Το «ευχαριστώ» Σταραμόπουλου στην Α.Ε. Λογκανίκου

O Μάνος Σταραμόπουλος – έλληνας δημοσιογράφος και αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων – ευχαρίστησε τους ανθρώπους της Α.Ε. Λογκανίκου για την φιλοξενία και την ευκαιρία που του έδωσαν να μιλήσει στην ημερίδα.

Η τοποθέτησή του:

Ένα Μεγάλο Ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας για την διοίκηση της Αθλητικής Ένωσης Λογγανίκου καθώς και όλους τους κατοίκους του πανέμορφου αυτού χωριού, για την άψογη φιλοξενία και την τιμή που μου έκαναν να με προσκαλέσουν να μιλήσω στην 1η τους ημερίδα.
Η 28η Μαρτίου 1984 αναφέρεται ως η ακριβής ημερομηνία ίδρυσης της Α.Ε.Λ., καθώς τότε, μετά από ένα μπαράζ συσκέψεων και συζητήσεων αποφασίστηκε η ίδρυση του Αθλητικού Συλλόγου.
Ο σπόρος της ιδέας για την ίδρυση ενός αθλητικού Συλλόγου, γρήγορα προχώρησε στην πράξη. Η Αθλητική Ένωση Λογγανίκου ήταν πλέον μια πραγματικότητα, σχεδιασμένη πάνω στο φόντο της παλιάς Α.Ε.Λ, στις αποχρώσεις του κόκκινου και του λευκού. Η επίτευξη του ανώτατου στόχου ήταν χωρίς καμιά αμφιβολία η πραγματοποίηση ενός ονείρου που έγινε αληθινό .
Τυπικά, η δημιουργία του καταστατικού λίγο αργότερα, την 28η Αυγούστου και η έγκρισή του με την υπ’ αριθμ. 239/1984 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Σπάρτης στις 9 Οκτωβρίου, έδωσαν στην Α.Ε.Λ. την υπόσταση, την οποία ποτέ μέχρι τότε δεν είχε.
Έτσι με όραμα δημιουργίας ενός πρότυπου Αθλητικού και Πολιτιστικού Συλλόγου η Α.Ε.Λ., έκανε τα πρώτα της βήματα. Ανδρώθηκε με την αγάπη και την αφοσίωση όλου του χωριού και των απανταχού Λογγανικιωτών και έγινε ο καλύτερος πρεσβευτής του, δικαιώνοντας τους εμπνευστές, τους πρωτεργάτες και τους υποστηρικτές της.
Ανατρέχοντας πίσω στα παλιά μαθαίνουμε πως, για πρώτη φορά το 1950 κάποιοι προοδευτικοί νέοι συστήνουν μια παρέα και ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Γήπεδο δεν υπάρχει και οι αλάνες είναι περιορισμένου χώρου, γι` αυτό και οι ομάδες ήταν 9μελείς.
Χάρρυ Αγγάνη
Η ομάδα ξεκινάει κιτρινόμαυρη και στη συνέχεια το (1954) τα χρώματά της γίνονται κόκκινο και λευκό, χάριν της προσφοράς του πρόωρα χαμένου θρύλου του αμερικάνικου Φουτ-μπολ, Χάρη Αγγάνη.
Το 1984, λοιπόν, ύστερα από χρόνια μαρασμού μιας και δεν υπήρχε το γήπεδο, ιδρύεται και αναγνωρίζεται επίσημα το ερασιτεχνικό σωματείο με την ονομασία «Α.Ε.ΛΟΓΚΑΝΙΚΟΥ», με δικαίωμα συμμετοχής στα τοπικά πρωταθλήματα της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Λακωνίας.
Αυτά είναι λίγα λόγια για την Αθλητική Ένωση Λογγανίκου της ομάδας που έχει έδρα στο Λογγανίκο και αποτελεί τοπική κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Πελλάνας του δήμου Σπάρτης. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του νομού Λακωνίας, στα σύνορα με το νομό Αρκαδίας . Περιλαμβάνει τους συνοικισμούς: Λογκανίκος, Βεργαδέικα, Γιακουμέικα, Κοτίτσα και Κυπαρίσσι.
Είναι χτισμένος σε υψόμετρο 750 μ. σε μια καταπράσινη πλαγιά κάτω από την ελατοσκέπαστη κορυφογραμμή του Ταΰγετου. Απλώνει το κορμί του σε πέντε κλιτύες του βουνού με τις δύο απ’ αυτές:
Τη νότια (κουφόγκρεμος), όπου και η πολίχνη της «Κοτίτζας» και τη βόρεια, όπου και το Παλαιολόγειο Κάστρο του Λογγανίκου (αρχές 14ου αιώνα), να είναι ψηλότερες και να αποτελούν δυο φυσικά τείχη, που απομονώνουν και προστατεύουν το συνοικισμό από νότο και από βορρά. Στα δυτικά υπάρχει το κωνοφόρο δάσος του Ταΰγετου , ενώ ανατολικά εκτείνονται οι υπώρειες του βουνού μέχρι την κοιλάδα του Ευρώτα, με πυκνή βλάστηση και ελαιόδεντρα.
Ο Λογγανίκος είναι ένας τόπος μαγευτικός, που σε προσκαλεί να περπατήσεις στα μονοπάτια της φύσης, να απλώσεις το χέρι στα άστρα, να προσκυνήσεις σε ξεχασμένα μοναστήρια και να θαυμάσεις τοπία, που δεν αντικρίζεις συχνά.

Αριστερά το σχολείο που πραγματοποιήθηκε η θαυμάσια εκδήλωση και δεξιά τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου:Απο αριστερά Νικόλαος ΒΕΡΓΑΔΟΣ (Πρόεδρος), Χρήστος ΑΓΓΑΝΗΣ (Αντιπρόεδρος), Χρήστος ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Γενικός Γραμματέας) και Γιώργος ΒΛΑΧΟΣ (Ταμίας).