4η Πανελλήνια ημέρα Σχολικού Αθλητισμού στο 2ο και 5ο Δημοτικό Σπάρτης

0
127

Τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, ημέρα της 4ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, οι μαθητές και οι μαθήτριες του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης είχαν την ευκαιρία να ακούσουν, να μάθουν, να ρωτήσουν και να ευαισθητοποιηθούν για το άθλημα της ποδηλασίας από τρεις ξεχωριστούς καλεσμένους: τον Δημήτρη Χριστάκο, 6ο Παγκόσμιο πρωταθλητή πίστας στην ποδηλασία, τον Παναγιώτη Καρούνο, πρωταθλητή ποδηλασίας και προπονητή της ομάδας του Σπαρτιατικού και τον Χρήστο Βορβή, προπονητή της ίδιας ομάδας.

Οι προσκεκλημένοι συζήτησαν με τα παιδιά για το αθλητικό και ψυχαγωγικό σκέλος της ποδηλασίας, έχοντας φέρει μαζί τους 3 ποδήλατα (βουνού, πίστας και πόλης) και παράλληλα επεκτάθηκαν και σε θέματα οδικής συμπεριφοράς και πρόληψης ατυχημάτων, με τη χρήση ενός ανθρώπινου ομοιώματος και των πτώσεών του από το ποδήλατο, γεγονός που εντυπωσίασε τα παιδιά και τα προβλημάτισε για την αναγκαιότητα της χρήσης κράνους όταν οδηγούν ποδήλατο.

Η διευθύντρια του σχολείου, κ. Ελένη Δαράκη, αφού ευχαρίστησε τους εκλεκτούς καλεσμένους, στη συνέχεια πρόσφερε σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, αναμνηστική τιμητική πλακέτα στον Δημήτρη Χριστάκο για την παγκόσμια διάκρισή του στο άθλημα της ποδηλασίας, ενώ ο τιμώμενος ανταπέδωσε με την προσφορά μιας φανέλας του με τα σύμβολα της Εθνικής Ομάδος Ποδηλασίας την οποία μάλιστα και υπέγραψε.

Οι αθλητικές δραστηριότητες των παιδιών συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, με παιδαγωγικά παιχνίδια, αθλήματα και αθλοπαιδιές, σχεδιασμένα και οργανωμένα από τους εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής του σχολείου, τους κκ Βασίλη Ανδρώνη και Σταυρούλα Φλώρου, καθώς και με εικαστικές δημιουργίες, αναγνώσεις κειμένων, μουσικά ακούσματα και υλοποίηση project που σχετίζονταν με τον αθλητισμό, προγραμματισμένες και οργανωμένες από όλους τους εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας.

Στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης
Με επίσκεψη στο χώρο αθλητικών εγκαταστάσεων «YA BALLA» γιόρτασαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του 5ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης, την 4η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου. Πριν τη μετάβασή τους είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά σε ομιλία-συζήτηση που είχε προετοιμάσει ο εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής του σχολείου -και παλαιότερα προπονητή της ομάδος των Special Olympics- κ. Βασίλης Μανιατάκος, σχετικά με τον αθλητισμό και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Το θέμα  άκουσαν με πολύ ενδιαφέρον τα παιδιά και μάλιστα ενεπλάκησαν ενεργά στη συζήτηση οι μαθητές των τριών μεγαλύτερων τάξεων του σχολείου, ευαισθητοποιούμενοι στο μήνυμα: «Όλοι διαφορετικοί, όλοι με ίσα δικαιώματα».

Στη συνέχεια, στις αθλητικές εγκαταστάσεις, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να αθληθούν, να ψυχαγωγηθούν μέσω ειδικά σχεδιασμένων παιδαγωγικών παιχνιδιών και να συμμετέχουν σε αθλοπαιδιές. Ιδιαίτερα, στους μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων δόθηκε η ευκαιρία να βιώσουν εμπειρικά τον τρόπο με τον οποίο αθλούνται άτομα με κινητικές δυσκολίες στα αγωνίσματα του δρόμου και της σκυταλοδρομίας και να κατανοήσουν το πόσο μεγάλη ψυχική δύναμη τα άτομα αυτά απαιτείται να διαθέτουν, υπερβαίνοντας συχνά τον εαυτό τους και τις φυσικές τους δυνατότητες.

Ο διευθυντής του σχολείου, κ. Φώτης Πολίτης, συνεχάρη δημόσια τον υποδιευθυντή του σχολείου, κ. Κωνσταντίνο Μουρούτσο, καθώς και όλους τους εκπαιδευτικούς για την υποδειγματική  παρουσία της σχολικής μονάδος στο χώρο των εγκαταστάσεων, καθώς και τους εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής, κκ Πέτρο Διαμαντάκο και Βασίλη Μανιατάκο, για τον λεπτομερή σχεδιασμό, οργάνωση, συντονισμό και διεξαγωγή όλων των αθλητικών δραστηριοτήτων της σχολικής μονάδος.