Αφιέρωμα στον Δημήτρη “Μίμη” Πιερράκο

0
265

Με αφορμή τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, η σελίδα μας οφείλει, έστω και ετεροχρονισμένα, να αφιερώσει λίγες γραμμές στο Μίμη Πιερράκο, ένα Γυθειάτη ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού και της Εθνικής Ελλάδος, που έχασε τη ζωή του κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο το 1940.
Ο Δημήτριος “Μίμης” Πιερράκος γεννήθηκε στο Γύθειο το 1909 και από το 1912 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Αθήνα. Η πρώτη του ποδοσφαιρική ομάδα ήταν η Ένωση Αμπελοκήπων και το 1926 σε ηλικία 17 ετών, εντάχθηκε στον Παναθηναϊκό, όπου μεγαλούργησε, κατακτώντας τίτλους και παίζοντας συμπαίκτης με το θρυλικό Άγγελο Μεσσάρη. Στα μέσα της δεκαετίας του 30’, μετακόμισε στην Κύπρο με την ιδιότητα παίκτη-προπονητή στην Ανόρθωση Αμμοχώστου, πριν επιστρέψει στον Παναθηναϊκό, όπου και αγωνίστηκε ως τις αρχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Με την Εθνική Ελλάδος ο Μπρακ, όπως ήταν το παρατσούκλι του, αγωνίστηκε 4 φορές, σημειώνοντας 1 γκολ.
Ο Μίμης Πιερράκος δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο καταγωγής του. Στις 5/7/1931 κατέφθασε στο Γύθειο και ανέλαβε προπονητής της ομάδας του Λάκωνος (ομάδα της πλατείας), με σκοπό να την ενδυναμώσει και να την οδηγήσει, στο να κερδίσει την άλλη ομάδα της πόλης μας, το μισητό για το Λάκωνα, Ηρακλή Γυθείου.(ομάδα της παλαιόπολης) Με τον Πιερράκο προπονητή ο Λάκων, όχι μόνο κέρδισε τον Ηρακλή Γυθείου, αλλά έγινε και η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική δύναμη της εποχής στη Λακωνία.
Στις 28 Οκτωβρίου 1940, κατατάχθηκε στον Ελληνικό Στρατό και ζήτησε να πολεμήσει στην πρώτη γραμμή, παρότι του πρότειναν να μείνει στα μετόπισθεν. Στις 18 Νοεμβρίου 1940, τα αθλητικά του προσόντα και το παράτολμο θάρρος του, τον οδήγησαν στο να αιχμαλωτίσει έναν Ιταλό αεροπόρο. Την ίδια μέρα, η μονάδα του δέχτηκε επίθεση από το Ιταλικό πυροβολικό και ο Μίμης Πιερράκος σκοτώθηκε την ώρα που έγραφε ένα γράμμα στην οικογένειά του. Ήταν ο πρώτος πεσών Έλληνας αθλητής στον πόλεμο του 1940. Θάφτηκε αρχικά στη Βόρεια Ήπειρο, μετά τον πόλεμο όμως, ο τάφος του εντοπίστηκε και η σωρός του μεταφέρθηκε στην Αθήνα, όπου και θάφτηκε στο νεκροταφείο Ζωγράφου, τυλιγμένη με την ελληνική σημαία και το λάβαρο του Παναθηναϊκού.
Μίμης Πιερράκος, Γύθειο 1909- Βόρεια Ήπειρος 1940. Αθάνατος.