναι ότι απαιτούν το σεβασμό και τον θαυμασμό όλων μας με όποιον τρόπο και να αποτυπώνονται!

Τα δύο παραπάνω συνδυαζόμενα αποτελούν το όραμα, το παιδικό όνειρο, του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Ένα έμβλημα που να εκπροσωπεί επάξια τη Σπάρτη μέσα από την ποδοσφαιρική ομάδα σε όλο το κόσμο.

Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα όταν είδα την ελληνική σημαία, ήταν τα λόγια του Δημήτρη Γιαννακόπουλου:

Η Σπάρτη θα φτάσει μέχρι την Ευρώπη,

δεν γίνεται να λείπουν οι Σπαρτιάτες από την Ευρώπη

Δημήτρης Γιαννακόπουλος

και βλέπω τον εμπνευστή του νέου εμβλήματος της ομάδας να είναι κάποια χρόνια μπροστά όταν η Σπάρτη θα εκπροσωπεί το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη! Τώρα μπορεί να ακούγεται όνειρο θερινής νυκτός και πολύ μακρινό αλλά σε λίγα χρόνια μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Εξάλλου δεν μπορεί κανένας να αμφισβητήσει τον στόχο μιας οικογένειας που έχτισε την μεγαλύτερη ομάδα μπάσκετ των τελευταίων 20 ετών στην Ευρώπη.

Η ΠΑΕ Σπάρτη έχει μπει πλέον στη νέα εποχή, στις επαγγελματικές κατηγορίες και είναι ο μεγαλύτερος εκπρόσωπος της πόλης της Σπάρτης και της Λακωνίας.  Το ταξίδι μόλις ξεκίνησε …

giannakopoulos_katsogiannis_paulou

Ας σταθούμε λοιπόν στα πέντε σημαντικότερα στοιχεία του σήματος, την ελληνική σημαία, τη περικεφαλαία, το «Λ», το κόκκινο χρώμα του μανδύα, τη φράση Ή ταν ή επί τας.

Ας αφήσουμε στην άκρη τις όποιες διαφορές, τις μικρότητες, τα προσωπικά συμφέροντα και να δούμε το βαθύτερο νόημα και την τιτάνια προσπάθεια που κάνει αυτή η οικογένεια στο να πάει ο τόπος μπροστά.

 

Πέντε σημαντικότερα στοιχεία εμβλημάτος ΠΑΕ Σπάρτης

Ή ταν ή επί τας.
Στην Αρχαία Σπάρτη, όταν κάποιος πολεμιστής άφηνε το σπίτι του για να ακολουθήσει τον Σπαρτιάτικο στρατό σε κάποια μάχη, η μάνα του δεν έκλαιγε, δεν έδειχνε τα συναισθήματα της, λησμονούσε… παρά μόνο μια φράση… Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ … προτρέποντας τον να επιστρέψει είτε με την ασπίδα του, ζωντανός, είτε πάνω σε αυτή… Νεκρός και τιμημένος.

Το «Λ», σήμα των Λακεδαιμονίων. Το κόκκινο φόντο συμβολίζει το χρώμα του μανδύα που φορούσαν οι Αρχαίοι Σπαρτιάτες, αφενός για να καλύπτουν το αίμα, όταν πληγώνονταν σε κάποια μάχη και αφετέρου για να στείλουν μήνυμα εκφοβισμού και αυτοπεποίθησης. Οι Αρχαίοι Σπαρτιάτες δεν έκρυβαν, φοβούμενοι, τη θέση τους. Ήθελαν να δείχνουν που ακριβώς βρίσκονται.

Η εθνική σημαία της Ελλάδας περιέχει εννέα ισοπαχείς, οριζόντιες και εναλλασσόμενες λευκές και κυανές παράλληλες λωρίδες. Μέσα σε ένα κυανό τετράγωνο στο πάνω προΐστιο μέρος, υπάρχει ένας λευκός σταυρός. Οι εννέα λωρίδες αντιστοιχούν στις συλλαβές της ιστορικής φράσης «Ελευθερία ή Θάνατος». Ο σταυρός συμβολίζει τον σταυρό του χριστιανισμού και της ορθόδοξης πίστης, όπως και ο σταυρός στον ιστό.

Ανδρέας Τσαρούχας

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για να διαβάσετε τα νέα της Α.Ε. Σπάρτη