Καρναβάλι Κροκεών την Κυριακή! (βίντεο)

0
134

Το καρναβάλι Κροκεών θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου στις 4:30 μμ.

Όπως αναφέρει η πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Φίλων Καρναβάλου Κροκεών, κ. Ελένη Μανάκου «το Καρναβάλι αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο της λαϊκής κουλτούρας με σάτυρα, ανατροπές, αισιοδοξία, ελπίδα, μηνύματα, ψυχαγωγία.

Οι καρναβαλιστές νιώθουν ότι ανατρέπουν τα κανονιστικά πρότυπα συμπεριφοράς, τα συμβατικές πλευρές της καθημερινότητας, ενώ τους δίνεται η ευκαιρία να καλλιεργήσουν τα στοιχεία του αυθορμητισμού, της εξωστρέφειας και της άμεσης επικοινωνίας!

Τα σώματα παύουν να υπόκεινται σε περιορισμούς, απελευθερώνονται…

Η φωτιά, ο χορός, η κοινή συμμετοχή στα καρναβαλίστικα δρώμενα σπάνε τα όρια μεταξύ του ατομικού και του συλλογικού, του ρεαλιστικού, του λογικού και του παράλογου..

Εκτός από την ψυχαγωγία, τα τελετουργικά του καρναβαλιού προσφέρουν την αίσθηση αντίστασης στις κυρίαρχες σχέσεις  εξουσίας και την ικανοποίηση του αισθήματος απόδοσης της δικαιοσύνης.

Η προστασία και η ασυλία της μάσκας και της μεταμφίεσης δίνει την ευκαιρία στους καρναβαλιστές να εκφράσουν συναισθήματα, να μεταφέρουν μηνύματα, να διατυπώσουν αιτήματα για ότι τους πληγώνει και τους ενοχλεί στην καθημερινότητα τους.

Το Καρναβάλι συνιστά έτσι, έναν τρόπο για να ξορκίσουν τα άτομα τους φόβους τους μέσω περιπαικτικής διάθεσης και συλλογικού γέλιου, να ξεχάσουν για λίγο τα προβλήματα τους αλλά και να κατασκευάσουν ένα ουτοπικό κόσμο ελευθερίας, ισότητας και αφθονίας.

Η μεγαλύτερη γοητεία του τελετουργικού στα καρναβαλικά δρώμενα είναι η αίσθηση που δίνει στον καρναβαλιστή να παίξει νέο ρόλο και να παρουσιάζεται σαν “άλλος”. Απαλλαγμένος από αναστολές και κανόνες ρισκάρει να εκτεθεί μέσω της μεταμφίεσης και της υιοθεσίας ενός διαφορετικού τρόπου συμπεριφοράς…..

Μαζί με όλα αυτά αποδεσμεύει και αποβάλλει ένα μέρος του εαυτού του, εκείνου της καθημερινότητας και της τάξεως… Γίνεται ανυπάκουος, άτακτος…..

Όλη αυτή η διαδικασία απελευθερώνει θετικά στοιχεία συναισθήματα, εμπεριέχοντας αναζωογονητικές δυνάμεις».

Χαρακτηριστικά του Κροκεάτικου Καρναβαλιού είναι οι χειροποιήτες κατασκευές των «Αρμάτων» όπως τις λέμε αποτελούμενες από σύρμα, σίδερο, ξύλο, εφημερίδα, κόλλα και χρώματα. Είναι προϊόντα συλλογικής και εθελοντικής εργασίας νέων ανθρώπων, παιδιών, μεγάλων ανθρώπων με γνώσεις τεχνικές και καλλιτεχνικές σε όλους τους τομείς.

Η ομάδα των κατασκευαστών μαζί με όλα τα παιδιά που μαθητεύουν δίπλα τους στο εργοτάξιο της «Δεξαμενής», έχουν πάθος και όραμα για το καρναβάλι και για τον τόπο τους. Είναι τα παιδιά και τα εγγόνια, τα δισέγγονα όλων εκείνων που το δημιούργησαν, το θεσμοθέτησαν, το διατήρησαν και μας το παρέδωσαν.

Η παροχή οικονομικής στήριξης από τους Κροκεάτες της ομογένειας και τους απανταχού κατοικούντες, η τοπική κοινωνία, ο Δήμος Ευρώτα, ο κόσμος της Λακωνίας είναι βασικός παράγοντας για την συνέχεια του ιστορικού Καρνάβαλου, μέσω λαχείου που διακινεί.

Ο φορέας υλοποίησης του Καρνάβαλου αν και αριθμεί λίγα χρόνια κάνει προσπάθεια και επικεντρώνει στην προστασία του πολιτιστικού μας πλούτου, στην αέναη ροή ενός ιστορικού θεσμού που θα κληρονομήσουν οι επερχόμενες γενιές.

Δείτε σπάνιο φωτογραφικό υλικό από το Καρναβάλι Κροκεών (1961-2008) σε ένα video που δημιούργησε ο Γιώργος Πολολός για το krokees.gr

Κυκλοφόρησε ο ύμνος του Καρναβαλιού των Κροκεών! Το τραγούδι είναι σε μουσική και ενορχήστρωση του Γιάννη Ν. Καραχάλιου, στίχους του Γιώργου Πολολού. Τραγουδούν  Μιχάλης Γαλανός και Λίλυ Ζούκα. Απολαύστε το!

Στίχοι

Μισός αιώνας καρναβάλι Γλέντι γιορτή χορός και ζάλη Μάσκες χρώμα κομφετί Όλοι μαζί μικροί μεγάλοι. Κάθε χρόνο δυνατό Με θέματα πρωτοτυπίας Καρναβάλι ξακουστό Καρναβάλι της Λακωνίας. Καρναβάλι Κροκεών Καρναβάλι της Λακωνίας Όλο γλέντι και χορό Που το ξεκίνησε ο Καζαμίας. Ελάτε όλοι να γλεντήσουμε Μέσα στου κεφιού τη ζάλη Με τρέλα να χορέψουμε Στων Κροκεών το καρναβάλι. Όσοι έρθετε εδώ Ξεφαντώστε και χορέψτε Όσα έρθουν και όσα παν Μόνο τη χαρά γυρέψτε. Κάθε χρόνο δυνατό Με θέματα πρωτοτυπίας Καρναβάλι ξακουστό Καρναβάλι της Λακωνίας.