Κροατία, Ρωσία και Βραζίλια. Αναλύσεις, προτάσεις αγώνων Παρασκευής 22/6

Οι αναλύσεις από το Matchmoney.com.gr και οι προτάσεις από το isports.gr

Προτάσεις

Μπορεί να απέχουμε 6 ημέρες από την ολοκλήρωση των αγώνων των ομίλων αλλά Κροατία, Ρωσία δείχνουν ότι μπορούν να προκριθούν στα ημιτελικά αν τερματίσουν πρώτες στον όμιλο. Πιθανοί αντίπαλοι τους στους 16 είναι η Δανία και η Πορτογαλία αντίστοιχα (αν αυτές οι δύο τερματίσουν δεύτερες σε 4ο και 2ο όμιλο).  Στα νοκ άουτ είναι προτιμότερο το ποντάρισμα σε πρόκριση με την οποία καλύπτεις κανονικό αγώνα, παράταση και πέναλτι. Αξίζει ένα δελτίο με 3-4 προκρίσεις ομάδων στους 8 όταν οριστικοποιηθούν τα ζευγάρια των 16.

Τα πράγματα είναι απλά. Η Βραζιλία θέλει νίκη σήμερα με την Κόστα Ρίκα μετά την ισοπαλία της πρεμιέρας με την Ελβετία.  Η Σερβία έχει 3 βαθμούς στον όμιλο, Ελβετία και Βραζιλία έχουν μόλις 1 βαθμό. Θα κυνηγήσω την Βραζιλία να νικά από το ημίχρονο στο 1.70 και τα 2 γκολ της.

Στο Νιγηρία – Ισλανδία πιστεύω ότι θα παίξουν και οι δύο ομάδες για τη νίκη. Αν η Ισλανδία νικήσει έχει σχεδόν προκριθεί από σήμερα στους 16 ενώ με τρίποντο η Νιγηρία (η οποία διαθέτει καλύτερο υλικό από την Ισλανδία) θα πάει στους 3 βαθμούς, με Αργεντινή και Ισλανδία στον 1 βαθμό. 

Στο Σερβία – Ελβετία πιθανόν ο βαθμός της ισοπαλίας να είναι επιθυμητός για κάποια από τις δύο ομάδες στην ροή του αγώνα. Πιστεύω πάντως ότι η Ελβετία έχει καλύτερη ομάδα και προβάδισμα να πάρει τη νίκη, χωρίς να την χαλάει και η ισοπαλία αφού με νίκη επί της Κόστα Ρίκας την τελευταία αγωνιστική περνά στους 16 εκτός συγκλονιστικού απροόπτου.  

Οι προτάσεις του isports.gr για τους σημερινούς αγώνες

ΑγώναςΠρότασηΑπόδοσηΑποτέλεσμα
 ΚατάκτησηΜουντιάλ              Βραζιλία. Δόθηκε πριν ξεκινήσει η διοργάνωση     5.30    
Βραζιλία–Κόστα Ρίκα            Βραζιλία 1 ημίχ/1 τελικό, over 1,5 γκολ Βραζιλίας     1.90         
Βραζιλία–Κόστα Ρίκα            Βραζιλία 1 ημίχ/1 τελικό, over 1,5 γκολ Βραζιλίας

            over 4,5 κόρνερ Βραζιλίας, να σκοράρει Νειμάρ

     3.40         
Βραζιλία–Κόστα Ρίκα             Βραζιλία να κερδίσει και τα δύο ημίχρονα, 

        over 6,5 κόρνερ Βραζιλίας, over 2,5 γκολ Βραζιλίας

     6.00         
     Σερβία – Ελβετία over 3,5 κόρνερ Ελβετίας, διπλή ευκαιρία Ελβετία ή ισοπαλία     2.30
   Νιγηρία – Ισλανδία                over 1,5 γκολ, over 2,5 κάρτες, over 7,5 κόρνερ     3.20

Oι διασταυρώσεις μέχρι το τελικό

StoiximanNovibet, VistaBet.grsportingbet

ΒΡΑΖΙΛΙΑ – ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ

*** Κρεστόφσκι (68.134 θ.), Αγία Πετρούπολη.
*** 5ος Ομιλος.
*** Διαιτητής: Μπγιορν Κάιπερς (Ολλανδία)

ΒΡΑΖΙΛΙΑ 

Η «σελεσάο» δεν έκανε και το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στο Μουντιάλ, μένοντας στο 1-1 (1-0/20’, 1-1/51’) με την Ελβετία. Αναγνωριστικό το πρώτο 10λεπτο, το καλύτερο διάστημά της ήταν μεταξύ 10’ και 25’, όπου πίεσε και ζόρισε τους Ελβετούς, σκοράροντας και ένα όμορφο γκολ εκτός περιοχής με τον Φιλίπε Κουτίνιο. Από κει και πέρα παρασύρθηκε σε ένα αργό τέμπο και έκατσε. Στην επανάληψη ισοφαρίστηκε με κεφαλιά από στημένο, αυτό την επηρέασε ιδιαίτερα, άργησε να βρει πάλι τις ισορροπίες της, δεν κατάφερε ποτέ να πιέσει πολύ, ανέβασε μεν γραμμές αλλά δεν ήταν ιδιαίτερα απειλητική, έδινε δικαιώματα όσο περνούσε ο χρόνος, προς το φινάλε μονάχα είχε ορισμένες καλές στιγμές που ξεκίνησαν από στημένες φάσεις.

Την επομένη του αγώνα έγινε μεγάλος ντόρος για το αντικανονικό γκολ που δέχτηκε, τουλάχιστον έτσι το χαρακτήρισε ο τεχνικός Τίτι ενώ δεν αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πέναλτι που δεν δόθηκε σε μαρκάρισμα του Γκαμπριέλ Ζεσούς. «Το αντικανονικό γκολ δεν είναι κάτι που θα καλύψει την κακή δική μας εμφάνιση» είπε χαρακτηριστικά ο ομοσπονδιακός τεχνικός.

StoiximanNovibet, VistaBet.grsportingbet

Από τη στιγμή που καταλάγιασε η όλη ιστορία με το αντικανονικό γκολ των Ελβετών, όλοι άρχισαν να επικεντρώνονται στην προετοιμασία για την αναμέτρηση με την Κόστα Ρίκα. Ο Τίτι αναφερόμενος στο παιχνίδι, τόνισε πολλές φορές ότι πρόκειται για έναν τελικό καθώς είναι παιχνίδια που πρέπει πάση θυσία να κερδιθεί αν δεν θέλει η ομάδα του να μπλέξει σε άσχημες περιπέτειες.

Εννοείται πως θέμα των ημερών ήταν το αν θα προλάβει πάλι ο Νεϊμάρ να δώσει το «παρών». Ο άσος της Παρί Σ.Ζ. αποχώρησε κουτσαίνοντας μετά την πρεμιέρα, έδειξε να έχει ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια των προπονήσεων όλη τη βδομάδα και το σενάριο του να μην παίξει συγκέντρωνε πολλές πιθανότητες. Τελικά, στην τελυεταία προπόνηση, δεν ένιωσε ενοχλήσεις και έδειξε ότι θα είναι ετοιμοπόλεμος για απόψε.

«Η αναμέτρηση έχει κομβικό χαρακτήρα λόγω της ισοπαλίας πουο φέραμε στην πρεμιέρα. Πρέπει να είμαστε αυτοί που πρέπει. Πειθαρχημένοι σε όλο το ματς, να μετατρέψουμε τις ευκαιρίες μας σε γκολ και ειδικά εκεί χρειαζόμαστε λιγότερο άγχος συγκριτικά με την πρεμιέρα» σχολίασε ο τεχνικός Τίτι στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Συνεχίζεται το ροτέισον με το περιβραχιόνιο του αρχηγού και για απόψε είναι η σειρά του Τιάγκο Σίλβα να το φορέσει. «Μετά από μία μεγάλη περίοδο μακριά από τις κλήσεις στην εθνική έπειτα από το 2014, πάλεψα, δούλεψα και επέστρεψα εκ νέου στοι υψηλό επίπεδο. Εχω προετοιμαστεί κατάλληλα για αυτή τη στιγμή ψυχολογικά» τόνισε ο Τιάγκο Σίλβα που μετά το φιάσκο του 2014 είχε απομακρυνθεί από την εθνική και είχε χαρακτηριστεί ως «λίγος» για να φορά το περιβραχειόνιο του αρχηγού.

StoiximanNovibet, VistaBet.grsportingbet

Ο Νεϊμάρ έδειξε ότι είναι εντάξειθ και δεν θα έχει πρόβλημα να παίξει από την αρχή. Το πρόβλημα πουο προέκυψε την τελευταία στιγμή έχει να κάνει με τον δεξιό μπακ Ντανίλο, ο οποίος μένει εκτός με μυϊκό τραυματισμό. Στη θέση του προορίζεται να ξεκινήσει απόψε ο δεξιός μπακ Φάγκνερ. Παίκτης που είναι από τους έμπιστους του Τίτι, όμως και αυτός δεν έχει αγωνιστικό ρυθμό καθώς έχει κοντά δύο μήνες να πάρει ολόκληρο παιχνίδι στα πόδια του, μιας και προέρχεται από τραυματισμό. Σε κάθε περίπτωση αλλάζουν τα δεδομένα στον τρόπο που θα παίξει η Βραζιλία καθώς μιλάμε για πιο επιθετικογενή μπακ. Αποθεραπεύτηκε ο Φρεντ και είναι κανονικά διαθέσιμος.

ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ (4-1-4-1): Αλισον – Φάγκνερ ή Μαρκίνιος, Τιάγκο Σίλβα, Μιράντα, Μαρσέλο – Καζεμίρο – Ουίλιαν, Παουλίνιο, Φιλίπε Κουτίνιο, Νεϊμάρ – Γκαμπριέλ Ζεσούς.

Ιδια εντεκάδα με την πρεμιέρα, πλην του Φάγκνερ στο δεξί άκρο της άμυνας. Πιο επιθετικογενής μπακ σε σχέση με τον Ντανίλο όμως δίχως ικανοποιητικό αγωνιστικό ρυθμό καθώς είναι σχεδόν δύο μήνες χωρίς παιχνίδια. Υπάρχει και μία σκέψη για να ξεκινήσει ο στόπερ Μαρκίνιος στη συγκεκριμένη θέση αλλά συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες καθώς θα ήταν ιδιαίτερα αμυντική κίνηση από πλευράς Τίτι.

Από κει και πέρα δεν αλλάζει κάτι. Ο Τίτι, παρότι το σκέφτηκε σοβαρά να κάνει αλλαγές, δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στην βασική του εντεκάδα καθώς σκέφτηκε πως αρκετοί παίκτες μπορεί να ήταν καταπονημένοι από τα παιχνίδια στους συλλόγους τους. Δεν τους ζόρισε στο διάστημα που μεσολάβησε μετά την πρεμιέρα και μένει να φανεί αν αυτή η εντεκάδα που έκανε περίπατο στα προκριματικά, θα επιστρέψει εκ νέου στο υψηλό επίπεδο εμφανίσεων.

Στην προκριματική φάση πρώτος σε ασίστ ήταν ο Νεϊμάρ με οκτώ. Ακολούθησε ο Ουίλιαν με πέντε και με τέσσερις, συμπληρώνει την πρώτη τριάδα ο Γκαμπριέλ Ζεσούς. Αντίστοιχα στους σκόρερ, πρώτος ήταν ο Γκαμπριέλ Ζεσούς με επτά τέρματα, τον ακολούθησαν ο Νεϊμάρ και ο Παουλίνιο με έξι.

StoiximanNovibet, VistaBet.grsportingbet

Από τη στιγμή που ανέλαβε ο Τίτι τα ηνία το συνολικό ρεκόρ του ανέρχεται στο 18-3-1. Μοναδικά παιχνίδια στα οποία η Βραζιλία δεν έκανε γκολ ήταν το φιλικό 0-1 από την Αργεντινή, το 0-0 με την Βολιβία στη Λα Παζ και το 0-0 με την Αγγλία ενώ έχει κρατήσει 16 φορές καθαρή εστία.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια που η Βραζιλία θα επαναλάβει εντεκάδα για τρίτο σερί παιχνίδι. Τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν το 2013 με το φιλικόι κόντρα στη Γαλλία και τα δύο παιχνίδια ομίλου με Ιαπωνία και Μεξικό για το κύπελλο Συνομοσπονδιών.

ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ

Ηταν λίγα σκαλιά πιο κάτω από τη Σερβία και έστω από στημένη φάση, δέχτηκε δίκαια την ήττα με 1-0 (58’). Μπήκε με αρκετό δυναμισμό στο ματς, αιφνιδίασε με δυο-τρείς καλές στιγμές, ωστόσο οι Σέρβοι πήραν γρήγορα τα ηνία του αγώνα. Αρχισε να δέχεται τη μία φάση πίσω από την άλλην, την κράτησε αρκετές φορές όρθια ο γκολκίπερ Νάβας ο οποίος βέβαια δεν μπόρεσε να αντιδράσει στο άπιαστο φάουλ του Κολάροφ.

Ισχνή αντίδραση μετά το 1-0, ο κόουτς Ραμίρες έβαλε τρεις μεσοεπιθετικούς (Κολίντρες, Κάμπελ, Μπολάνιος), ωστόσο κανένας τους δεν κατάφερε να δώσει το κάτι παραπάνω στην εμπροσθοφυλακή για να έρθει η ισοφάριση. Με αυτό το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε πως είναι το πρώτο φαβορί για την τελευταία θέση και η λογική λέει πως με την Βραζιλία έρχεται το 0/2 και στην ουσία ο πρόωρος αποκλεισμός που αναμενόταν.

StoiximanNovibet, VistaBet.grsportingbet

«Είμαστε πονεμένοι αφού περιμέναμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Ωστόσο, το Μουντιάλ μας έχει δείξει πως έστω και έτσι έχουμε ακόμα ζωή και το αποτέλεσμα της Βραζιλίας μας κρατά κοντά» τόνισε ο μεσοεπιθετικός Κολίντρες.

Στην προπόνηση της Δευτέρας (μια μέρα μετά το ματς), διαδραματίστηκε επεισόδιο ανάμεσα στον Βενέγας και τον Γκονζάλες την ώρα που έπαιζαν το κλασικό κορόιδο. Ο πρώτος έκανε υποδείξεις στον δεύτερο για το πώς θα κάνει σωστά τις πάσες, ο Γκονζάλες νευρίασε και χτύπησε δυνατά με την μπάλα τον Μπόρχες, κατά λάθος αφού στόχευσε στον Βενέγας και πριν πιαστούν στα χέρια τους χώρισε ο Γκουζμάν. Την ίδια μέρα με ανάρτηση τους στο Instagram ανέφεραν πως δεν τρέχει τίποτα και η εθνική είναι πιο ενωμένη από ποτέ.

Το παραπάνω ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός που δεν δείχνει να επηρεάζει το υπόλοιπο γκρουπ. Με τον κόουτς Ραμίρες να αναφέρεται μονάχα στο ματς κόντρα στους Βραζιλιάνους: «Μετά από την ήττα κόντρα στους Σέρβους είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε την έκπληξη κόντρα στην Βραζιλία και να πάμε στο τρίτο ματς με μοναδικό στόχο την πρόκριση. Πιστεύω πως ο Τίτι είναι ένας τακτικός προπονητής και βλέποντας το ματς κόντρα στους Ελβετούς, θεωρώ πως θα μας αντιμετωπίσει με τον ίδιο τρόπο. Πρόκειται για μια εθνική που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή αφού πέρα από την εξαιρετική απόδοση στην κανονική διάρκεια του αγώνα διαθέτουν και πολύ καλά-επικίνδυνα στημένα».

Αγωνιστικά προβλήματα δεν προκύπτουν, ο τεχνικός Ραμίρες προσανατολίζεται στο ακριβώς ίδιο σχήμα με μοναδική αλλαγή τον Οβιέδο αντί του Κάλβο στο αριστερό άκρο της άμυνας. Δεν ρισκάρει να προβεί σε αρκετές αλλαγές θεωρώντας πως η ομάδα του τα πήγε μια χαρά στο πρώτο ματς.

StoiximanNovibet, VistaBet.grsportingbet

ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ (5-4-1): Νάβας- Γκαμπόα, Ακόστα, Ντουάρτε, Γκονζάλες, Οβιέδο- Βενέγας, Μπόρχες, Γκουζμάν, Ρουίς- Ουρένια.

Ο Γουάστον που ήταν πολύ κοντά στο να ντεμπουτάρει στο κέντρο της άμυνας, ωστόσο φαίνεται να μένει και πάλι εκτός αρχικής ενδεκάδας αφού ο Ραμίρες προτιμά την εμπειρία του Ακόστα. Ο Οβιέδο παίρνει θέση βασικού στο αριστερό άκρο της άμυνας, όντας η μοναδική αλλαγή στην αρχική ενδεκάδα. Στον πάγκο μένει ο Κάλβο ο οποίος είναι πιο αμυντικογενής μπακ και σε αυτό το παιχνίδι ο Οβιέδο μπορεί να βοηθήσει αρκετά στο επιθετικό κομμάτι. Παραμένει ο Βενέγας στο δεξί άκρο της μεσοεπιθετικής γραμμής, ο Μπολάνιος θα είναι η πρώτη αλλαγή στην επίθεση. Ο Κάμπελ έδειξε επηρεασμένος από τον τραυματισμό και μένει πάλι πάγκο, στην ουσία και εκείνος από τις πρώτες αλλαγές που θα γίνουν όταν χρειαστεί.

Στη φάση των προκριματικών επιβεβαίωσε τα 2-3 γκολ στις 11/16 φορές.

Σε έξι ματς που επικράτησε στο ημίχρονο, διατήρησε το τρίποντο έως τέλους.

Στα 9/10 που σκόραρε πρώτη, έφτασε και στη νίκη ενώ όταν δέχτηκε πρώτη δεν κατάφερε να το γυρίσει ποτέ, όπως ακριβώς έγινε και με τη Σερβία (0-5-1).

Πριν το φιλικό με το Βέλγιο (4-1) είχε συμπληρώσει πέντε σερί N/G, το ίδιο ίσχυσε και κόντρα στους Σέρβους οπότε μετρά 6/7 στα τελευταία παιχνίδια.

ΝΙΓΗΡΙΑ – ΙΣΛΑΝΔΙΑ

***«Βόλγκογκραντ Αρένα» (45.568 θ.), Βόλγκογκραντ.
***Διαιτητής: Μάθιου Κόνγκερ (Νέα Ζηλανδία).

StoiximanNovibet, VistaBet.grsportingbet

ΝΙΓΗΡΙΑ 

Πέρασε και δεν ακούμπησε στην πρεμιέρα με την Κροατία, άνετη ήττα με 2-0, με τα δύο γκολ (32’, 71’) να προέρχονται από το μόνιμο πρόβλημά της, τις στατικές φάσεις. Στην πρώτη περίπτωση «χάθηκε» ο Μάντζουκιτς και προέκυψε το αυτογκόλ του Ετέμπο, στη δεύτερη ο Μπαλόγκουν τράβηξε εντός περιοχής τον ίδιο παίκτη και καταλογίστηκε το πέναλτι του 2-0. Η Νιγηρία ήταν ελάχιστα απειλητική, στην επίθεση είχε απομονωμένο τον Ιγκαλο που πάλεψε αλλά δεν είχε συμπαραστάτες, ενώ οι Μούσα και Ιχεανάτσο μπήκαν καθυστερημένα στο ματς, όταν όλα είχαν κριθεί.

Ο Γκέρνοτ Ρορ βρίσκεται υπό πίεση, ο Γερμανός ομοσπονδιακός δέχτηκε έντονη κριτική από ΜΜΕ αλλά και παλιούς διεθνείς της Νιγηρίας για τις επιλογές στην ενδεκάδα και κυρίως για τη χρησιμοποίηση παικτών εκτός ρόλου, σε θέσεις που δεν τους ταιριάζουν. Ο ίδιος υπεραμύνθηκε των επιλογών του τονίζοντας πως «και πάλι τους ίδιους θα ξεκινούσα, εγώ πιστεύω ότι παίξαμε καλά και μας έλειψε η τύχη». Και εξήρε ξανά το έργο των παικτών του: «Ακολουθήσαμε πιστά το πλάνο και τις οδηγίες αλλά μας έλειψε η συγκέντρωση και πάλι στις στημένες φάσεις, έπρεπε να ήμασταν πιο προσεκτικοί».

Ωστόσο το κλίμα μόνο καλό δεν είναι για αυτόν και υπήρξαν δημοσιεύματα πως οι παλιότεροι παίκτες της ομάδας οργάνωσαν μυστική συνάντηση, στην οποία «εξουσιοδότησαν» τον αρχηγό Ομπι Μίκελ να μιλήσει στον Ρορ και να τον πείσει για τακτικές αλλαγές και νέα πρόσωπα στο αποψινό παιχνίδι με την Ισλανδία. Κάτι που διαψεύστηκε πάντως από όλες τις πλευρές και στην ομάδα επιχειρήθηκε ανασύνταξη και συσπείρωση.

StoiximanNovibet, VistaBet.grsportingbet

Κομβικό ματς για τη Νιγηρία το αποψινό και η ήττα της Αργεντινής από την Κροατία κάνει την κατάσταση πολύ… ενδιαφέρουσα. Με νίκη οι Σούπερ Αετοί περνούν στη δεύτερη θέση και θα έχουν την ευκαιρία να την υπερασπίσουν στο ματς της τελευταίας αγωνιστικής με την Αργεντινή. Ο Γκέρνοτ Ρορ στις δηλώσεις του τόνισε πως «έχουμε αφήσει πίσω την ήττα από την Κροατία και η ομάδα είναι συγκεντρωμένη στην Ισλανδία». Για την αδυναμία στις στημένες φάσεις συνέστησε προσοχή καθώς «οι Ισλανδοί έχουν ψηλούς και δυναμικούς παίκτες, ο παράγοντας αυτός μπορεί να αποδειχτεί καθοριστικός».

Στο αγωνιστικό σκέλος δεν προέκυψε κάτι το σημαντικό από την πρεμιέρα, ο Ρορ υπολογίζει στο εύρος του ρόστερ του και φυσικά μελετά αλλαγές στην ενδεκάδα, μετά και την «πίεση» που δέχεται από όλες τις μεριές.  Στο όριο καρτών μπήκε ο χαφ Ετέμπο, από τους παίκτες που ξεχώρισαν πάντως στην κακή εμφάνιση του συνόλου.

ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ (4-2-3-1): Ουζόχο – Εμπουέχι, Μπαλόγκουν, Τρόοστ-Εκόνγκ, Ιντόβου – Ομπι Μίκελ, Ετέμπο – Μόουζες, Ιγουόμπι, Μούσα – Ιχεανάτσο.

Ανάμεσα στο κλασικό 4-2-3-1 και το 4-3-3 ο Ρορ. Αλλαγές σε σχέση με την πρεμιέρα ο πιο επιθετικογενής μπακ Εμπουέχι αντί του Σέχου στο δεξί άκρο της άμυνας, ο γρήγορος εξτρέμ Μούσα αντί του Εντίντι στο αριστερό φτερό και ο Ιχεανάτσο αντί του Ιγκαλο στην κορυφή της επίθεσης. Αν ο Ρορ πάει στο 4-3-3, ο Εντίντι θα παραμείνει στο αρχικό σχήμα ως τρίτος χαφ, με τον Ιγουόμπι να μένει στον πάγκο.

Και οι πέντε νίκες της Νιγηρίας σε τελική φάση Μουντιάλ έχουν σημειωθεί απέναντι σε ευρωπαϊκές εθνικές.

Εχει κερδίσει μόλις ένα από τα 13 τελευταία ματς σε Μουντιάλ (1-3-9). Η νίκη το 2014 με 1-0 επί της Βοσνίας.

Δεν έχει προκριθεί ποτέ στους «16» του Μουντιάλ έχοντας χάσει το πρώτο ματς των ομίλων.

Εχει αποτύχει να σκοράρει στα 6 από τα 11 τελευταία ματς σε Μουντιάλ.

4/5 τελευταία ματς (επίσημα-φιλικά) στα 2-3 γκολ.

StoiximanNovibet, VistaBet.grsportingbet

ΙΣΛΑΝΔΙΑ

Δεν καταλαβαίνει τίποτα η σκληροτράχηλη Ισλανδία, πήρε παλικαρίσιο βαθμό από την Αργεντινή (1-1) και πιστοποίησε με τον καλύτερο τρόπο ότι δεν ήρθε στη Ρωσία μόνο για την εμπειρία. Το πιο σημαντικό ότι έδειξε να μην τα χάνει μετά το γκολ (1-0/19’), για να βρει άμεσα την ισοφάριση με τον Φινμπόγκασον (1-1/23’) και να ελέγξει εξαιρετικά το ρυθμό, κλείνοντας όλους τους χώρους και περιορίζοντας αισθητά το πεδίο δράσης για τα αστέρια της Αργεντινής. Εχοντας και «κέρβερο» τον κίπερΧαλντόρσον όποτε χρειάστηκε, με αποκορύφωμα το «στοπ» στο πέναλτι του Μέσι.

«Η εμφάνιση αυτή αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία για την Ισλανδία. Πιστεύω ακράδαντα ότι η Αργεντινή θα φτάσει πολύ μακριά σ’ αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο. Και αυτός είναι ο λόγος που η ισοπαλία αποτελεί φανταστικό αποτέλεσμα για εμάς. Γνωρίζαμε ότι δεν έπρεπε να τους δώσουμε πολύ χώρο, μιας και αυτό θα ήταν επικίνδυνο, δεδομένου του ταλέντου τους. Εκαναν κάποιες καλές ευκαιρίες, αλλά το ίδιο ισχύει και για εμάς, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό όταν δεν έχεις την κατοχή μπάλας», δήλωσε μετά το παιχνίδι ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Χ. Χαλγκρίμσον, ενώ για την προσεχή αντίπαλο της ομάδας του σχολίασε:

«Είναι ένας εντελώς διαφορετικός αντίπαλος, με διαφορετικό στυλ παιχνιδιού. Εχουν ένα δυνατό σύνολο, με παίκτες που μπορούν να καλύψουν… άπειρα μέτρα στον αγωνιστικό χώρο. Είναι μια καλά οργανωμένη ομάδα και γι’ αυτό αξίζουν πολλά εύσημα στον προπονητή τους. Αυτό πάντως είναι ένα παιχνίδι που θέλουμε και πρέπει να κερδίσουμε».

Η καλύτερη τόνωση ηθικού ενόψει του παιχνιδιού με τη Νιγηρία ήταν ότι οι παίκτες είχαν χθες την ευκαιρία να συναντήσουν τις οικογένειες τους και τους δικούς τους ανθρώπους που έχουν ταξιδέψει στη Ρωσία, περνώντας μαζί αρκετές ώρες.

Μέχρι την Τρίτη ακολούθησαν ατομικό πρόγραμμα οι δύο σταρ της Ισλανδίας, ο Γκίλφι Σίγκουρντσον και ο Γκούντμουντσον. Κανονικά μπήκε στις προπονήσεις από προχθές ο πρώτος, αλλά το πρόβλημα παραμένει για τον εξτρέμ της Μπέρνλι. Ο Χαλγκρίμσον ξεκαθάρισε ότι πολύ δύσκολα να αγωνιστεί κόντρα στη Νιγηρία, παρότι η κατάσταση του βελτιώνεται μέρα με τη μέρα.

StoiximanNovibet, VistaBet.grsportingbet

Ο Γκούναρσον, που ξεκίνησε κανονικά το ματς το προηγούμενο Σάββατο, έγινε αλλαγή στο τελευταίο 15λεπτο της αναμέτρησης, κάτι που αναμένεται να επαναληφθεί και στο σημερινό, μιας και η σχεδόν δίμηνη απουσία του, λογικό είναι να του στερεί τις απαραίτητες ανάσες για ολόκληρο 90λεπτο, μιας και από άποψη αγωνιστικού ρυθμού έδειξε να βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση.

ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ (4-2-3-1): Χαλντόρσον – Σαέβαρσον, Ρ. Σίγκουρντσον, Αρνασον, Μάγκνουσον – Γκούναρσον, Χάλφρεντσον – Μπ. Μπιάρνασον, Γκίσλασον, Γκ. Σίγκουρντσον – Φινμπόγκασον.

Με τον Γκούντμουντσον κατά πάσα πιθανότητα να κάθεται στον πάγκο, τη θέση του στο βασικό σχήμα αναμένεται να πάρει ο Γκίσλασον, που ήταν από τις ευχάριστες εκπλήξεις μέχρι τώρα στην προετοιμασία.

Τον υποστηρικτικό ρόλο του Γκούναρσον στα χαφ, που δεν είναι ακόμα έτοιμος να βγάλει ολόκληρο 90λεπτο, θα κληθεί να παίξει για δεύτερο σερί ο Χάλφρεντσον, δίνοντας παραπάνω έμφαση στο αμυντικό κομμάτι. Σε ρόλο μαέστρου ο Γκ. Σίγκουρντσον πίσω από τον μοναδικό προωθημένο, με τον Φινμπόγκασον να δίνεται ξανά επικρατέστερος.

Κάποιες σκέψεις από τον Χαλγκρίμσον και για 4-4-2, με την πόρτα της ενδεκάδας να ανοίγει σ΄αυτή την περίπτωση για τον Μπιόβαρσον, για να ξεκινήσει μαζί με τον Φινμπόγκασον, που κέρδισε πολλούς πόντους με την εμφάνιση του, όχι μόνο για το γκολ, αλλά και για την πίεση ψηλά. Εξαιρετικό «δέσιμο» στα χαφ για Γκούναρσον – Χάλφρεντσον.

Στο G/G και τα 6 παιχνίδια της στα τελικά του Euro και στο Μουντιάλ.

Στο Under 2,5 από την άλλη τα 5/6 τελευταία της Ισλανδίας σε προκριματικά και τελικά του Μουντιάλ.

ΣΕΡΒΙΑ – ΕΛΒΕΤΙΑ

*** Στάδιο «Καλίνινγκραντ» (35.212 θ.), Καλίνινγκραντ
*** Διαιτητής: Φέλιξ Μπριχ (Γερμανία)

StoiximanNovibet, VistaBet.grsportingbet

ΣΕΡΒΙΑ

Πρεμιέρα με το δεξί για τους «Αετούς» οι οποίοι επικράτησαν των Κοσταρικανών 1-0 χάρη σε μία εκπληκτική εκτέλεση φάουλ του κάπτεν Κολάροφ στο  56΄της αναμέτρησης. Νευρική και αγχωμένη στα πρώτα λεπτά του αγώνα, ο τίτλος του φαβορί της δημιούργησε μια έξτρα πίεση, όμως όσο εξελίσσονταν το ματς έβρισκε αργά αλλά σταθερά τα πατήματα της.

Στο α’ μέρος έδωσε δικαιώματα ανασταλτικά, στην επανάληψη βελτιώθηκε αισθητά, γκάζωσε, μαζεύοντας τους τρεις υπερπολύτιμους βαθμούς, θα μπορούσε να φτάσει ευκολότερα στην επικράτηση αν ο φορ Μίτροβιτς ήταν κυνικότερος στην γραμμή κρούσης.

Ναι μεν έκανε το πρώτο βήμα προς τους «16», λαμβάνοντας υπόψιν ωστόσο την ισοπαλία των Ελβετών με τους Βραζιλιάνους, ίσως ο ένας βαθμός να μην της είναι τελικά αρκετός, εκτός κι αν δεχθεί κάποιο δώρο την τελευταία αγωνιστική από τους- κάτα πάσα πιθανότητα- αδιάφορους Κοσταρικανούς.

Υπάρχει συσπείρωση στο εσωτερικό της, αισιοδοξία η οποία διογκώθηκε από το αποτέλεσμα της πρεμιέρας, ενώ πλέον και ο εγχώριος τύπος είναι δίπλα στο πλευρό των διεθνών στο κρισιμότερο παιχνίδι της σύγχρονης ποδοσφαιρικής της ιστορίας, κάτι που σαφέστατα αξίζει αναφοράς καθώς τα μέσα της χώρας όλο αυτό το διάστημα από την λήξη των Προκριματικών μέχρι την έναρξη του Μουντιάλ, κοιτούσαν με μια μικρή δυσπιστία σχεδόν την κάθε κίνηση του τεχνικού Κρίσταϊτς.

Προφανώς και ο συγκεκριμένος αγώνας έχει τις ιδιαιτερότητες του, καθώς τρεις Ελβετοί διεθνείς έχουν καταγωγή από το Κόσοβο, περιοχή την οποία η Σερβία δεν αναγνωρίζει ως ανεξάρτητο κράτος. Οι διεθνείς των «Αετών» είναι ενήμεροι της κατάστασης , όμως δεν θέλησαν σε καμία περίπτωση να απαντήσουν σε σχετικές ερωτήσεις, μένοντας απόλυτα συγκεντρωμένοι στο ποδόσφαιρο.

StoiximanNovibet, VistaBet.grsportingbet

Αυτός που άπλωσε ασπίδα προστασίας ήταν ο χαφ Μιλιβόγεβιτς τονίζοντας πως, «έχουμε ενημερωθεί για τις δηλώσεις ορισμένων ποδοσφαιριστών της Ελβετίας (σ.σ. Σακίρι), όμως είμαστε αρκετά έμπειροι ώστε να διαχειριστούμε τέτοιες καταστάσεις, μας απασχολεί μόνο το ποδόσφαιρο, η νίκη κόντρα στους Ελβετούς και τίποτα παραπάνω».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του τεχνικού Κρίσταϊτς, «μας απασχολεί μόνο το πως θα κερδίσουμε τους Ελβετούς και τίποτα άλλο, δεν ξέρω ακόμα αν γίνουν κάποιες αλλαγές, όπως και να έχει όμως δεν θα επηρεάσουν το στυλ παιχνιδιού μας», το αρχικό του σχόλιο, ενώ όσον αφορά τον αντίπαλο συμπλήρωσε πως, «πρόκειται για μια ομάδα τακτικά άψογη, είναι αρκετό καιρό ο ίδιος κορμός και ο κόουτς Πέτκοβιτς έχει κάνει εξαιρετική δουλειά».

Χτύπημα στον ώμο αποκόμισε στο εναρκτήριο ματς ο στόπερ Τόσιτς χωρίς ωστόσο να κινδυνεύει η συμμετοχή του κόντρα στους Ελβετούς, καθώς οι γιατροί διαβεβαίωσαν πως δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό.

ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ (4-2-3-1): Στοίκοβιτς, Μιλένκοβιτς, Τόσιτς, Ιβάνοβιτς, Κολάροφ, Μιλιβόγεβιτς, Μάτιτς – Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς, Λιάιτς, Τάντιτς – Μίτροβιτς

Ο κόουτς Κρίσταϊτς ρίσκαρε στο ματς της πρεμιέρας ρίχνοντας στο βασικό σχήμα τον άπειρο στόπερ Μιλένκοβιτς κι εκείνος ανταποκρίθηκε πλήρως στα καθήκοντα του, χρειάστηκε ορισμένα λεπτά προσαρμογής, ήταν ελάχιστα νευρικός στην αρχή, από την στιγμή που συμπληρώθηκε ωστόσο το πρώτο 20λεπτο κι έκτοτε ήταν άψογος.

StoiximanNovibet, VistaBet.grsportingbet

Προχώρησε επιπρόσθετα σε μία ακόμη αλλαγή με τον χαφ Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς να περνά βασικός αντί του χαφ Κόστιτς, ομοίως κι αυτός έπιασε υψηλά στάνταρ απόδοσης, συνεπώς δεν αναμένονται αλλαγές κόντρα στους Ελβετούς, καθώς ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει.

Στο Under 2,5 οι 6/8 αναμετρήσεις της από την λήξη των Προκριματικών μέχρι και σήμερα

Εχει σκοράρει τουλάχιστον ένα τέρμα στους 12/13 πρόσφατους αγώνες της.

ΕΛΒΕΤΙΑ

Συμπαγής, πεισματάρα, ψύχραιμη και όσο χρειάστηκε σκληρή η Ελβετία για να πάρει δίκαια το 1-1 στην πρεμιέρα της από την πολυδιαφημισμένη Βραζιλία. Το πρόβλημα στη δημιουργία ήταν εμφανές, παρόλα αυτά αξιοποιώντας το ένα από τα δύο κόρνερ που κέρδισε κατάφερε να σκοράρει με κεφαλιά του Τσούμπερ.

Αμυντικά πήρε σχεδόν άριστα. Το γκολ που δέχθηκε ήρθε με μακρινό σουτ. Επέτρεψε ελάχιστες φορές στους Βραζιλιάνους να εκτελέσουν μέσα από την περιοχή. Στην πραγματικότητα αισθάνθηκε πίεση μόνο στο πρώτο 20λεπτο και μετά το 85′, διάστημα στο οποίο o Ζόμερ απέκρουσε δύο κεφαλιές (88′, 90′) και είδε ένα σουτ του Μιράντα να περνάει ξυστά άουτ στις καθυστερήσεις.

Πλέον τη συμφέρει και η ισοπαλία απέναντι στη Σερβία, δεδομένου ότι την τελευταία αγωνιστική θα παίξει με τη μάλλον αδιάφορη Κόστα Ρίκα, ενώ οι Σέρβοι θα τεθούν αντιμέτωποι με τους Βραζιλιάνους.

StoiximanNovibet, VistaBet.grsportingbet

Μόνο από την Πορτογαλία έχει χάσει την τελευταία διετία, μετρώντας 16-6-1 στα 23 πιο πρόσφατα παιχνίδια.

Πολύ ιδιαίτερο το ματς με τη Σερβία λόγω της παρουσίας στην εθνική Ελβετίας παικτών με καταγωγή από το Κόσοβο (Μπεχράμι, Σακίρι, Τσάκα). Ως γνωστόν το Κόσοβο πληθυσμιακά αποτελείται στην πλειονότητά του από Αλβανούς και ανακήρυξε την ανεξαρτητοποίησή του το 2008. Ωστόσο, η Σερβία το θεωρεί αυτόνομη επαρχία της και δεν το αναγνωρίζει ως ανεξάρτητο κράτος, θέση την οποία υποστηρίζει και η Ρωσία, που διοργανώνει το Μουντιάλ.

Ο πόλεμος στο Κόσοβο (UCK εναντίον των δυνάμεων του Μιλόσεβιτς) στα τέλη της δεκαετίας του 90′, ανάγκασε δεκάδες χιλιάδες Κοσοβάρους, μεταξύ αυτών και τις οικογένειες των Μπεχράμι, Σακίρι και Τσάκα, να μεταναστεύσουν στην Ελβετία. Ο Τσάκα μάλιστα έχει αποκαλύψει ότι ο πατέρας του ήταν πολιτικός κρατούμενος εκείνη την περίοδο στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Στην Ελβετία σήμερα ζουν πάνω από 200.000 Αλβανοί με καταγωγή από το Κόσοβο, επομένως δεν προξενεί καμία εντύπωση ότι η Νάτι έχει στο πλευρό της και την υποστήριξη των Κοσοβάρων. Αλλωστε οι τρεις παίκτες της εθνικής με καταγωγή από το Κοσσυφοπέδιο δήλωσαν την πρόθεσή τους να αγωνιστούν έχοντας και τη σημαία του Κοσόβου στα παπούτσια τους!

Φυσικά αυτές οι δηλώσεις κρίθηκαν ως προβοκατόρικες από την πλευρά των Σέρβων και το ματς όπως γίνεται αντιληπτό έχει λάβει πολιτικές προεκτάσεις και συμβολικό χαρακτήρα. Υπενθυμίζεται ότι το 2014 είχαν σημειωθεί σοβαρά επεισόδια μεταξύ των ποδοσφαιριστών σε αγώνα Σερβία – Αλβανία για τα προκριματικά του Euro, στο Βελιγράδι, όταν εισέβαλλε στο γήπεδο ένα drone με τη σημαία των αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου. Ενας ποδοσφαιριστής των Σέρβων κατέβασε τη σημαία και του επιτέθηκε για την πάρει πίσω ο Ταουλάντ Τσάκα, που είναι αδερφός του Γκράνιτ και αγωνίζεται με τα χρώματα της Αλβανίας. Ακολούθησε πανδαιμόνιο και οριστική διακοπή.

StoiximanNovibet, VistaBet.grsportingbet

Αν προσθέσουμες στους τρεις «Αλβανούς» της Ελβετίας, τον τεχνικό Πέτκοβιτς που είναι Βοσνιοκροάτης, τον Σεφέροβιτς, που έχει καταγωγή από τη Βοσνία, τον Γκαβράνοβιτς, που κατάγεται από την Κροατία και τον αλβανόφωνο Τζεμαϊλί, που έχει γεννηθεί στην ΠΓΔΜ, δημιουργείται ένα εκρηκτικό μίγμα, που θυμίζει έντονα ντέρμπι Βαλκανίων.

Ο Μπεχράμι, που ήταν ο πολυτιμότερος παίκτης της Ελβετίας στο ματς με τη Βραζιλία σβήνοντας κυριολεκτικά τον Νεϊμάρ, έγινε αναγκαστική αλλαγή με ενοχλήσεις στον προσαγωγό. Παρόλα αυτά ο γιατρός της Νάτι διαβεβαίωσε πως ο σκληροτράχηλος χαφ της Ουντινέζε θα αγωνιστεί κανονικά κόντρα στη Σερβία, επομένως η ομάδα του Πέτκοβιτς θα παραταχθεί κομπλέ.

ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ (4-2-3-1): Ζόμερ – Λιχτστάινερ, Σερ, Ακάντζι, Ροντρίγκες – Μπεχράμι, Τσάκα – Σακίρι, Τζεμαϊλί, Τσούμπερ – Σεφέροβιτς.

Ο Πέτκοβιτς παραμένει πιστός στο 4-2-3-1. Το πιθανότερο είναι πως θα εμπιστευτεί την ίδια ενδεκάδα με αυτήν της πρεμιέρας. Υπάρχει πάντως και το ενδεχομένο να μετατοπίσει σε ρόλο επιτελικού μέσου τον Σακίρι, να αφήσει στον πάγκο τον Τζεμαϊλί και να ξεκινήσει βασικό δεξιό εξτρέμ τον Εμπολό, ο οποίος μπορεί να δώσει φρεσκάδα, τρεξίματα και πατήματα στην αντίπαλη περιοχή.

StoiximanNovibet, VistaBet.grsportingbet

Αυτό το σχέδιο μπορεί να το δούμε και κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης αν δεν προτιμηθεί από το ξεκίνημα. Επίσης υπάρχει μία μικρή πιθανότητα να μείνει στον πάγκο ο Σεφέροβιτς, που ήταν άφαντος κόντρα στη Βραζιλία και να προτιμηθεί για την κορυφή ένας εκ των Εμπολό, Γκαβράνοβιτς ή Ντρμιτς (οι δύο πρώτοι είναι επικρατέστεροι).

Τέλος, αν ο Μπεχράμι αισθανθεί ξανά ενοχλήσεις, ο Ζακαρία με την επιβλητική του παρουσία έχει τη δυνατότητα να αναπληρώσει επαρκώς το κενό του έμπειρου χαφ, ενώ υπάρχει και ο Φρόιλερ, ο οποίος διαθέτει καλύτερα δημιουργικά χαρακτηριστικά

Στα τελευταία 24 παιχνίδια της η Ελβετία, ανεξαρτήτως διοργάνωσης επίσημου ή φιλικού αγώνα, έχει μείνει άσφαιρη μόνο τρεις φορές, κόντρα σε Γαλλία, Πορτογαλία και Β. Ιρλανδία.

Από το 2006 η Ελβετία δίνει σταθερά το «παρών» σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου έχοντας δύο προκρίσεις στους «16». Σε συνολικά 12 ματς στα τελευταία τέσσερα Μουντιάλ (2006, 2010, 2014, 2018) εμφάνισε εννιά under 2,5 και πέντε ισοπαλίες, εκ των οποίων οι τέσσερις στο 0-0.

StoiximanNovibet, VistaBet.grsportingbet