Α’ κατηγορία: Το ενδεχόμενο των play off και η αρχική βαθμολογία τους

0
78

Βρισκόμαστε τέσσερις στροφές από την λήξη του πρωταθλήματος της Α’  κατηγορίας Λακωνίας αλλά είναι πολύ πιθανό σε ένα μήνα η μάχη της ανόδου στην Γ’ Εθνική να ξεκινήσει από την αρχή. Το ενδεχόμενο των Play off στην Α’ κατηγορία Λακωνίας για την ανάδειξη του πρωταθλητή της αγωνιστικής περιόδου 2016-17 έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό μετά τη νίκη του Ολυμπιακού Γυθείου στο Βλαχιώτη. Αν η βαθμολογική διαφορά του 1ου από τον 2ο στην τελική βαθμολογική κατάταξη, είναι έως και πέντε (5) βαθμούς τότε κάτι το οποίο συμβαίνει αυτή τη στιγμή τότε θα διεξαχθούν play off μεταξύ των πρώτων 4 ομάδων.

Πάμε να δούμε ένα παράδειγμα το οποίο μπορεί και να επιβεβαιωθεί στη συνέχεια αν οι βαθμολογικές διαφορές μεταξύ των 4 πρώτων ομάδων παραμείνουν αναλλοίωτες. Αν το πρωτάθλημα τελείωνε σήμερα τότε η τελική βαθμολογία της κανονικής περιόδου θα ήταν:

1ος Αστέρας Βλαχιώτη 48 βαθμούς

2ος Ολυμπιακός Γυθείου 44 βαθμούς

3ος Μολαϊκός 40 βαθμούς

Α.Ε. Πελλάνας Καστορείου 31 βαθμούς

 

Συνεπώς διαιρώντας τις διαφορές του 1ου, 2ου, 3ου από την 4η ομάδα με τον αριθμό τρία (και προσθέτοντας 1 βαθμό μπόνους στην πρώτη ομάδα), η αρχική βαθμολογία των play off θα ήταν:

1ος Αστέρας Βλαχιώτη 7 βαθμούς

2ος Ολυμπιακός Γυθείου 4 βαθμούς

3ος Μολαϊκός 3 βαθμούς

Α.Ε. Πελλάνας Καστορείου 0 βαθμούς

Ξεκινώντας με αυτή την βαθμολογία η κάθε ομάδα θα αντιμετωπίσει την κάθε ομάδα εντός και εκτός έδρας.

 

Πληροφορίες για τα Play Off από την προκήρυξη του πρωταθλήματος

α) Αν η βαθμολογική διαφορά του 1ου από τον 2ο στην τελική βαθμολογική κατάταξη της κατηγορίας, στην κανονική περίοδο είναι μεγαλύτερη από πέντε (5) βαθμούς τότε ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΕΞΑΦΘΕΙ Β΄ ΦΑΣΗ και Πρωταθλήτρια ομάδα της Α΄ Κατηγορίας, ανακηρύσσεται η ομάδα που κατέλαβε την πρώτη (1η) θέση στη βαθμολογική κατάταξη της κανονικής περιόδου και προβιβάζεται απευθείας στην Γ΄ Εθνική Ερασιτεχνική Κατηγορία.

β) Αν η βαθμολογική διαφορά του 1 ου από τον 2ο στην τελική βαθμολογική κατάταξη της κατηγορίας, στην κανονική περίοδο είναι έως και πέντε (5) βαθμούς τότε οι ομάδες που θα καταλάβουν στην τελική βαθμολογική κατάταξη της κατηγορίας, στην κανονική περίοδο τις θέσεις 1 η, 2η, 3η & 4η, θα συμμετάσχουν στην Β΄ ΦΑΣΗ σε ένα νέο όμιλο που θα ονομάζεται ΟΜΙΛΟΣ ΑΝΟΔΟΥ.

Πρωταθλήτρια ομάδα της Α΄ Κατηγορίας, ανακηρύσσεται η ομάδα που κατέλαβε την πρώτη (1η) θέση στη βαθμολογική κατάταξη της Β΄ ΦΑΣΗΣ στον όμιλο ΑΝΟΔΟΥ και προβιβάζεται απευθείας στην Γ΄ Εθνική Ερασιτεχνική Κατηγορία. Οι ομάδες που θα συμμετέχουν στον όμιλο ΑΝΟΔΟΥ θα ξεκινήσουν τους αγώνες αυτούς με την εξής βαθμολογία :

Με τη λήξη της κανονικής περιόδου του Πρωταθλήματος της αγωνιστικής περιόδου 2016 – 2017, συντάσσεται ειδικός πίνακας (εναρκτήριας βαθμολογίας Αγώνων ομίλου ΑΝΟΔΟΥ) με τη βαθμολογία των ομάδων που κατέλαβαν τις θέσεις από 1 έως 4 της κανονικής περιόδου. Για τη σύνταξη του εν λόγω πίνακα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των βαθμών που κατέκτησαν οι ομάδες κατά την κανονική περίοδο της αγωνιστικής περιόδου 2016-17, με βάση την ακόλουθη συνάρτηση :

– Η ομάδα που κατέλαβε την 4η θέση ξεκινά με μηδέν (0) βαθμούς

– Η ομάδα που κατέλαβε την 3η θέση ξεκινά με 1/3 των βαθμών διαφοράς που έχει από την 4η ομάδα

– Η ομάδα που κατέλαβε την 2η θέση ξεκινά με 1/3 των βαθμών διαφοράς που έχει από την 4η ομάδα

– Η ομάδα που κατέλαβε την 1η θέση ξεκινά με 1/3 των βαθμών διαφοράς που έχει από την 4η ομάδα και επιπλέον συν ένα (1) βαθμό.

Σημείωση : όπου η σχετική διαίρεση δεν παράγει ακέραιο αριθμό, το αποτέλεσμα στρογγυλοποιείται.

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για να διαβάσετε πληροφορίες για τα play out και τα play off