ΕΠΣ Λακωνίας: Ο προπονητής, ο τεχνικός σύμβουλος των μικτών ομάδων κ12, κ14, και τα πρωταθλήματα υποδομής.

SAMSUNG CSC

Προπονητής των μικτών ομάδων της Λακωνίας για την αγωνιστική περίοδο 2019-20 θα είναι ο Παναγιώτης Φλουτσάκος και τεχνικός σύμβουλος ο Νικόλαος Αλειφερόπουλος.

Δυο πρόσωπα που έχουν προσφέρει σημαντικό έργο στο Λακωνικό ποδόσφαιρο και δικαίως επελέγησαν από την ΕΠΣ Λακωνίας για τις συγκεκριμένες θέσεις.

Για την αγωνιστική περίοδο 2019-20 η ΕΠΣ Λακωνίας θα διοργανώσει πρωταθλήματα Κ12, Κ14 και Κ16. Επίσης θα γίνουν τουρνουά Κ10, Κ8 και Κ6.

Οι μικτές ομάδες θα είναι Κ12 – κ14. Κίνητρα από την ΕΠΟ

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία με e-mail που έστειλε σε όλες τις Ενώσεις της, κάνει γνωστό ότι θα δώσει μεγάλη προτεραιότητα στην στελέχωση των Μικτών ομάδων Κ12-Κ14 και θα επιχορηγήσει με το ποσό των 5.000 ευρώ την πρόσληψη προπονητών που θα πληρούν τα κριτήρια που αναγράφονται στον κανονισμό των προπονητών.

Επιπλέον θα υπάρξουν σεμινάρια προπονητών που θα στελεχώσουν τις Μεικτές ομάδες. Για να συμβούν όμως όλα αυτά θα πρέπει στα τοπικά πρωταθλήματα να αγωνίζονται μικροί ποδοσφαιριστές σε ηλικία έτσι ώστε να στελεχωθούν σωστά οι Μεικτές ομάδες. Αν δεν θα αγωνιστούν μικροί, σίγουρα δεν θα υπάρχουν παίκτες για τις ομάδες προεπιλογής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση-ενημέρωση της ΕΠΟ

Εκ μέρους του κ.Βρακά προέδρου της Τεχνικής Επιτροπής και για τον καλύτερο δυνατό προγραμματισμό σας ως Ένωση θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα ακόλουθα σημεία :

ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑ ΕΝΩΣΗ

Κάθε Ένωση (αν έχει προβεί σε κάποια προκήρυξη) θα πρέπει να εναρμονίσει την προκήρυξή της με τον Κανονισμό Προπονητών που ενέκρινε η τελευταία Ε.Ε. της Ε.Π.Ο. (31.7.2019)

Ήδη οι κανονισμοί είναι αναρτησμένοι στο επίσημο site της Ομοσπονδίας.

Παρακαλώ να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στον Κανονισμό Διεξαγωγής Αγώνων Αναπτυξιακών Ηλικιών.

ΠΑΡΑΒΟΛΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΟΛΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Στο επίσημο site της ΕΠΟ στην ενότητα Εκπαίδευση και Ανάπτυξη Ποδοσφαίρου μπορείτε να ενημερωθείτε για τα νέα παράβολα που αφορούν τις Σχολές Προπονητών και τις Σχολές Επανεξέτασης. Τα παράβολα ισχύουν από 31.7.2019 και έπειτα.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΠΡΟΕΠΙΛΟΓΗΣ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Κάθε Ένωση θα λειτουργήσει Μικτές Ομάδες στις ηλικίες των Κ-12 και Κ-14.

Η Ε.Π.Ο. θα ανακοινώσει τη νέα μορφή των αγώνων που σύντομα θα σας αποσταλλεί.

Επιπλέον η ΕΠΟ θα υποστηρίξει οικονομικά την κάθε Ένωση με το ποσό των 5.000 €. Το ποσό θα δοθεί για την πρόσληψη προπονητών που θα έχουν την εποπτεία λειτουργίας των Μικτών ομάδων με τα ανάλογα – κατάλληλα κριτήρια (αναγράφονται στον Κανονισμό Προπονητών). Κάθε Ένωση οφείλει να αποστείλει την δεκάμηνη σύμβαση (Σεπτέμβριος 2019 – Ιούνιος 2020) που θα υπογράψει με τους προπονητές της στην Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης (Στο email : [email protected], ο κ.Σίσκος είναι ο Grassroots Manager της ΕΠΟ)

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 

Μία νέα ακόμη πρωτοβουλία της ΕΠΟ είναι η διοργάνωση ανά Ένωση επιμορφωτικών σεμιναρίων (διάρκειας 6 ωρών) με την συμμετοχή όλων των προπονητών που ανήκουν στην κάθε Ένωση και δραστηριοποιούνται – εργάζονται σε Τμήματα Υποδομής συλλόγων (σε Αναπτυξιακές ηλικίες). Στο σεμινάριο θα γίνει ανάλυση του τρόπου προπόνησης όλων των αναπτυξιακών ηλικιών και η οργάνωση ενός ετήσιου κύκλου προπόνησης ανά ηλικιακό τμήμα. Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι υποχρεωτική και δωρεάν. Εσωκλείεται έγγραφο που αναλύει το σκοπό του σεμιναρίου και το οποίο θα πρέπει να το αναρτήσετε στο επίσημο site της Ένωσής σας.

Κάθε Ένωση θα πρέπει να δηλώσει εναλλακτικές ημερομηνίες (προτάσεις σε ημερομηνίες) για την διοργάνωση του σεμιναρίου (στο email : [email protected])

Ο χρόνος διεξαγωγής του σεμιναρίου θα είναι από 1.9.2019 μέχρι 10.10.2019.

Ηλικιακή Κατηγορία K-12

Παιχνίδι 9 vs 9

Ανάλυση κανόνων διεξαγωγής των αγώνων:

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα παιδιά που γεννήθηκαν από 1.1.2007 και έπειτα (αφορά την αγωνιστική περίοδο 2018-2019).

Μία ομάδα μπορεί να περιλαμβάνει όσα κορίτσια (παίκτριες) επιθυμεί τόσο στο συνολικό ρόστερ (δεν υπάρχει αριθμητικός περιορισμός)  όσο και στην αρχική της τοποθέτηση στο γήπεδο ακόμη και όταν τα κορίτσια έχουν ηλικιακή διαφορά ως και δύο (2) έτη (μεγαλύτερα).

Ο αγώνας θα πρέπει να ξεκινά με τον ίδιο αριθμό παικτών για κάθε ομάδα. Κάθε ομάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει οκτώ παίκτες εντός αγωνιστικού χώρου και έναν τερματοφύλακα. Ο τερματοφύλακας θα πρέπει να φορά διαφορετικά ρούχα (χρωματισμό) από τους υπόλοιπους παίκτες και των δύο ομάδων. Κάθε ομάδα θα μπορεί να δηλώνει στο φύλλο αγώνα μέχρι 18 παίκτες και να χρησιμοποιεί εννέα στην αρχική της σύνθεση. Οι υπόλοιποι εννέα θα δηλώνονται ως αναπληρωματικοί. Οι αλλαγές επιτρέπονται καθόλη την διάρκεια του αγώνα όταν το παιχνίδι (αγώνας) δεν είναι σε ροή (έχει σταματήσει). Όλες οι αλλαγές θα πρέπει να γίνονται από τη μέση του γηπέδου.

Οι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να φορούν ομοιόμορφες εμφανίσεις και απαραίτητα επικαλαμίδες. Επίσης αποφεύγονται επικίνδυνα αντικείμενα πάνω στο σώμα των ποδοσφαιριστών (π.χ. κοσμήματα, ρολόγια). Δεν είναι απαραίτητο να φορά ένα παιδί – ποδοσφαιριστής ποδοσφαιρικά παπούτσια, απαγορεύεται όμως να αγωνίζεται χωρίς παπούτσια.

Διαιτητής: όλοι οι αγώνες διεξάγονται παρουσία διαιτητή. Ο σημαντικότερος σκοπός της παρουσίας του διαιτητή είναι η διεξαγωγή του αγώνα σύμφωνα με τους κανόνες και τους κανονισμούς του δίκαιου παιχνιδιού. Πριν την έναρξη του αγώνα ο διαιτητής ενημερώνει τους προπονητές στα ακόλουθα σημεία :

Εξοπλισμό των παικτών

Αλλαγές παικτών (τρόπο – διαδικασία)

Τι συμβαίνει αν κάποιος ποδοσφαιριστής είναι τραυματίας.

Διάρκεια του αγώνα: 2 Χ 30 min. Επιπλέον χρόνος (λόγω τραυματισμού ή για διακοπή του παιχνιδιού) προστίθεται στο τέλος κάθε ημιχρόνου και υπεύθυνος για αυτό είναι ο διαιτητής.

Έναρξη και επανέναρξη του παιχνιδιού: Στη συνάντηση με τους προπονητές πριν από την έναρξη του παιχνιδιού γίνεται και η διαδικασία της κλήρωσης, ποια ομάδα, δηλαδή, θα επιλέξει το γήπεδο. Η άλλη εκτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα. Κανένα τέρμα δεν μπορεί να επιτευχθεί και να καταμετρηθεί κατευθείαν με την έναρξη. Αν αυτό συμβεί, τότε η έναρξη του παιχνιδιού επαναλαμβάνεται. Η μπάλα είναι σε ροή αγώνα μόνο όταν είναι σε κίνηση.

Μπάλα εκτός παιχνιδιού: η μπάλα είναι εκτός παιχνιδιού μόνο όταν ολόκληρη βρίσκεται έξω από τις γραμμές οριοθέτησης των διαστάσεων του γηπέδου ή αν ο διαιτητής έχει σταματήσει το παιχνίδι.

Επίτευξη τέρματος: ένα τέρμα κατακυρώνεται όταν η μπάλα περάσει όλη τη γραμμή τέρματος εντός της εστίας. Μετά την επίτευξη τέρματος η επανέναρξη του αγώνα γίνεται από το μέσο του γηπέδου (σέντρα). Όπως έχει τονισθεί και προηγουμένως ένα τέρμα δεν καταμετράται με απευθείας χτύπημα της μπάλας με την έναρξη του παιχνιδιού.

Ισχύει ο κανόνας του οφσάιντ.

Ένα ελεύθερο χτύπημα της μπάλας δίνεται όταν:

Ένας παίκτης χρησιμοποιεί υπερβολική δύναμη για να αντιμετωπίσει έναν αντίπαλο παίκτη.

Κρατά ή σπρώχνει έναν αντίπαλο παίκτη.

Πιάνει την μπάλα σκόπιμα με τα χέρια, εκτός από τον τερματοφύλακα μέσα στην περιοχή πέναλτι.

Κάνει οτιδήποτε θεωρηθεί επικίνδυνο για τους άλλους παίκτες.

Υπάρχουν κόκκινες ή κίτρινες κάρτες.

Ο τερματοφύλακας ή ένας παίκτης δεν επιτρέπεται να ρίξει – περάσει την μπάλα μετά τη μεσαία γραμμή (γραμμή κέντρου) από ελεύθερο χτύπημα κατά την επαναφορά της μπάλας από τέρματος λάκτισμα (άουτ). Αν παρόλο αυτά κάτι τέτοιο συμβεί (η μπάλα περάσει τη μεσαία γραμμή) τότε η μπάλα δίνεται στην αντίπαλη ομάδα η οποία επαναρχίζει το παιχνίδι με ελεύθερο χτύπημα από το σημείο που η μπάλα πέρασε τη γραμμή του κέντρου.

Αν κάποιος παίκτης μεταβιβάζει την μπάλα στον συμπαίκτη του τερματοφύλακα απαγορεύεται σε αυτόν να πιάσει την μπάλα με τα χέρια. Αν αυτό συμβεί ο διαιτητής σταματά το παιχνίδι και δίνει  ελεύθερο χτύπημα υπέρ της ομάδας που δεν είχε την μπάλα στην κατοχή της.

Αν ένα ελεύθερο χτύπημα της μπάλας γίνει απευθείας προς την εστία της αντιπάλου ομάδας και περάσει τη γραμμή τέρματος τότε επιτυγχάνεται ένα γκολ.  Όλα τα ελεύθερα χτυπήματα είναι άμεσα. Κάθε αντίπαλος παίκτης θα πρέπει να είναι σε απόσταση 5 m από το σημείο που θα γίνει το ελεύθερο χτύπημα.

Το σημείο πέναλτι είναι 8 m από το κέντρο της γραμμής τέρματος (η παράβαση και ο χώρος που αυτή γίνεται αξιολογείται από τον διαιτητή).

Όταν η μπάλα περάσει την πλάγια γραμμή η επαναφορά της γίνεται με χρήση και των δύο χεριών από πίσω και πάνω από το κεφάλι. Ο παίκτης που ρίχνει την μπάλα θα πρέπει να έχει μέρος του ποδιού του στην πλάγια γραμμή ή εκτός αυτής. Αν η επαναφορά της μπάλας γίνει λανθασμένα τότε ο διαιτητής σταματά το παιχνίδι και δίνει αλλαγή χτυπήματος. Η μπάλα επαναφέρεται από το ίδιο σημείο αλλά από την αντίπαλη ομάδα.

Αν ο τερματοφύλακας πιάσει την μπάλα με τα χέρια μετά από πλάγια επαναφορά συμπαίκτη τότε ο διαιτητής σταματά το παιχνίδι και δίνει ελεύθερο χτύπημα υπέρ της αντίπαλης ομάδας που δεν είχε την μπάλα στην κατοχή της.

Αν η μπάλα περάσει εκτός αγωνιστικού χώρου από τη γραμμή τέρματος τότε η επαναφορά της μπάλας γίνεται με ελεύθερο χτύπημα με την μπάλα να τοποθετείται 3 m από την εστία και με το χτύπημα της μπάλας προς τα εμπρός.

Το κόρνερ εκτελείται από το σημείο που η γραμμή τέρματος συναντά την πλάγια γραμμή. Ο παίκτης της αντίπαλης ομάδας μπορεί να σταθεί 5 m μακριά από το σημείο χτυπήματος.